9 tips om je te helpen om succesvol te mediteren
De voordelen van meditatie zijn talrijk, waaronder een verbeterde kwaliteit van leven en een groter algemeen welzijn. Het is daarom een praktijk geworden die gezondheidswerkers ten zeerste aanbevelen. Als je het een onderdeel van je leven wilt maken, lees dan de volgende tips die je zullen helpen om succesvol te mediteren en van de effecten ervan te genieten.
In grote lijnen is meditatie de training van de geest om een staat van vrede en rust te bereiken. Dit vermogen is niet iets dat we onmiddellijk kunnen doen, omdat het geduld en standvastigheid vereist. Als we het eenmaal hebben bereikt, dan kunnen we als een product van innerlijke rust echt geluk voelen.
Als je deze training wilt volgen en optimaal gebruik van de resultaten wilt maken, dan volgen hier enkele tips die je zullen helpen om te mediteren en van meditatie een gewoonte te maken.
Tips om succesvol te mediteren
1. Maak het je gemakkelijk
Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je comfortabele kleding draagt (bij voorkeur losse kleding). Gebruik ook geen accessoires die vervelend kunnen zijn, zoals horloges of armbanden. Probeer tot slot blootsvoets te zijn.
2. Kies een geschikte tijd
Kies een tijd waarop je weet dat je vrij bent van verantwoordelijkheden en onderbrekingen. Maak deze tijd vrij voor meditatie en probeer het een onderdeel van je routine te maken. Een belangrijk kenmerk van deze activiteit is continuïteit. Als je een diepe en blijvende verandering wilt, dan is regelmatige meditatie het beste.
Als je sporadisch mediteert, dan loop je het risico terug te keren naar oude gewoontes of aan negatieve emoties ten prooi te vallen, zonder de mogelijkheid om je tot meditatie als bron van ondersteuning te wenden.
3. Zoek een rustige plek
Als je met deze oefening begint, dan kun je het beste op een rustige plek zonder onderbrekingen mediteren. Bepaal welk deel van je huis het meest geschikt is voor deze activiteit. Je kunt ook naar een plek gaan die je rust geeft. Het doel is om zelfobservatie en betrokkenheid bij de activiteit te vergemakkelijken.
4. Ga correct zitten
Lichamelijke houding is een heel belangrijk aspect van meditatie, want het beïnvloedt de gemoedstoestand. In het ideale geval houdt je je rug recht terwijl je je schouders en armen ontspant. Je moet naar een balans tussen ontspanning en stijfheid streven.
Dit betekent dat je een houding moet vermijden die te ontspannen is, omdat je dan het risico loopt om slaperig te worden. Wees ook niet te gespannen, want dit zal tot een staat van mentale opwinding leiden.
Meditatiegidsen geven meestal gedetailleerde informatie over de houding, met stapsgewijze instructies voor het plaatsen van elk deel van je lichaam. De meest populaire houdingen zijn:
- Zittend met gekruiste benen.
- In een stoel met de voeten op de grond
- Op een kussen.
- Het idee is om degene te kiezen die je het meeste comfort biedt en bij je behoeften past.
5. Doe wat opwarmingsoefeningen
Een van de tips die je bij het mediteren zullen helpen, is om van tevoren op te warmen. Dit helpt je om je tijdens meditatie comfortabeler te voelen. Je kunt enkele yogahoudingen of rekoefeningen voor je nek, armen en rug doen. Dit zal je bloedsomloop helpen en je lichaam ontspannen.
6. Concentreer je op een object om je te helpen mediteren
Een manier om concentratie en mentale rust aan te moedigen, is door je op een object te focussen. Dit kan het ritme van je ademhaling zijn, je eigen fysieke gewaarwordingen of een eerder gezien beeld.
In het ideale geval laat je je geest zich bewust zijn van dat object en, in het geval van afleiding, focus je er opnieuw op zodra je merkt dat je bent afgeleid.
7. Visualiseer
Een andere manier om tijdens het mediteren met de geest te werken, is door alles te visualiseren. Bijvoorbeeld kleuren, jezelf op een andere plek, een pad, een godheid. Deze mentale oefening is ideaal voor mensen met een actieve fantasie en die graag dagdromen.
Lees ook:
7 soorten meditatie en hun voordelen
8. Accepteer de gedachten die komen en gaan
Het doel van meditatie is niet om gedachten, sensaties en gevoelens te wijzigen of te onderdrukken. Integendeel, deze activiteit is erop gericht om te leren en ermee te leven. Met andere woorden, acceptatie leidt tot een gevoel van welzijn en rust.
Het is om deze reden dat je tijdens meditatie je gedachten moet observeren, zonder te stoppen. Kijk naar je gevoelens zonder je erdoor te laten meeslepen en observeer passief alle mentale, sensorische, fysiologische of gedragsmatige inhoud. Met andere woorden, zonder kritiek te leveren of conclusies te trekken.
Dat gezegd hebbende, als deze mentale inhouden naar boven komen, is het ideaal om ze te observeren, te accepteren en los te laten. De weg vooruit is om je opnieuw op dat object te concentreren of op de visualisatie die je in gedachten had.
9. Verhoog de meditatietijd geleidelijk om je te helpen succesvol te mediteren
In het ideale geval zou je in het begin voor korte periodes moeten mediteren en naarmate je vordert, de tijd van activiteit verlengen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met korte sessies en vervolgens de tijd geleidelijk verlengen (tot 30 minuten per dag of meer). Dit maakt het gemakkelijker om je routine vast te stellen en aan te passen.
Aanvullende aanbevelingen om je te helpen om succesvol te mediteren
De bovenstaande tips zullen je zeker helpen om succesvol te mediteren. Als je er rekening mee houdt, dan zul je de gewoonte waarschijnlijk zonder grote problemen aannemen. Wij raden je ook het volgende aan:
- Zorg voor een gids: In het ideale geval zou je een leraar moeten hebben die ervaring heeft met en kennis heeft van de kunst van meditatie. Als je zo iemand niet kunt bereiken, dan kun je ook je toevlucht tot boeken of teksten nemen die zijn gemaakt om mensen bij deze ervaring te instrueren en te begeleiden.
- Wees volhardend: mediteer voortdurend, dagelijks. Het is echter niet altijd gemakkelijk, want het komt vaak voor dat er weerstand optreedt, zowel extern (werk, huiswerk, reizen) als intern (vermoeidheid, gebrek aan moed). We raden aan om al deze obstakels te overwinnen en altijd te proberen de oefening vol te houden.
- Mediteer onafhankelijk van je gemoedstoestand: de continuïteit van de meditatie mag niet van je gemoedstoestand op dat moment afhangen. Het maakt niet uit of de oefening aangenaam is of niet, het gaat erom dat je volhardend bent.
- Stel geen doelen en mijlpalen: het is normaal om de voordelen van meditatie zo snel mogelijk te willen zien, maar ongeduld wordt ontmoedigd. Haast en meditatie gaan in tegengestelde richtingen. Als je een diepgaande transformatie wilt, dan moet je de tijd nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilar, Guido, Musso, Andrea, LA MEDITACIÓN COMO PROCESO COGNITIVO-CONDUCTUAL. Suma Psicológica [Internet]. 2008;15(1):241-258. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134212604010
- Proto L. APRENDE A MEDITAR. Robinbook, editor. España; 2002. 1-188 p.
- Ricard M. EL ARTE DE LA MEDITACIÓN. Urano, editor. España; 2009. 1-156 p.
- Sanchez Gutierrez G. MEDITACIÓN , MINDFULNESS Y SUS EFECTOS BIOPSICOSOCIALES. Revista Electrónica de Psicología Iztacala [Internet]. 2011;14(2):223–54. Recuperado de: http://www.revistas.unam.mx/index.php/repi/article/view/26036
- Yaya, I. Efectos Psicológicos de la Meditación Oriental [Internet]. Universidad de Belgrano; 2005. Recuperado de: http://repositorio.ub.edu.ar/handle/123456789/241