7 oefeningen om je onderkin te verminderen

Als je liever niet onder het mes wilt om van je onderkin af te komen, dan kun je dit doel gelukkig ook op natuurlijke wijze bereiken door oefeningen te doen die de spieren in de nek en het gezicht sterker maken.
7 oefeningen om je onderkin te verminderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over oefeningen om de onderkin te verminderen. De kin mag dan wel een zeer klein deel van het lichaam zijn, dit betekent echter niet dat het deel geheel onbelangrijk is, zowel esthetisch als medisch.

De opeenhoping van vet in dit deel van het lichaam is niet aantrekkelijk, maar kan daarnaast ook wijzen op cardiometabole risico’s.

In de kin kan zich vet ophopen, maar de kin kan er ook slap en hangend uitzien. Gelukkig is er een oplossing waarbij er geen operatie aan te pas komt en je toch een gezonde, mooie en representatieve kin kunt krijgen.

Als je last hebt van overgewicht, probeer dan een paar kilootjes af te vallen of probeer enkele oefeningen te doen om de spieren in de nek en kin sterker te maken. Hieronder delen we een routine die je kunt toepassen om je onderkin te verminderen.

7 oefeningen om je onderkin te verminderen

Met de tong drukken

Allereerst begin je door te gaan zitten met je rug helemaal recht en je schouders los. Dan strek je je nek en draai je hoofd naar achteren alsof je naar het plafond probeert te kijken.

Als je in deze positie zit, druk je met je tong tegen je gehemelte aan terwijl je je hoofd naar voren buigt (probeer met je kin je borst aan te raken).

Vervolgens ontspan je je tong en draai je je hoofd weer naar de beginpositie. Doe deze oefening elke dag twintig keer.

Pruilen en kantelen

Mond met getuite lippen

Deze oefening kun je zowel zittend als staand uitvoeren. Rol je lippen zover mogelijk naar binnen (een pruilmondje waarbij je de spieren in je nek aanspant). Vervolgens, buig je je hoofd naar voren met je kin richting je borst, terwijl je de spieren in je nek gespannen houdt.

Doe deze oefening zonder je rug te buigen of je schouders op te halen. Rond de oefening af door terug te keren naar de beginpositie. Doe deze oefeningen dagelijks ongeveer twintig keer.

De ‘O’

Net als bij de vorige oefeningen is het de bedoeling dat je deze oefening uitvoert met een rechte rug en ontspannen schouders. Buig je nek naar achteren en doe de lippen op elkaar om een ‘O’-klank te maken.

Houd deze houding ongeveer twintig seconden aan. Vervolgens ga je weer in de beginpositie staan. Doe deze oefening dagelijks tien keer.

Het plafond kussen

Bij deze oefening is het nodig dat je staat en je je schouders compleet ontspant. In deze houding strek je je nek en buig je hoofd naar achteren alsof je naar het plafond kijkt.

Dan tuit je je lippen, alsof je het plafond gaat kussen. Probeer je lippen zover omhoog te krijgen als je kunt, terwijl je voelt dat de spieren in je nek en kin harder worden. Probeer deze houding minstens vijf seconden vast te houden, laat dan los en ga weer in de beginpositie staan.

Herhaal deze oefening per dag ongeveer vijftien keer achter elkaar.

Nekrotaties

Nekrotaties om onderkin te verminderen

Nekrotaties kun je zowel staand als zittend uitvoeren. Probeer je ruggengraat zo recht mogelijk te houden en draai je kin vervolgens van de ene schouder naar de andere schouder. Doe dit door met je kin over je borst te glijden, waarbij je dus een halve maan maakt.

Je schouders zouden de hele tijd ontspannen moeten zijn. Doe dit per dag tien keer.

Naar de zijkanten

Deze oefening om je onderkin te verminderen zou je in de volgende houding moeten uitvoeren:

Ga zitten op de grond, houd een hand tegen de vloer gedrukt ter ondersteuning, ongeveer vijftien cm van je heup vandaan. Plaats nu je linkerhand bovenop je hoofd. Probeer dan je rechteroor tegen je schouder aan te houden, terwijl je je hoofd met je linkerhand lichtjes naar beneden drukt.

Houdt deze houding tien seconden aan en doe dan hetzelfde aan de andere kant van je lichaam. Doe dit dagelijks drie keer per kant.

Misschien ook interessant:
Kom van je onderkin af zonder operaties

Het klinkerspel

Klinkers oefenen

Begin door rechtop te gaan staan met je ruggengraat helemaal recht. Spreek dan langzaam en duidelijk alle klinkers uit met je mond wijd open. Deze oefening zou je zo vaak mogelijk moeten herhalen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shamban AT. Noninvasive Submental Fat Compartment Treatment. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016;4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp):e1155. Published 2016 Dec 14. doi:10.1097/GOX.0000000000001155
  • D’souza R, Kini A, D’souza H, Shetty N, Shetty O. Enhancing facial aesthetics with muscle retraining exercises-a review. J Clin Diagn Res. 2014;8(8):ZE09–ZE11. doi:10.7860/JCDR/2014/9792.4753

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.