8 leugens die gelukkige mensen weigeren te geloven
Gelukkige mensen weten hoe ze het beste uit de dingen kunnen halen. Ze wachten niet op het perfecte moment. Ze leren om het heft zelf in handen te nemen.
Gelukkige mensen zijn heel verschillend. Toch hebben ze ook veel gelijkenissen: vertrouwen, zekerheid en een goed zelfbeeld.
Al deze mensen zijn in staat om hun doelen te bereiken en radicale veranderingen te bewerkstelligen. Het kan lijken alsof ze hun doelstellingen bereiken zonder veel inspanning, maar niets staat verder dan de waarheid.
Hoe komen ze zover? Gelukkige mensen zijn zich bewust van hun beperkingen en spannen zich in om die te veranderen.
In dit artikel bekijken we enkele leugens die gelukkige mensen nooit geloven.
Lees ook:
Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk
1. Je kan niet…
Het gebeurt vaak dat je hardop zegt wat je wil doen en dat iemand anders dan zegt: “Je kan dat niet.”
Jammer genoeg geloven veel mensen dit. Ze zien dus niet dat dit een enorme leugen is.
Kijk om je heen: alles wat je in het leven hebt, is er omdat iemand ervoor zorgde dat het kon gebeuren.
- Als J.K. Rowling geloofd zou hebben dat ze niet kon schrijven, dan zou ze niet alleen met die gedachte hebben moeten leven, maar dan zou de wereld Harry Potter niet gekend hebben.
- Stel dat Einstein zijn eigen studies niet tot een hoger niveau had gebracht? De wereld zou anders geweest zijn.
De realiteit is dat je veel van de dingen die je wil bereiken, echt ook kan doen.
2. Maar ik moet…
Ja, je moet werken om geld te verdienen. Wat je echter niet moet doen, is je eigen doelen opgeven om geld te hebben.
Gelukkige mensen beseffen dat wachten op de ‘perfecte situatie’ om iets te doen volledig onlogisch is.
Meestal is het enige wat je nodig hebt om te bereiken wat jij wil, vastberadenheid en het geloof dat je het kan. De meeste dingen waarvan je denkt dat ze noodzakelijk zijn om je doel te bereiken, vereisen alleen maar een beetje vindingrijkheid.
3. Ik heb geen zin…
Dit gevoel is het meest voorkomende in de wereld. Tegelijkertijd is het echter een illusie. Soms voel je je een bedrieger. Misschien voelt het zelfs alsof je een rol probeert te vervullen, die de jouwe niet is.
Onthoud echter dit: jij bent je eigen kracht. Je moet jezelf aanmoedigen. Wat je bovenal moet doen, is in jezelf geloven.
We weten dat je je niet altijd goed zal voelen, maar het is wel jouw taak om te geloven in jezelf. Laat niemand je vertrouwen breken.
Wanneer je je als een bedrieger voelt, zoek dan uit wat er gebeurt en waar dat gevoel vandaan komt. Onthoud dat vele van je successen het resultaat zijn van het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
4. Ik ben te oud om…
Laat niemand je hiervan overtuigen. En wat nog belangrijker is: geloof het zelf niet. Gelukkige mensen weten dat dit een van de grootste leugens is.
Leeftijd is slechts een getal dat bepaalt hoeveel tijd er voorbij is gegaan sinds je geboren bent. Bovendien is het geen obstakel dat na verloop van tijd groter wordt.
Je leeftijd is van geen belang: je kan altijd veranderen, verbeteren en jezelf heruitvinden. Als iemand je zegt dat je te oud bent, antwoord dan: “Mijn leeftijd is alleen een weerspiegeling van mijn kansen, niet van mijn beperkingen.”
5. Makkelijker gezegd dan gedaan
Uiteraard zal het altijd gemakkelijker zijn om iets te zeggen dan het te doen. Iedereen kan zeggen wat hij wil of dat hij van duizenden dingen droomt, maar het echt doen vereist een inspanning.
Gelukkige mensen weten dat ze deze stap moeten zetten om te bereiken wat ze willen. Zij stoppen niet met dromen, want ze weten dat dromen de basis zijn voor alles wat ze doen. Ze zijn dus in staat om te doen wat nodig is.
6. Controle is alles
Gelukkige mensen aanvaarden dat ze niet alles onder controle hebben. Als ze hun tijd richten op het onder controle houden van wat ze wel kunnen, dan slagen ze erin om iedereen te verrassen.
Ze beseffen dat het een verspilling van energie en tijdverlies is om alles te willen controleren. Bedrieg jezelf niet: verspil je aandacht niet aan dingen die je niet kan beheersen.
7. Het leven is niet eerlijk
Dit is een uitermate sterke overtuiging en het brengt vele mensen in een depressie. Maar het leven is werkelijk heel fair.
Natuurlijk gebeuren er slechte dingen. Iedereen, zelfs gelukkige mensen, worden met deze werkelijkheid geconfronteerd. Maar dat betekent niet dat het leven niet eerlijk is.
Gelukkige mensen geloven blindelings in de gerechtigheid in het leven. Ze begrijpen dat pijn en lijden overgangsstemmingen zijn. Ze zijn niet allesbepalend. Ja, slechte dingen gebeuren. Het leven zelf is echter een wonder dat zo waardevol is dat het gevierd mag worden. En dat is iets goeds.
8. Gelukkige mensen bestaan niet
Deze alledaagse zin komt veel voor, maar het is onjuist. Want ja, geluk bestaat. En ja, er zijn mensen die een gelukkig leven leiden. Geloof het maar. En geloof vooral dat je het verdient dat je gelukkig bent.
We bezitten allemaal het vermogen om gelukkig te zijn. Geluk is namelijk een recht dat we allemaal bezitten bij onze geboorte. Vaak geloven mensen echter dat dit niet waar is, omdat ze geen goed gevoel hebben over zichzelf.
Onthoud dit: geluk is een recht dat je moet opeisen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alarcón, Reynaldo. Psicología de la Felicidad: Precedida de introducción a la psicología positiva. Universidad Ricardo Palma, Editorial Universitaria, 2009
- Carr, Alan. Psicología positiva: la ciencia de la felicidad. Vol. 236. Grupo Planeta (GBS), 2007
- Csikszentmihalyi, Mihaly. Fluir: una psicología de la felicidad. Editorial Kairós, 2012