Wat zegt je tong over gezondheid en emoties

Je tong heeft duizenden zenuwuiteinden die rechtstreeks verbonden zijn met je organen. De kleur en de textuur van je tong onderzoeken kan je een hoop vertellen over je gezondheid.
Wat zegt je tong over gezondheid en emoties

Laatste update: 05 november, 2018

De tong is een van de meest informatieve spieren die we hebben in het lichaam. Naast zijn rol in het spijsverteringsproces, kan het ook de gesteldheid van je gezondheid en emoties laten zien. Wat zegt je tong? Leren hoe je dit orgaan kunt lezen, kan je helpen om potentiële gezondheidsproblemen te ontdekken.

Dit komt door het feit dat deze spier bedekt is met duizenden zenuwuiteinden die geassocieerd zijn met verschillende organen in je lichaam. Wanneer iets niet goed functioneert in het lichaam, dan laat de tong dit weten door de kleur of textuur te veranderen.

In dit artikel willen we je helpen, zodat je kan begrijpen wat je tong je probeert te vertellen over je gezondheid. Je kan direct beginnen door in de spiegel te kijken en dit orgaan eens nauwkeurig te onderzoeken. Wat zegt je tong?

Roze tong

Als het deze kleur heeft laat het ons weten dat we gezond zijn en een gezonde levensstijl hebben. Het is een teken van een goed dieet en spijsvertering. Ook vertelt het ons dat we emotioneel stabiel zouden zijn.

Rode tong

Rode tong

Wat zegt je tong als deze rood is? Dit zou een gezondheidsprobleem in de keel of interne organen aan kunnen geven, vooral als het puntje rood is. Op emotioneel gebied hoort een rode tong vaak bij personen die snel geïrriteerd of gestrest zijn.

Kleine zweren op de tong

Tong met zweertjes

Deze verschijnen vaak samen met virale infecties of schimmelinfecties. Ze kunnen ook verschijnen als gevolg van een gebrek aan vitamine A en C. Ook kunnen ze een teken zijn van te veel samengestelde voedingsmiddelen, vetten en suikers eten.

Op emotioneel gebied kunnen kleine zweren op deze plek aangeven dat een persoon makkelijk overstuur raakt en constant gestrest en angstig is. Het komt ook vaak voor bij personen die last hebben van onderdrukte woede.

Je zou regelmatig je orale hygiëne in de gaten moeten houden. Neem contact op met je huisarts als het een gevolg van een infectie is.

Ontstoken smaakpapillen

Dit is een duidelijk teken van een voedingstekort. Het is erg belangrijk om de dieetaanbevelingen die we voor een witte tong geven op te volgen. Ze zijn erg belangrijk om dit probleem te bestrijden. Maak je tong ook elke keer zachtjes schoon met je tandenborstel als je je tanden poetst.

Ontstoken smaakpapillen kunnen ook een gevolg van stress zijn of doordat je moeite hebt om je aan te passen aan veranderingen.

Witte tong

Dit is een duidelijke indicator dat een persoon problemen ervaart met de ingewanden en de spijsvertering. Dit kan komen door het consumeren van te veel verzadigde vetten of geraffineerde suikers en bloem.

Het kan ook een teken van toxemia zijn, de ophoping van giftige stoffen in de darmen en het bloed. Dit kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Witte tong

Als je opmerkt dat je tong bedekt is door een witte laag, dan is het erg belangrijk om je eetgewoontes aan te passen. Kies een reinigend dieet dat vrij is van:

  • verzadigde vetten.
  • samengestelde voedingsmiddelen.
  • zuivel.
  • alle gefrituurde voedingsmiddelen.

Op emotioneel gebied kan het een nerveuze en angstige gesteldheid inhouden. Deze emotionele gesteldheid zou spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken of verergeren. Ook zou het het falen van verscheidene vitale organen kunnen veroorzaken. Dit kan onze gezondheid uiteraard ernstig beïnvloeden.

Gladde tong

Dit geeft niet alleen voedingstekorten aan, maar kan ook duiden op anemie. In dit geval raden we aan om meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C en ijzer. Emotioneel kan dit betekenen dat je vatbaar zou kunnen zijn voor depressie en makkelijk ontmoedigd wordt.

Ontstoken tong

Wat zegt je tong als deze ontstoken is? Het zou een symptoom kunnen zijn van lage hemoglobinewaarden. Dit is een aandoening die beter bekend is als anemie.

Kaartachtige tong

Dit ziet er uit als een kaart met vergelijkbare ‘tekeningen’ op de oppervlakte die rood, roze of wit kunnen zijn. Het kan ook erfelijk zijn, maar als het terugkerend is, dan kan het een teken zijn van een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Personen die dit hebben kunnen emotioneel vaak erg gevoelig en makkelijk geïrriteerd of in de war zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.