Alles wat vrouwen moeten weten over darmkanker
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) treft darmkanker, of kanker in de ingewanden, 10 tot 15% van de wereld populatie, waardoor het net onder longkanker staat in de lijst van meest voorkomende vormen.
Belangrijk om in de gaten te houden is het feit dat longkanker en darmkanker steeds vaker bij vrouwen voorkomen. Bepaalde vormen van de ziekte beperken zich dus niet tot een geslacht.
Vandaag zullen we je uitleg geven over deze informatie die je ongetwijfeld handig zult gaan vinden.
Darmkanker bij vrouwen
Darmkanker komt voor bij een groot deel van de bevolking ouder dan 50 jaar. Bij 10% van deze gevallen had het ook kunnen voorkomen bij veel jongere mensen. Er zijn gevallen bekend van mensen van 20 jaar oud waar bij darmkanker is geconstateerd.
Tot voor kort werd deze vorm van kanker vooral bij mannen aangetroffen, maar een aantal jaren geleden begonnen artsen te waarschuwen dat er een toename was van gevallen van darmkanker bij vrouwen. We weten nog niet precies wat dit heeft veroorzaakt.
Sommige factoren, zoals roken of bepaalde levensstijlen, kunnen de kans op deze ziekte vergroten. We willen er toch op wijzen dat wij op dit moment niet weten wat precies de oorzaak is van deze ziekte. Ook jonge mensen met een gezonde levensstijl worden door deze ziekte getroffen.
We zullen je hieronder een aantal feiten laten zien die je kunnen helpen en handig zijn om te weten.
Wat is darmkanker?
Darmkanker begint in de darm of in het rectum. Het begint bijna altijd op dezelfde manier: met een abnormale groei aan de binnenkant van de darm in de vorm van een kleine poliep.
Patiënten kunnen jaren met deze poliepen leven zonder al te veel te merken, maar na een tijd kun je het risico lopen dat dit in kankercellen kan gaan muteren. Het belangrijkste symptoom daarvan is bloed in de ontlasting.
Er zijn twee types van poliepen die het meeste voorkomen:
- Adenomateuze poliepen: muteert tot kanker
- Hyperplastische poliepen: deze komen het vaakst voor en deze muteren over het algemeen niet tot kankercellen.
Symptomen van darmkanker bij vrouwen
Mannen en vrouwen hebben dezelfde symptomen van darmkanker. Het enige verschil is dat vrouwen niet altijd aandacht schenken aan deze symptomen, waarschijnlijk omdat ze deze verwarren met symptomen bij andere situaties, zoals:
- Periodes van constipatie en diarree: dit komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, waardoor vrouwen minder snel geneigd zijn bij deze symptomen de dokter op te zoeken.
- Vermoeidheid, weinig energie: ook dit is een bijna karakteriserend gevoel voor vrouwen.
- Opgezwollen buik, zich zwaar voelen, langzame stoelgang…
- Darmkanker wordt over het algemeen ontdekt door plotseling bloed bij de ontlasting te zien. Als je ontlasting dan ook erg dun is, is dit een typisch symptoom om de huisarts op te zoeken.
- Bedenk wel dat bloed in de ontlasting niet altijd met het blote oog te zien is. Je kunt ook last hebben van bloedarmoede. Wat je wellicht eerst met andere oorzaken in verbinding zou brengen, kan best een ernstigere, verborgen ziekte zijn.
We willen je er ook op wijzen dat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben, zoals colitis, voedselallergie, zweren, een probleem met de galblaas… ga gewoon naar de huisarts als je twijfelt om zeker te zijn.
Misschien ook interessant om te lezen:
4 natuurlijke maaltijden om constipatie tegen te gaan
Het belang zit hem in een vroege ontdekking
Darmkanker heeft hetzelfde effect op mannen als op vrouwen. Daarom hebben medische instituten een protocol opgesteld om de ziekte in een vroeg stadium te kunnen ontdekken.
Dus, net als dat je je gynaecologische controle krijgt, is het ook een goed idee om een simpele inwendige test aan te vragen in de volgende situaties:
- Als je ouder bent dan 50.
- Zodra je bloed in je ontlasting vindt en hardnekkige buikpijn hebt.
- Als je een verleden van darmkanker in je familie hebt.
De tests zullen een simpel onderzoek zijn om bloed in je ontlasting op te sporen, evenals via een inwendig darmonderzoek. Laatstgenoemde is een beetje oncomfortabel, maar is erg belangrijk.
Volgens de arts Antonio Linares, een specialist op het gebied van spijsvertering bij het Covodonga Genezing Instituut (Spanje), kan bij een vroege detectie 90% van de patiënten genezen worden.
En dat heeft een hele simpele verklaring: voordat het een kwaadaardige tumor wordt, moet de poliep zich eerst ontwikkelen. In zijn eerste stadium is de poliep altijd goedaardig. Als deze niet op tijd wordt verwijderd, zal deze zich uiteindelijk ontwikkelen in kwaadaardige kanker.
Dus met voldoende preventieve controles kunnen we met onze technieken en opvolgingen de verdere gradaties van darmkanker flink reduceren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Scott, A., & Wang, Z. J. (2015). Colon cancer. In Systems Biology of Cancer. https://doi.org/10.1017/9780511979811.025