3 aanbevelingen om met een lichamelijke activiteit te beginnen
Het instinct van de mens brengt hem ertoe dag in dag uit naar manieren te zoeken om te overleven. De evolutie van de wereld brengt echter verschillende problemen met zich mee, zoals een sedentaire levensstijl en de consumptie van ultra-verwerkte voedingsmiddelen, die dit doel belemmeren. Desondanks zijn er verschillende alternatieven om onze kwaliteit van leven te verbeteren, en een daarvan is lichamelijke activiteit.
Maar als je iemand bent die in het verleden niet regelmatig aan lichaamsbeweging deed, zal zomaar beginnen waarschijnlijk blessures of ongemakken opwekken die je motivatie ondermijnen. Daarom is het raadzaam de eerste stap in de wereld van fitness bewust en met een goede planning te zetten.
Wat is lichamelijke activiteit?
Lichamelijke activiteit is een uitstekend middel om het leven van de mens te verbeteren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt elke lichamelijke beweging die een verbruik van energie vraagt als lichamelijke activiteit beschouwd.
Een andere publicatie (Engelse link) van de WHO stelt dat inactiviteit een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld is. Volgens dit geheel zijn niet-overdraagbare ziekten die verband houden met een zittende levensstijl het belangrijkste volksgezondheidsprobleem in veel landen over de hele wereld.
Meer redenen om met lichaamsbeweging te beginnen
Lichaamsbeweging verhoogt niet alleen de levensverwachting van de mens, maar wordt ook beschouwd als een manier van leven. In feite zien veel mensen lichaamsbeweging tegenwoordig als een manier van leven.
Door lichaamsbeweging maken we bijvoorbeeld nieuwe kennissen en nemen we nieuwe gewoonten aan; de meest invloedrijke van allemaal is bovendien het dieet.
De belangrijkste redenen om lichamelijk actief te worden draaien om vitaal behoud. Hier volgen enkele van de belangrijkste die in een publicatie van Manual Merck (Engelse link) naar voren komen. Volgens deze publicatie is lichamelijke activiteit:
- Versnelt de verbranding van calorieën.
- Geeft energie aan het lichaam.
- Voorkomt hart- en vaatziekten.
- Voorkomt stress, angst en humeurigheid.
- Verbetert onze lichamelijke vermogens, zoals kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, en elasticiteit, onder andere.
- Voorkomt lusteloosheid en verhoogt het energieniveau.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel:
Sporten helpt de bloeddruk onder controle te houden
Hoe begin je met lichamelijke activiteit?
Alles heeft een begin en als het positieve dingen voor het leven zijn, is het meer de moeite van het proberen waard. Dit is het geval met lichamelijke activiteit, die voor beginners enige voorzichtigheid vereist. Laten we eens kijken.
1. Overweeg je situatie
Iedereen kan lichamelijk actief zijn, maar het is nodig om ieders unieke situatie in ogenschouw te nemen. Het eerste wat je moet doen is de medische toestand evalueren. Dat is bijvoorbeeld het geval als je lijdt aan ziekten als astma of artritis, die meer gedetailleerde aandacht en, in sommige gevallen, persoonlijke routines vereisen.
Op grond van het bovenstaande is het raadzaam een arts en een deskundige op het gebied van lichaamsbeweging te raadplegen om een programma aan te pakken dat op je persoonlijke omstandigheden is afgestemd.
2. Regel het tijdstip van de activiteit
Het lichaam is nog niet aangepast aan het tempo van de lichamelijke activiteit. Daarom kun je het beste stap voor stap te werk gaan, en tijd is daarbij een bepalende factor.
Allereerst is het vinden van een vrije ruimte in je schema van fundamenteel belang. Zorg dat je een schema vindt dat comfortabel voor je is en dat je motiveert om aan lichaamsbeweging te doen.
Anderzijds moet je, om een adequaat aanpassingsproces uit te voeren, de tijd van de lichamelijke activiteit regelen. Het is het beste te beginnen met 2 of 3 keer per week in sessies van maximaal 30 minuten en minimaal 20 minuten.
Met het verstrijken van de weken moeten de tijden verhoogd worden, om te voorkomen dat het lichaam gewend raakt aan dezelfde prikkels en dat deze ophouden effectief te zijn. Doe dit echter met voorzichtigheid en geduld, want overbelasting kan leiden tot een blessure die je vooruitgang volledig tot stilstand brengt.
3. Opwarmen vóór en rekken na lichamelijke activiteit
Voorafgaand aan elke trainingsroutine of de beoefening van een sportdiscipline is spieractivering nodig. Volgens een publicatie op de website van de Mayo Clinic (Engelse link) ligt de relevantie ervan in de toename van de bloedcirculatie naar de spieren, naast het teweegbrengen van een grotere activering van het cardiovasculaire systeem.
Daarom is het het beste om 5 tot 10 minuten op te warmen voor je met de activiteit begint. Volgens het eerder genoemde artikel kun je dat het beste doen met langzame bewegingen, vooral van de spiergroepen die bij de volgende sessie het meest gebruikt zullen worden.
Op dezelfde manier moet je aan het eind van de training 5 tot 10 minuten wijden aan rekken, maar niet te hard. Het doel van rekken is om bepaalde spierblessures te voorkomen en pijn na de training te verminderen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
De impact van lichaamsbeweging op de hersenen
Beginnen met een lichamelijke activiteit: wat kun je doen?
Op basis van het door de WHO uitgezette concept kan elke activiteit geschikt zijn, zolang ze maar lichamelijke inspanning vereist. Bedenk dat sommige soorten lichaamsbeweging misschien geen goed idee zijn als je aan een lichamelijke of gezondheidstoestand lijdt. Raadpleeg in dat geval zeker je arts.
Het is echter het beste dat ieder een onderhoudende en motiverende discipline kiest , zodat gebrek aan zin en verveling op de middellange of lange termijn geen belemmering vormen. Enkele populaire alternatieven zijn fietsen, dansen, zwemmen, en atletiek, maar er zijn er veel, veel meer!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002
- Inactividad física: un problema de salud pública mundial. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_inactivity/es/
- Actividad física. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/es/
- Brian D. Johnston. 2018. Beneficios del ejercicio. Manual Merck. https://www.merckmanuals.com/es-us/hogar/fundamentos/ejercicio-y-forma-f%C3%ADsica/beneficios-del-ejercicio
- Mayo Clinic Staff. Aerobic exercise: How to warm up and cool down. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20045517#:~:text=Warming%20up%20helps%20prepare%20your,lessen%20your%20risk%20of%20injury.