Alles wat je over zweren in de mond moet weten

Zweertjes in de mond komen voor bij mensen onder de 60 jaar en zijn meestal geen reden tot bezorgdheid. Ze mogen echter als ze zeer intense symptomen veroorzaken, vreemde kenmerken hebben of zeer recidiverend zijn niet genegeerd worden.
Alles wat je over zweren in de mond moet weten

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zweren in de mond zijn laesies die op de lippen of op het tandvlees verschijnen. Ze kunnen ook aan de binnenkant van de wangen, het gehemelte en rond de amandelen voorkomen.

Deze laesies zijn vaak pijnlijk, dus activiteiten zoals tandenpoetsen, eten, drinken of praten kunnen wat ongemak veroorzaken. Zweren verschijnen meestal als een een witachtig ovaal met een rood gebied eromheen.

Specialisten denken (Spaanse link) dat ze ongeveer 25% van de bevolking treffen. Ze komen vaker voor bij vrouwen, adolescenten en mensen met een familiegeschiedenis van deze aandoening. Ze zijn niet besmettelijk en vormen zelden een gezondheidsrisico voor de persoon die ze heeft.

Soorten zweren in de mond

Zweren in de mond kunnen op verschillende manieren worden geclassificeerd. Als ze maar heel af en toe verschijnen, zijn ze acuut. Als ze echter terugkeren, dan worden ze als chronisch beschouwd. Volgens hun klinische manifestaties kunnen ze van drie soorten zijn: groot, klein of herpetiform. Laten we over elk van hen wat meer bekijken.

Groot

Grote zweren of aften hebben een diameter van meer dan 10 millimeter en kunnen alleen of in groepen verschijnen. Deze zweren dringen dieper in het weefsel door en blijven daar meestal meer dan een week zitten, sommige zelfs maanden. Ze kunnen een litteken achterlaten wanneer ze verdwijnen en ze bevinden zich meestal op:

  • De lippen
  • Het gehemelte
  • De tong
  • De keelholte
  • Binnenkant van de wangen

Klein

Kleine aften hebben een diameter van minder dan 10 millimeter en zijn de meestvoorkomende vorm. Ze zijn ondiep en bevinden zich aan de randen van de tong of het interne slijmvlies van de lippen of wangen.

Ze veroorzaken intense pijn die naar aangrenzende gebieden uitstraalt, maar ze verdwijnen meestal vanzelf in minder dan een week (Spaanse link). De zweren verschijnen meerdere keren met tussenpozen.

Herpetiformis

Dit soort zweertjes in de mond vormen zweren die op die veroorzaakt door herpes lijken. Herpetiformis is niet besmettelijk, hoewel ze de neiging hebben om opnieuw te verschijnen. Ze komen voor in groepen van meerdere kleintjes die nooit groter dan 3 millimeter zijn. Soms komen ze samen en vormen ze grotere laesies.

Waarom verschijnen zweren in de mond?

Meerdere zweren naast elkaar

Er zijn veel redenen waarom zweren in de mond kunnen ontstaan. In de meeste gevallen worden ze door een aantal triggers veroorzaakt. Deze triggers zijn onder andere:

  • Wrijving met niet goed uitgelijnde of gebroken tanden. Wrijving met kunstgebitten of beugels kan ook een probleem zijn.
  • Letsel veroorzaakt door krachtig poetsen of producten voor tand- of mondhygiëne die natriumlaurylsulfaat bevatten.
  • Zeer hete voedingsmiddelen die brandwonden veroorzaken, of brandwonden veroorzaakt door roken (Spaanse link).
    Reactie op bepaalde medicijnen en hormonale veranderingen veroorzaakt door menstruatie bij vrouwen.
  • Emotionele stress en gebrek aan slaap.

Soms worden zweren in de mond door een tekort aan vitamine B12, zink, foliumzuur of ijzer veroorzaakt. Ze kunnen ook een allergische reactie op bacteriën in de mond zijn.

Er zijn meer ernstige gevallen waarin deze laesies in de mond een manifestatie zijn van ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Inflammatoire darmaandoeningen
  • Diabetes mellitus
  • HIV/AIDS
  • Ziekte van Crohn
  • Coeliakie
  • Auto-immuunziekten
  • Mondkanker (Spaanse link)

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer alles over Wereld Aids Dag

Behandelingen voor zweren in de mond

De meeste aften of zweren in de mond zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling. Ze gaan meestal binnen 7-14 dagen in remissie. In principe is het passend om vast te stellen of producten, voedsel of medicijnen de oorzaak zijn. Als dit het geval is, dan kun je deze elementen het beste vervangen door andere producten die geen problemen veroorzaken.

Als ze het gevolg van een verwonding zijn of als de oorzaak onbekend is, bestaat de behandeling van aften uit het aanbrengen van enkele veranderingen in je routine en het gebruik van natuurlijke remedies om de symptomen te verlichten:

  • Spoel je mond met warm, licht zout water: driemaal daags gedurende vier minuten. Gorgel meerdere keren met koud water.
  • Drink veel vloeistoffen en vermijd hete, pittige, citrusvruchten of erg zoute of gekruide gerechten. Vermijd natuurlijk het gebruik van tabak.
  • Je kunt vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, gebruiken.
  • Sporten of ontspanning bij stress zijn opties die de aandacht van het ongemak afleiden.
  • Gebruik een tandenborstel met zachte haren en bezoek je tandarts als je tanden in slechte staat verkeren.

Als de symptomen erg ernstig zijn, de huismiddeltjes niet werken of het probleem terugkeert (Spaanse link), dan raden we je ten zeerste aan om je arts te bezoeken. Je hebt misschien meer nodig dan alleen huismiddeltjes en een verandering in je routine.

Eventuele complicaties

De belangrijkste mogelijke complicatie is dat het probleem te vaak terugkomt, of dat er superinfectie van de zweren optreedt. Om dit te voorkomen, kan je arts plaatselijke orale antiseptica voorschrijven die chloorhexidinehydrochloride, hexetidine, povidonjodium, benzalkoniumchloride of natriumboraat bevatten.

Je arts moet aangeven hoe ze toegediend moeten worden. In een aantal gevallen kunnen artsen zelfs antibiotica voorschrijven (Spaanse link), vooral als de zweren groot zijn of terugkeren.

Preventie en aanbevelingen om zweren in de mond te voorkomen

Man die zijn tanden poetst

De beste manier om koortsblaasjes te voorkomen, is door goede hygiënische gewoonten aan te houden. Je moet je tanden minstens drie keer per dag poetsen, tandzijde gebruiken en een niet-irriterende spoeling gebruiken. Je moet ook minstens één keer per jaar naar je tandarts gaan.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet helpt deze aandoening te voorkomen. Als het terugkerend is, dan is het raadzaam om voedsel te vermijden dat de mond kan irriteren, zoals zuren, kruiden of zeer gekruid voedsel. Het is ook belangrijk om van mogelijke allergieën op de hoogte te zijn.

Regelmatige lichaamsbeweging en het oefenen van ontspanningstechnieken zijn effectieve maatregelen om stress te beheersen. Hoewel zweren in de mond meestal geen reden tot bezorgdheid zijn, hebben ze in een aantal gevallen medische aandacht nodig. Dit zijn enkele gevallen om in de gaten te houden:

  • Als ze zich beginnen te verspreiden en geleidelijk groter worden.
  • Als ze te veel pijn of ongemak veroorzaken.
  • Wanneer ze meer dan drie weken blijven zitten.
  • Wanneer ze er vreemd uitzien of een vlek in de mond vormen.

We raden ook aan om een specialist te bezoeken als de pijn erg hevig is of als deze zweren extra symptomen veroorzaken, zoals koorts. Soms zijn deze kleine maatregelen cruciaal om grote problemen in de toekomst te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
  • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
  • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
  • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
  • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
  • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
  • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
  • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.