8 redenen waarom je geen gewicht verliest

Gewicht verliezen draait niet alleen rond gezonde voeding. Ook voldoende nachtrust en een goede hydratatie zijn basiselementen in gewichtsverlies. Ontdek in dit artikel redenen waarom je afvalstrijd zo moeilijk verloopt.
8 redenen waarom je geen gewicht verliest

Laatste update: 06 december, 2018

Er zijn nog een aantal factoren die je gewicht beïnvloeden en de reden kunnen zijn waarom je geen gewicht verliest. 

Voor vele mensen is gewicht verliezen een continue strijd. Ze doen dit vaak niet alleen om er beter uit te zien, maar ook om hun gezondheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan obesitas.

Het is bewezen dat gezonde voeding en voldoende sport en bewegen twee basiselementen zijn als het aankomt op afvallen, maar er is meer dat je moet doen.

Dit verklaart waarom sommige mensen niet in staat zijn om hun ideale gewicht te behouden ondanks hun gezonde eetpatroon met beperkte calorie-inname.

Herken jij jezelf in de bovenstaande beschrijving, weet dan dat je niet alleen bent. In dit artikel bespreken we 8 belangrijke redenen waarom je geen gewicht verliest.

1. Je drinkt niet genoeg water

Te weinig water drinken is een van de redenen waarom je geen gewicht verliest

De meeste voedingsdeskundigen raden aan om 6 tot 8 glazen water per dag te drinken bovenop een gezond dieet. Je lichaam heeft water nodig om gehydrateerd te blijven en de belangrijke functies goed te laten werken.

Het dagelijks drinken van voldoende water zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf kan reinigen en het neemt bovendien ook het hongergevoel weg. 

2. Je doet enkel cardio

Cardio-oefeningen zijn erg doeltreffend voor mensen die snel vet willen verbranden. Door je echter te beperken tot enkel dit type oefening, maak je het jezelf mogelijk moeilijker om je streefdoel te bereiken.

Personal trainers raden aan om cardio steeds te combineren met krachttraining als je op zo kort mogelijke termijn het maximale resultaat wil bereiken.

3. Een van de redenen waarom je geen gewicht verliest: je porties zijn te groot

Schaaltje met quinoa

Je mag dan wel gezond eten, elk type voeding bevat calorieën. Als je dus te grote porties eet, moet je ook meer calorieën verbranden.

Noten, olijfolie en chocolade zijn voorbeelden van gezonde voeding die je altijd in kleine porties dient te consumeren.

4. Je slaapt niet genoeg

Mensen die geen herstellende nachtrust genieten, komen meer aan dan mensen die wel goed slapen.

Slaapstoornissen verstoren het metabolisme en activeren de hormonen leptine en ghreline, waardoor je een hongergevoel ervaart. Leptine zorgt ervoor dat je brein een signaal krijgt om te stoppen met eten, terwijl ghreline juist het hongergevoel aanwakkert.

Mensen met slaapproblemen of te weinig slaap zouden hun leptinegehalte moeten verhogen en het gherlinegehalte moeten verlagen om hun gewicht onder controle te houden. Het is aangeraden om een vast slaappatroon aan te houden en dagelijks 8 uur ononderbroken te slapen. 

Misschien ook interessant om te lezen:
Factoren die de kwaliteit van je nachtrust beïnvloeden

5. Je hebt een zittend beroep

Door de technologische veranderingen hebben velen van ons vandaag de dag een zittend beroep. Doordat we steeds meer en steeds vaker uren en uren achter een computer of ander toestel zitten, gaan we steeds minder bewegen.

Om ons metabolisme op orde te houden, is het belangrijk om geregeld een korte pauze te nemen en tijdens deze pauze te wandelen en/of te bewegen. 

6. Je hebt een hormonaal probleem

Hormonale problemen zijn een van de meest voorkomende belemmeringen om af te vallen.

Hoewel velen er geen aandacht aan schenken, kunnen hormonen het metabolisme en andere processen die van vitaal belang zijn voor het behoud van een gezond gewicht beïnvloeden. Hormonale problemen zoals hypothyreoïdie, polycysteus-ovariumsyndroom en insulineresistentie kunnen verhinderen dat je kilo’s verliest.

Wanneer er sprake is van een van deze problemen, is het aangewezen om een arts te raadplegen, aangezien er een specifieke behandeling nodig is om de symptomen onder controle te krijgen. Als er eenmaal een diagnose is gesteld, is het ook een goed idee om je eetgewoontes te verbeteren en je calorie-inname opnieuw te bekijken.

7. Waarom je geen gewicht verliest? Je bent altijd gestrest!

Stress is een van de redenen waarom je geen gewicht verliest

Stress heeft een aanzienlijke invloed op gewichtsverlies. Het verhoogt de cortisolwaarden,waardoor je een groter hongergevoel ervaart en meer calorieën zult binnenkrijgen.

8. Je drinkt frisdranken

Frisdranken en bereidde dranken die je terugvindt in supermarkten zijn geen goede vervangers voor water en zelf geperst fruitsap. De dranken in de supermarkt bevatten geen voedingsstoffen en veel te veel suiker.

Deze dranken hydrateren ook je lichaam niet en bevatten heel wat calorieën. 

Herken je jezelf in dit artikel? Zoals je net las, zijn er naast gezonde voeding en sport heel wat factoren die je ideale gewicht in gevaar brengen. Probeer voor jezelf uit te maken waarom je geen gewicht verliest, welke stappen je moet nemen en vergeet niet dat je moet blijven bewegen en gezond moet eten.  Wellicht ook interessant voor jou

Verlies iedere dag gewicht met ananasschil
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Verlies iedere dag gewicht met ananasschil

Veel mensen gooien de ananasschil weg als ze ananas eten. Dit is echter jammer, want de schil van deze vrucht kan veel hulp bieden als je af wilt v...  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Albracht Schulte K., Kalupahana NS., Ramalingam L., Wang S., et al., Omega 3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem, 2018. 58: 1-16.
  • Stamatakis E., Gale J., Bauman A., Ekelund U., et al., Sitting time, physical activity, and risk of mortality in adults. J Am Coll Cardiol, 2019. 73 (16): 2062-2072.