7 voedingsmiddelen die je beter niet 's avonds kunt eten
Het avondeten is een van de hoofdmaaltijden van de dag. Daarom kun je het beter niet weglaten of vervangen door ongezond voedsel. Als je je voor het slapengaan niet te zwaar wilt voelen en een goede nachtrust wilt, zijn er bovendien bepaalde voedingsmiddelen die je ‘s avonds beter niet kunt eten.
Deze laatste maaltijd van de dag moet inderdaad lichter zijn dan andere maaltijden. Toch is het eten van het avondeten belangrijk omdat het invloed heeft op veel processen die het lichaam tijdens de rustperiode uitvoert. Hieronder vertellen we je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden vlak voor het slapengaan. Let op!
Zeven voedingsmiddelen die je ‘s avonds beter niet kunt eten
De voedingsstoffen die we ons lichaam ‘s avonds geven beïnvloeden de kwaliteit van onze slaap, spijsvertering, en lichamelijke en geestelijke energie de volgende dag. Maar het is soms moeilijk en verwarrend om de juiste voedingsmiddelen te kiezen om te voorkomen dat het lichaam overbelast raakt en ongemak ondervindt.
Alles eten wat gemakkelijk te bereiden is, alleen maar om onze honger te stillen voor het slapengaan, lijkt een no-brainer te zijn. Dit kan echter verschillende gevolgen hebben voor de stofwisseling en de spijsvertering.
Volgens recente studies (Engelse link) kan slaaptekort leiden tot een hogere incidentie van cardiovasculaire morbiditeit. Het verhoogt ook het risico op diabetes mellitus, zwaarlijvigheid, cognitieve problemen, of ongevallen in het verkeer en op het werk.
Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je voeding een goede nachtrust bevordert? Wel, het beste is te weten welke voedingsmiddelen niet aanbevolen zijn om ‘s avonds te eten. Ontdek ze hier!
1. Pasta
Geloof het of niet, maar pasta is het eerste van de voedingsmiddelen die je ‘s avonds beter niet kunt eten. Pasta is een belangrijke bron van koolhydraten. Het is dan ook ideaal voor elke periode van de dag waarin het lichaam en de hersenen erg actief horen te zijn. Daarom is het altijd beter om het tijdens de lunch te eten.
‘s Avonds pasta eten kan een onaangenaam zwaar gevoel veroorzaken dat je verhindert goed uit te rusten. Tegelijk kan het door zijn calorie-inname je stofwisseling beïnvloeden en daardoor ook je gewicht.
We denken dat je dit ook graag zult lezen:
De voordelen van het eten van volkorenpasta
2. IJs
Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen is ijs eten tijdens het avondeten of om nachtelijke trek te stillen ook geen goede optie. Hoewel het verzadigend en lekker is, bevat dit voedsel voor het grootste deel verzadigde vetten, suikers, en toegevoegde stoffen die de kwaliteit van de slaap kunnen beïnvloeden en het gewicht kunnen laten toenemen.
3. Kaas
Kaas, en natuurlijk de gerechten die het als ingrediënt bevatten, moeten zowel bij het eten als voor het slapengaan vermeden worden. Hoewel kazen niet per definitie schadelijk zijn, kunnen ze een zwaar gevoel in de maag en slaapproblemen veroorzaken, en al helemaal bij mensen met lactose-intolerantie.
4. Kruidige specerijen
Kruiden en pittige sauzen hebben een smaak die een speciaal tintje aan gerechten geeft. Hoewel het beslist niet ongezond is ze regelmatig te eten, kun je ze het beste in je dieet opnemen bij andere maaltijden dan het avondeten.
Volgens een overzicht dat gepubliceerd werd in Curren t Medicinal Chemistry (Engelse link) irriteren pikante specerijen in feite het maagslijmvlies en verhogen ze de neiging om last te krijgen van zuurheid en een zware spijsvertering. Daarom kan het eten ervan in je eten voor het slapengaan zure reflux, brandend maagzuur en maagpijn veroorzaken.
5. Bloemkool
Deze kruisbloemige groente staat erom bekend dat het een heel gezond, caloriearm voedingsmiddel is. Maar ondanks deze kwaliteiten is de consumptie ervan ‘s avonds niet aan te bevelen omdat sommige van zijn eigenschappen de gasproductie verhogen.
Het eten ervan voor het avondeten, of zelfs enkele uren voor het slapengaan, kan het verteringsproces belemmeren en het gevoel van zwaarte verhogen, wat de rust belemmert.
6. Pure chocolade
Door de voedzame eigenschappen van pure chocolade heeft het zich kunnen positioneren als een redelijk gezond voedingsmiddel. Maar het eten ervan voor het slapengaan kan een negatieve invloed hebben op je kwaliteit van slaap. Zelfs als de porties matig zijn.
In dit verband suggereert een studie, gepubliceerd in Cureus (Engelse link), dat dit voedsel cafeïne en theobromine bevat, die het zenuwstelsel stimuleren en de hersenen langer actief houden.
Dit artikel vind je misschien ook leuk:
Zes gezonde snacks die je kan eten voor het slapengaan
7. Rood vlees en worst
Hoe dan ook, je consumptie van worst en bewerkt vlees moet matig zijn, ongeacht het tijdstip van de dag. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk verzadigde vetten en toegevoegde chemicaliën.
Bovendien kan hun eiwitgehalte de spijsvertering belemmeren. Daarom moet je voorzichtig zijn met het eten van elke soort zwaar vlees ‘s avonds. Intussen kan, volgens een studie gepubliceerd in Aging and Disease (Engelse link), een hoge consumptie van rood vlees een negatief effect hebben op de kwaliteit en de duur van de slaap bij oudere volwassenen.
Welke voedingsmiddelen worden aanbevolen voor het slapengaan?
Om spijsverteringsongemakken tijdens het rusten te voorkomen, kun je het beste evenwichtige en lichte gerechten eten die kip of vis en granen, fruit of peulvruchten bevatten. Het belangrijkste is echter dat je niet te veel porties eet en vooral niet vlak voor het slapengaan.
Vergeet ook niet water als drank bij voorkeur te kiezen en vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee, en ook suikerhoudende dranken zoals frisdrank. Deze kunnen het zenuwstelsel stimuleren (Engelse link) en de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
- Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
- Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
- Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
- Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
- Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
- Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
- Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
- Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
- Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
- Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.