Voeding die de productie van co-enzym Q10 bevordert

Co-enzym Q10, ook wel CoQ10 of ubichinon-10 genoemd, is een antioxidant die helpt bij de bestrijding van tekenen van veroudering. Leer meer over dit belangrijke enzym en hoe je ervoor zorgt dat je er voldoende van binnenkrijgt.
Voeding die de productie van co-enzym Q10 bevordert

Laatste update: 25 oktober, 2018

Je hebt misschien mensen wel horen praten over het zogenaamde jeugdenzym, co-enzym Q10. Dit enzym, ook wel CoQ10 of ubichinon-10 genoemd, is een antioxidant. Het wordt van nature gevonden in iedere cel van je hele lichaam.

  • Zijn taak is net zo fundamenteel als behulpzaam: het beschermt je tegen vrije radicalen. Het treedt ook op tegen iedere externe factor die oxidatieve schade kan veroorzaken.
  • Daarnaast maakt het de cellen makkelijker om energie te krijgen. Dit verhoogt de weerstand, de kracht en de stevigheid van vele van je spieren.
  • Een hogere concentratie van co-enzym Q10 in je lichaam betekent dat je beter in staat bent om de effecten van veroudering tegen te gaan.

Het is een feit dat alle anti-rimpelcrèmes dit enzym bevatten. Iedere fabrikant voegt dit fantastische multifunctionele enzym toe.

Er is zelfs iets nog beter voor je lichaam dat het op je huid smeren. We willen dat het lichaam zelf co-enzym Q10 produceert. Vandaag laten we je kennis maken met 7 voedingsmiddelen die je hierbij helpen.

Zit je klaar om aantekeningen te maken?

Voeding die de productie van co-enzym Q10 bevordert

1. Zalm

Zalmmoot voor de huid

Vis, dat rijk is aan verzadigde vetten zoals omega 3 en omega 6, is onmisbaar voor zowel het herstellen als het verhogen van je spiegels van co-enzym Q10. Zalm is absoluut de meest aangeraden vissoort.

In Japan bijvoorbeeld, geniet men over het algemeen van een goede hoeveelheid van deze antioxidant. Dit omdat Japanners zowel veel rauwe als verse vis in hun eetpatroon hebben. Uiteraard is het eten van rauwe vis niet altijd verstandig.

Je hoeft alleen maar te onthouden dat je elke week drie tot vier keer verse zalm, makreel of sardines moet eten.

2. Kip

Vlees is in het algemeen erg rijk aan co-enzym Q10.

Rood vlees is niet erg gezond, omdat het een hoog vetgehalte heeft. Dit vet is giftig en verhoogt je cholesterol en triglyceriden. Dus kun je beter kip eten. Kippendijen zijn een erg goede bron van dit enzym.

Combineer dit vlees met andere gezonde voedingsmiddelen voor een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Het is een goed idee om er bijvoorbeeld wortelsaus bij te eten, maar voorkom het bakken van de kip met te veel olie.

3. Pinda’s

Pinda's

Niet alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan co-enzym Q10 zijn van dierlijke afkomst. Pinda’s bijvoorbeeld zijn een goede, plantaardige bron van het enzym. Geroosterde pinda’s bevatten 0,8 mg co-enzym Q10.

Daarnaast zijn pinda’s, net als druiven, rijk aan resveratrol. Dit is een heel gezonde antioxidant die veroudering tegengaat.

Daarom heeft het, als we de goede hoeveelheid ervan eten, diverse effecten. Het kan de bloedstroom reguleren en de stevigheid van onze spieren verbeteren. Dit zorgt ervoor dat we de effecten van de verstrijkende tijd kunnen bestrijden.

4. Broccoli

Co-enzym Q10 is ook aanwezig in broccoli en in broccolikiemen.

Door deze groente regelmatig te eten, kunnen we diverse aandoeningen voorkomen. Hieronder vallen hartaandoeningen en bloedklonters. Dit komt door het hoge gehalte aan antioxidanten, zoals co-enzym Q10.

Het is wel heel belangrijk om te onthouden dat co-enzym Q10 alleen in verse producten voorkomt. Als het bevroren is geweest of uit een blik komt, is het verdwenen.

5. Sinaasappel- en aardbeiensap

Over het algemeen bevat fruit niet vaak co-enzym Q10. De enige twee soorten die ons kunnen helpen op dit gebied, zijn sinaasappelen en aardbeien. Daarom is het een goed idee om deze twee soorten zo vaak mogelijk als vers sap te drinken.

Voeg geen suiker toe. Het zoeten met welke zoetstof dan ook vermindert de nutritionele effecten. Dat geldt voor suiker, honing en zelfs stevia.

6. Spinazie

Spinazie

Spinazie bevat het meeste co-enzym Q10 van allemaal. Het is een uitstekende groente die je vaak zou moeten eten. In dit geval is het ’t beste om het rauw te eten.

Spinazie is rijk aan vitamines, vezel en mineralen. Het bevat ook fytonutriënten zoals bètacaroteen en lutine. Deze elementen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van ons lichaam tegen celschade.

Als je wilt zorgen voor de stevigheid van je huid, diepe rimpels wilt bestrijden of de glans en gladheid van je gezicht terug wilt, aarzel dan niet. Eet spinazie!

7. Tofu

Tofu

Tofu is een 100 procent plantaardige eiwitbron. Het is gemaakt van sojabonen.

Voeg dit toe aan soepen en salades. Het is goed voedingsmiddel om te eten, omdat het grote hoeveelheden co-enzym Q10 bevat. Evenals calcium beschermt dat je botten. Daarnaast kan het je spieren en je lichaam in het algemeen beschermen.

Tofu bevat net zoveel eiwit als vlees en het zit vol met vitamine B-complex. Dit levert een groot deel van de hoeveelheid die je cellen nodig hebben. Het helpt je cellen ook om de effecten van tijd te bestrijden.

Als we ouder worden, verliezen we kleine hoeveelheden co-enzym Q10, beetje bij beetje. Het is noodzakelijk om deze verliezen aan te vullen met de voedingsmiddelen waarover je zojuist hebt gelezen. Ze zullen je helpen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas12(2), 187-196.
  • Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.