Een onderkin verminderen en je nek vormen

Een onderkin verschijnt meestal na de leeftijd van 30 als het gevolg van veranderingen van de hormonen, maar met een goed dieet en door een dagelijks trainingsschema te volgen, is het mogelijk om de aanwezigheid te verminderen.
Een onderkin verminderen en je nek vormen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Een onderkin is de opbouw van vetweefsel onder de kin. Dit kan een erg vervelend esthetisch probleem veroorzaken bij de persoon die er last van heeft. Net als bij elk ander gebied van het lichaam waar vet vaak ophoopt, kan een onderkin zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en dan voornamelijk tijdens de volwassenheid. Een onderkin verminderen, hoe doe je dat?

Waarom verschijnt een onderkin? Dit gelokaliseerde gebied van vet wordt vaak veroorzaakt door obesitas of een overgewicht, slechte gewoontes zoals een zittende levensstijl, roken en een slecht dieet volgen, genetica of hormonale veranderingen door het ouder worden.

Wanneer een persoon de leeftijd van 28 tot 30 bereikt zijn de hormoonwaarden relatief lager dan in voorgaande jaren. Na de leeftijd van 30 en door het verstrijken van de tijd beginnen hormonale factoren die geassocieerd zijn met vet te veranderen. Als gevolg begint dit vervelende problemen bij zowel mannen als vrouwen te veroorzaken.

Dit is de tijd wanneer de meeste mensen last krijgen van problemen die geassocieerd zijn met lokale gebieden van vet. Dit geldt niet alleen voor de kin, maar ook voor andere delen van het lichaam, zoals bij de buik, dijen, rug of billen.

Hoe kan je de verschijning van een dubbele kin voorkomen of verminderen?

Net als elk ander gebied met gelokaliseerd vet, is de onderkin een lastig gebied om aan te pakken. Het zal speciale inspanning vereisen om dat overtollige vet te verwijderen.

Veel personen die overgewicht of obesitas hebben, verliezen veel kilo’s door een gebalanceerd dieet te volgen en te trainen, maar ze vergeten mogelijk om het gebied rond de kin aan te pakken, wat resulteert in een gebied dat niet zo slank is als de rest van hun lichaam. Wat kan je doen om de verschijning van een onderkin te voorkomen en verminderen?

Bestrijd vochtretentie

Een voet met oedeem

De overtollige consumptie van alcohol, suikers en zout wordt gekoppeld aan de vervelende verschijning van een hangende kin. Deze middelen vergroten niet alleen de hoeveelheid vetweefsel in het lichaam, maar kunnen ook vochtretentie veroorzaken, waardoor delen van het lichaam (waaronder het gezicht) er meer opgezwollen uitzien.

Het is belangrijk om een overtollige consumptie van deze middelen te vermijden en meer water te drinken om gehydrateerd te blijven. Het is misschien ironisch, maar een lichaam dat uitgedroogd is, houdt meer vocht en andere schadelijke stoffen vast.

Bestrijd voedingsallergieën

Personen die een intolerantie hebben of allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals een glutengevoeligheid of het prikkelbare darm syndroom, hebben een grotere kans om in de toekomst een onderkin te krijgen.

Als je maag ontstoken is of de maag opgezwollen is, dan is dit een teken dat er iets mis is met je spijsverteringsstelsel, wat uiteindelijk de vorming van een dubbele kin kan beïnvloeden.

Volgens de International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders is de oorzaak van de ontsteking niet duidelijk. Gassen die opbouwen in de darm lijken met deze intoleranties te maken te hebben.

Oefeningen om een onderkin te verminderen

Een dubbele kin

Naast het overwegen van de bovenstaande aanbevelingen, is er een effectieve manier om een onderkin te verminderen. Dit bereik je met een bewegingsroutine die je helpt vet rond de nek en onder de kin te verwijderen. Deze oefeningen zijn een ideaal alternatief voor extreme methode’s (zoals een operatie). Ook kan het helpen bij het voorkomen dat de onderkin terugkomt. 

  • Kantel om te beginnen je hoofd naar een kant en houd die positie vast. Raak tegelijkertijd met het puntje van je tong je gehemelte aan. Herhaal dit tien tot vijftien keer. Leun je hoofd vervolgens naar de andere kant en herhaal de oefening.
  • Ga op je rug liggen en ontspan de spieren van je gezicht. Probeer vervolgens je hoofd te buigen totdat je kin bijna je borst aanraakt. Doe dit tien keer en bouw geleidelijk aan het aantal herhalingen op naar vijftig.
  • Voor de laatste oefening van deze simpele routine ga je op een stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning. Kantel je hoofd naar achteren zodat je naar het plafond kijkt. Tijdens het aanhouden van deze positie probeer je je hoofd naar voren te strekken, net alsof je het plafond wilt kussen. Doe dit verscheidene keren en ontspan vervolgens.

Conclusie

Om de beste resultaten te bereiken, is het belangrijk dat je consistent bent met deze oefeningen en geduld hebt. Je ziet mogelijk niet direct resultaat, maar met volharding zal je je doel bereiken.

Als je onderkin echter erg groot is, dan is het misschien beter om contact op te nemen met een specialist om andere alternatieven te onderzoeken, zoals een operatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Konda, D., y Thappa, DM. (2013). “Mesoterapia: ¿Qué hay de nuevo?”, Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 79 (1): 127-134.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidness Diseases. (2012). Better Health and You. Tips for Adults. Bethesda (MA): NIDDK.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.