Enkele redenen voor een opgeblazen maag

Soms helpt het om na de maaltijd een kop thee te drinken om een opgeblazen gevoel in de maag en overmatige gasvorming te voorkomen. Het is ook een goed idee om bepaalde kruiden aan ons eten toe te voegen, die helpen met de spijsvertering.
Enkele redenen voor een opgeblazen maag

Laatste update: 16 november, 2018

Een opgeblazen maag is niet alleen vervelend, maar het is ook een gezondheidsprobleem dat we niet mogen negeren als we willen vermijden dat het een chronische aandoening wordt.

In dit artikel geven we je een overzicht van enkele redenen voor een opgeblazen maag. We bieden bovendien ook enkele natuurlijke remedies aan die het probleem snel kunnen oplossen.

7 redenen voor een opgeblazen maag

1. Niet voldoende kauwen

Dit is vandaag de dag een vaak voorkomend probleem, omdat mensen alles steeds gehaaster willen doen. Velen van ons eten erg snel terwijl we verder werken of terwijl we staan of aan het praten zijn.

Als gevolg daarvan kauwen we ons voedsel niet zoals het hoort. Dit maakt de vertering van dit voedsel veel moeilijker voor ons lichaam, waardoor deze zal vertragen.

Daardoor krijg je, naast andere ongemakken, ook een opgezwollen maag. Ons eten goed kauwen heeft ook vele andere voordelen, zoals ons een meer verzadigd gevoel geven, zodat we minder grote hoeveelheden eten.

Het is belangrijk te onthouden dat de spijsvertering begint in de mond met het speeksel, dat belangrijke verteringsenzymen bevat. Hoe meer we dus op ons eten kauwen, hoe beter het voorbereid is om door de rest van het lichaam verwerkt te worden.

2. Parasieten in de darmen

Parasieten in de darm zijn een ernstig gezondheidsprobleem, maar jammer genoeg zijn ze moeilijk te detecteren. Dit komt niet doordat parasieten geen symptomen veroorzaken, maar omdat deze symptomen aan veel verschillende zaken kunnen worden toegeschreven.

Symptomen die door parasieten veroorzaakt kunnen zijn bijvoorbeeld:

 • nervositeit
 • prikkelbaarheid
 • eetstoornissen
 • een jeukend gevoel in de neusgaten of het rectum
 • abdominale zwelling

Sommige mensen zullen zich op opgezwollen voelen omdat ze teveel gegeten hebben, maar in het geval van parasieten voelen we ons gezwollen na elk gerecht.

Parasieten op een natuurlijke manier verwijderen is niet altijd makkelijk. Je kan het best je inname van suikers en tarweproducten drastisch verminderen of helemaal elimineren, omdat de parasieten zich hiermee voeden.

Ook kun je meer van volgende zaken aan je dieet toevoegen:

 • knoflook
 • pompoenzaden
 • koriander
 • scherpe kruiden
 • et cetera

Je kunt ook probiotica innemen om de productie van gezonde darmbacterie te stimuleren.

Knoflook

3. Te veel eten

Zelfs al eet je gezond, wanneer je veel meer eet dan je lichaam nodig heeft, kan je een opgeblazen maag krijgen. Zodra we een verzadigd gevoel krijgen, zouden we moeten stoppen met eten.

Wanneer we bijvoorbeeld nog zin hebben in een dessert nadat we eigenlijk al vol zitten, zie je een goed voorbeeld van overmatig eten.

Een goede manier om dit te voorkomen is een thee te drinken die je spijsvertering stimuleert in plaats van een dessert te eten. De thee zal ook helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen.

4. Gasvorming

Er zijn bepaalde etenswaren die veel gas vormen, maar bepaalde mensen zijn ook gevoeliger voor dit verschijnsel dan anderen.

We raden je daarom aan thee te drinken van:

 • anijs
 • munt
 • citroen

Aan soepen kun je kruiden zoals komijn en venkel toe te voegen, vooral wanneer de soep bonen bevat of groenten die erom bekend staan veel gasvorming te veroorzaken.

Thee

5. Intolerantie voor bepaalde voeding

Soms ontstaat gasvorming omdat we een intolerantie hebben voor een onbekend voedingsmiddel. De bekendste veroorzakers zijn gluten en lactose. Als je vermoedt dat je één van deze intoleranties hebt, dan is het belangrijk een juiste diagnose te laten stellen.

Een manier om dit vast te stellen is door dit soort voedsel een week lang uit je dieet te schrappen en te beoordelen of je je beter voelt, of je minder opgeblazen voelt als gevolg daarvan. Als dat het geval is moet je contact opnemen met je huisarts.

6. Emotionele problemen

Naast bovenvermelde redenen voor een opgeblazen gevoel, ligt de oorzaak bij sommige mensen ook bij emotionele problemen, aangezien de functies van het spijsverteringssysteem gerelateerd zijn aan onze ervaringen en ons welzijn.

Mensen die hieraan lijden zullen merken dat het opgeblazen gevoel samengaat met dagen waarop ze hun emotionele stress even niet meer de baas kunnen.

Om dit te helpen voorkomen raden we je aan een psycholoog te raadplegen of je toevlucht te zoeken tot bepaalde homeopathische geneeswijzen. Probeer zeker ook andere ontspannende therapieën zoals:

 • massage
 • reflexologie
 • yoga
 • tai chi
 • et cetera
Yoga ter ontspanning

7. Ongezonde avondmalen

De avondmaaltijd zou de lichtste maaltijd van de dag moeten zijn, omdat het lichaam ‘s avonds niet meer zo veel tijd en energie over heeft voor de spijsvertering.

Als je ‘s ochtends wakker wordt met een opgeblazen maag dan is het tijd om wijzigingen in je avondmaaltijd aan te brengen.

Salades zijn bijvoorbeeld erg gezond, maar kun je beter als lunch of tussendoortje eten. Gekookte groenten en sauzen zijn dan weer betere opties voor ‘s avonds. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.