5 gezonde snacks om te helpen bij depressie

Wist je dat het veranderen van je dieet je kan helpen bij de behandeling van depressie? Het toevoegen van meer gezonde snacks gedurende je dag zal je humeur namelijk helpen verbeteren.
5 gezonde snacks om te helpen bij depressie

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

In dit artikel laten we je verschillende gezonde snacks zien die je kunnen helpen bij depressie en de behandeling ervan. Daarnaast zullen we het ook hebben over de voedingsmiddelen die je zou moeten vermijden of waar je minder van zou moeten consumeren als je aan deze aandoening lijdt.

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding als supplement gebruikt kan worden, maar het is geen vervanging van medische behandeling. Je moet het zien als een steuntje in de rug, naast het advies van je arts.

Depressie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat depressie wereldwijd een veel voorkomende psychische aandoening is. De belangrijkste kenmerken zijn:

Daarnaast kunnen mensen die er aan lijden een gebrek aan interesse in plezier en slaap hebben. Ook kunnen ze problemen met eetlust, concentratie en algehele vermoeidheid ervaren.

De WHO merkt ook op dat depressie chronisch kan zijn of voorkomt in bepaalde periodes. Dit heeft grote invloed op de dagelijkse activiteiten van mensen en op hun vermogen om het dagelijkse leven het hoofd te bieden.

Niemand is vrijgesteld van deze psychische stoornis. Het kan iedereen namelijk treffen. Iedereen ervaart immers stress en angstgevoelens, zowel thuis als op het werk.

Alarmerende cijfers

Alarmerende cijfers over depressie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treft depressie wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. Tussen 2005 en 2015 zijn de gevallen met meer dan 18% toegenomen.

Helaas kan deze ziekte leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als het lange tijd aanhoudt, kan het erger of zelfs zeer ernstig worden.

In het ergste geval kan het leiden tot zelfmoord. Elk jaar beroven bijna 800.000 mensen zich van hun leven. Zelfmoord is de tweede doodsoorzaak in de leeftijdsgroep tussen 15 en 29 jaar, volgens gegevens van de WHO.

Behandelingen

Hoewel er effectieve behandelingen zijn om depressie te behandelen, krijgt de helft van de mensen met deze aandoening deze behandelingen niet.

Een van de belangrijkste obstakels voor behandeling is dat er niet veel middelen of experts beschikbaar zijn. Daarnaast rust er ook nog een groot taboe op psychische stoornissen.

Ook komt het voor dat mensen die aan een depressie lijden een onjuiste diagnose krijgen. Het tegenovergestelde gebeurt ook, dat mensen die hier niet aan lijden wel de diagnose krijgen. Helaas krijgen veel mensen antidepressiva die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Vandaag willen we een lijst met gezonde snacks met je delen die je kunnen helpen bij de behandeling van depressie. Je moet echter onthouden dat je altijd met je arts moet overleggen wat voor jou de beste behandelingsopties zijn.

5 gezonde snacks om te helpen bij depressie

1. Haver

Geloof het of niet, je bloedsuikerspiegel kan iets te maken hebben met depressie. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die helpen om de glucose in je lichaam in evenwicht te brengen. Daarnaast kunnen ze helpen je zenuwstelsel en je emotionele welzijn te helpen verbeteren.

Dit is waar haver een belangrijke rol speelt. Dankzij de vezels die haver bevat, helpen ze je spijsvertering te kalmeren en je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit kan plotselinge stemmingswisselingen helpen voorkomen.

Daarnaast geeft deze volkoren je lichaam ook vitamines B1, B6 en B5. Deze voedingsstoffen kunnen je helpen emotioneel stabiel te blijven. Ze beïnvloeden namelijk de productie van chemische stoffen in de hersenen die invloed hebben op je humeur.

Om te profiteren van de voordelen van haver kun je bijvoorbeeld havermoutpap eten en andere variaties met haver. Je zou bijvoorbeeld een fruitsalade met geroosterde haver kunnen eten.

2. Walnoten

Het eten van noten zou kunnen helpen bij depressie

Walnoten en andere noten zijn ook één van de meest aanbevolen gezonde snacks om te helpen bij depressie. Noten bevatten namelijk omega 3-vetzuren, een essentieel element voor je hersenen om goed te kunnen werken. Studies tonen aan dat lage niveaus van omega 3-vetzuren een van de oorzaken van depressie kunnen zijn.

 • Noten zouden je dus kunnen helpen om een goed humeur te behouden.
 • Ook helpen ze bij het verbeteren van je cardiovasculaire systeem.
 • Daarnaast zal het regelmatig eten van noten je helpen je te concentreren en je hersenen actief te houden.
 • Bovendien zou het in de loop van tijd de cognitieve achteruitgang kunnen helpen voorkomen.

3. Pure chocolade

Cacao-rijke pure chocolade bevat antioxidanten die je helpen voorkomen dat vrije radicalen problemen veroorzaken. Ook stimuleert het eten ervan serotonine in de hersenen. Dit is een stof die het humeur verbetert en cortisol vermindert.

Pure chocolade is dus een perfecte snack. Het in kleine hoeveelheden eten kan erg gezond zijn voor lichaam en geest. Zorg er echter wel voor dat je chocolade koopt die ten minste 70% cacao bevat.

4. Bananen of bakbananen

Zowel bananen als bakbananen zijn rijk aan magnesium. Mensen die last hebben van stress, depressie of angstgevoelens kunnen veel baat hebben bij het eten van deze voedingsmiddelen. Ze geven namelijk je mineraalgehalte een boost.

5. Appels om te helpen bij depressie

Vrouw met een depressie

Appels zijn ook een bron van antioxidanten die je hersenen helpen goed te functioneren. Daarnaast helpen ze neurotransmitters zoals dopamine te maken, die je helpen om positief te denken.

Voedingsmiddelen om te vermijden bij depressie

Als je een depressie hebt of als je denkt dat je er misschien een hebt, dan moet je naast het eten van gezonde snacks, deze voedingsmiddelen vermijden:

 • Overmatige hoeveelheden koffie en cafeïnehoudende thee.
 • Vetrijk voedsel.
 • Voedingsmiddelen met veel geraffineerde suikers.
 • Frisdranken en alcohol.  

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • La Rosa F, Clerici M, Ratto D, Occhinegro A, Licito A, Romeo M, Iorio CD, Rossi P. The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients. 2018 Sep 8;10(9):1267. doi: 10.3390/nu10091267. PMID: 30205543; PMCID: PMC6164598.
 • Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. PMID: 28439881; PMCID: PMC6478304.
 • Wang J, Um P, Dickerman BA, Liu J. Zinc, Magnesium, Selenium and Depression: A Review of the Evidence, Potential Mechanisms and Implications. Nutrients. 2018 May 9;10(5):584. doi: 10.3390/nu10050584. PMID: 29747386; PMCID: PMC5986464.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.