Alles over de verschillende soorten boulimia

Boulimia is een eetstoornis die eetbuien omvat, gevolgd door periodes van compenserend gedrag. Als zodanig kan het in twee vormen voorkomen. Wil je nog meer weten?
Alles over de verschillende soorten boulimia
Florencia Villafañe

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Florencia Villafañe.

Geschreven door Florencia Villafañe

Laatste update: 05 november, 2022

Wist je dat er verschillende soorten boulimia zijn? Hoewel veel mensen over deze ziekte hebben gehoord, weet niet iedereen wat het precies inhoudt. Zoals een aantal wetenschappelijke artikelen hebben gesuggereerd (Engelse link), is deze eetstoornis een van de meestvoorkomende bij adolescenten, vooral bij vrouwen.

De symptomen en de factoren die ermee samenhangen, zijn behoorlijk gevarieerd. Het wordt echter vaak met maatschappelijke druk geassocieerd om het perfecte figuur te hebben. Om hier meer over te weten te komen, nodigen we je uit om verder te lezen.

Wat is boulimia?

Boulimia, ook wel ‘boulimia nervosa’ genoemd, is een eetstoornis (ED) die door de aanwezigheid van terugkerende eetaanvallen wordt gekenmerkt, gevolgd door compenserende acties zoals opgewekt braken, misbruik van laxeermiddelen, vasten of intensieve lichaamsbeweging. Het belangrijkste doel hier is om te voorkomen dat ze aankomen.

Vaak wordt deze diagnose gesteld wanneer deze symptomen minstens twee keer per week, gedurende een periode van drie maanden optreden. Het is belangrijk om het van de eetbuistoornis (EBS) te onderscheiden, aangezien perioden van compensatiegedrag daar niet onder vallen.

Bij mensen die aan boulimia lijden, veroorzaken de veranderingen in eetpatronen en het obsessieve, controlerende gedrag ten aanzien van het gewicht een fysieke en psychosociale achteruitgang. Dit ontwikkelt zich vervolgens tot een toestand van ondervoeding, die de belangrijkste functies van het lichaam, vooral in de hersenen, aantast.

Hoewel de vrouwelijke bevolking de meest getroffen demografie is, komt het ook bij mannen, kinderen en pre-tieners voor, ongeacht geslacht. Over het algemeen begint een eetaanval na een periode van diëten. Het beloop van de ziekte kan ook chronisch of intermitterend zijn, met momenten van terugval.

Een artikel gepubliceerd in de Spanish Paediatrics Association (Spaanse link) stelt dat degenen die activiteiten beoefenen zoals modellenwerk, dansen, atletiek of ritmische gymnastiek een groter risico lopen om de aandoening te ontwikkelen.

Welke soorten boulimia zijn er?

Vrouw met boulimia bij het toilet

Bij mensen die aan boulimia lijden, kunnen we zien dat ze zich constant zorgen maken over lichaamsvorm en gewicht. Veel mensen vertonen daarom verminderde eetgewoonten, waaronder voedselbeperkingen en extreme diëten. Volgens de studie ‘boulimia nervosa en zijn subtypen’ (Spaanse link) kunnen we het in twee categorieën splitsen. We beschrijven ze hieronder.

Purgatieve boulimia

Bij purgatieve boulimia gebruikt iemand gewoonlijk laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie die het metabolisme beïnvloedt. Ze wekken ook zelf braken op, gebruiken klysma’s en andere methoden waarmee ze het consumeren van overmatige hoeveelheden kunnen ‘terugdraaien’.

Een onderscheidend kenmerk van degenen die aan deze vorm van de aandoening lijden, is dat ze meestal stiekem overgeven.

Ongeacht hoe en wanneer ze zuiveren, na verloop van tijd zal het lichaam echter veranderingen beginnen te ondergaan. Van beschadiging van de keel tot problemen met de tanden en het spijsverteringskanaal, om er maar een paar te noemen.

Niet-purgatieve boulimia

In tegenstelling tot de vorige vorm, zuiveren degenen die aan deze variant van boulimia lijden niet, maar vertonen eerder compenserend gedrag. Ze gaan ervan uit dat hun voedsel wordt verteerd en opgenomen in het lichaam.

Ze nemen daarom niet hun toevlucht tot braken en gebruiken geen diuretica of laxeermiddelen. In plaats daarvan kunnen ze gedrag vertonen om ‘de inname te compenseren’, zoals overmatige lichaamsbeweging of langdurig vasten.

Wat zijn de risico’s van deze aandoening?

Vrouw houdt pijnlijke buik vast

De verschillende soorten boulimia kunnen tot gezondheidsrisico’s leiden. Ze hebben met name invloed op de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de functies van vitale organen zoals de nieren.

Aan een van de soorten boulimia lijden die we in dit artikel hebben genoemd, heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Wanneer iemand gedurende langere tijd aan de ziekte lijdt of als het een terugkerend probleem is, dan kan dit het volgende veroorzaken:

  • Verstoorde nierfunctie
  • Chemische of elektrolytenbalans
  • Gaatjes in de tanden
  • Spijsverteringsproblemen of obstipatie
  • Uitdroging
  • Tekorten aan voedingsstoffen
  • Hartklachten
  • Tandvleesaandoeningen

Hoe kunnen we de soorten boulimia behandelen?

De behandeling van boulimia nervosa kan per persoon verschillen, afhankelijk van de manier waarop het zich aandient. Aangezien het een aandoening met een psychologische oorsprong is, suggereert wetenschappelijk bewijs (Spaanse link) dat de behandeling niet alleen op voedsel- en voedingsvoorlichting gericht moet zijn, maar ook op geestelijke gezondheid.

Een van de belangrijkste doelstellingen is het ontwikkelen van een gezonde en vriendelijke persoonlijke relatie met voedsel. Als zodanig kunnen professionals het volgende implementeren:

  • Gebruik van antidepressiva, zoals en wanneer een professional suggereert.
  • Psychologische therapie, individueel en met familie.
  • Voedingsvoorlichting door een deskundige die op dat gebied gespecialiseerd is.
  • In een aantal gevallen kan het ook een ziekenhuisopname omvatten.
  • Er zijn zelfs opnamecentra en programma’s die patiënten 24 uur per dag ondersteuning en aandacht bieden.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 gezonde snacks om te helpen bij depressie

Elke vorm van boulimia vereist professionele aandacht

Boulimia, ongeacht de vorm waarin het zich aandient, vereist professionele tussenkomst. Deze aandoening lost zichzelf niet op en heeft de neiging om na verloop van tijd erger te worden. Als zodanig is een vroege diagnose van fundamenteel belang.

Over het algemeen moet met eventuele waarschuwingssignalen rekening worden gehouden. Artsen, voedingsdeskundigen en psychologen kunnen degenen die eraan lijden, op gezondere eetgewoonten richten om de stoornis te verslaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Glazer, K. B., Sonneville, K. R., Micali, N., Swanson, S. A., Crosby, R., Horton, N. J., … & Field, A. E. (2019). The course of eating disorders involving bingeing and purging among adolescent girls: Prevalence, stability, and transitions. Journal of Adolescent Health64(2), 165-171.
  • Nagl, M., Jacobi, C., Paul, M., Beesdo-Baum, K., Höfler, M., Lieb, R., & Wittchen, H. U. (2016). Prevalence, incidence, and natural course of anorexia and bulimia nervosa among adolescents and young adults. European child & adolescent psychiatry25(8), 903-918.
  • Acerete, D. M., Trabazo, R. L., & Ferri, N. L. (2013). Trastornos del comportamiento alimentario: Anorexia nerviosa y bulimia nerviosa. Protocolo AEPED. Capítulo7.
  • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría102(5), 353-363.
  • Puentes, M. S. (2005). La bulimia nerviosa y sus subtipos. Diversitas1(1), 79-87.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.