7 kruiden die gewichtsverlies bevorderen

Groene thee is behulpzaam bij het zuiveren van het lichaam. De thee werkt vochtafdrijvend en heeft een gunstig effect op de vetstofwisseling. Om de beste resultaten te behalen bij het afvallen, raden we aan dat je de kruiden in dit artikel combineert met een gezond dieet, voldoende beweging en twee liter water per dag.  
7 kruiden die gewichtsverlies bevorderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat de reden ook is dat afvallen voor jou niet lukt, het toevoegen van bepaalde kruiden aan je dieet zal je helpen je eetlust onder bedwang te houden, vet te verbranden en je energiepijl te verhogen, waardoor je weer op de goede weg zult zitten.

Als je regelmatig beweegt en een gezond dieet aanhoudt, maar desondanks moeite hebt met afvallen, dan ben je niet de enige. Er bestaan genoeg mensen die dat dagelijkse lekkernijtje niet kunnen weerstaan of mensen die van nature een langzame stofwisseling hebben.

Als je op zoek bent naar middelen die je kunnen helpen af te vallen, probeer dan eens de volgende 7 kruiden om gewichtsverlies te bevorderen!

7 kruiden die gewichtsverlies bevorderen

1. Groene thee

Groene thee is de rage van dit moment en maakt onderdeel uit van vele afslankmethodes. En dit is niet zo gek, want het is namelijk bewezen dat deze thee uitermate behulpzaam kan zijn bij gewichtsverlies.

Groene thee bevat catechinen. Dit zijn antioxidanten die in verband kunnen worden gebracht met een snellere stofwisseling en vetverbranding. Daarnaast is groene thee rijk aan mineralen zoals kalium en magnesium, die het lichaam stimuleren overtollig vocht af te drijven.

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de American Journal of Clinical Nutrition bleek dat de deelnemers die dagelijks 690 milligram groenethee-extract hadden gedronken na een aantal maanden meer waren afgevallen dan de deelnemers die dit niet hadden gedaan.

2. Paardenstaart

Paardenstaart

Ook paardenstaart is een uitstekend kruid om toe te voegen aan je dieet. Dit kruid staat bekend om zijn zuiverende eigenschappen, die ervoor zorgen dat gifstoffen en overtollige vloeistoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Paardenstaart zal het lichaam niet direct helpen vet te verbranden, maar doordat het kruid een reinigende werking heeft op het lichaam kan het wel voorkomen dat nieuw vet zich in het lichaam ophoopt en gaat het cellulite tegen.

3. Berberis

Wanneer mensen last hebben van stress of angst, grijpen ze vaak naar eten. In dit geval kan berberis behulpzaam zijn. Het kruid werkt kalmerend, waardoor angstgevoelens onder controle kunnen worden gehouden. Daarnaast kan berberis helpen de spijsvertering te verbeteren en de stofwisseling te bevorderen.

4. Artisjok

Artisjok

Artisjok is niet alleen erg lekker, maar het eten van deze groente stimuleert ook nog eens gewichtsverlies. Het heeft namelijk vochtafdrijvende eigenschappen die het lichaam zuiveren van gifstoffen en overtollig vocht. Daarnaast bevatten artisjokbladeren grote hoeveelheden:

  • Magnesium
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium

Eet daarom regelmatig een artisjok. Je spijsverteringssysteem en je stofwisseling zullen je dankbaar zijn.

5. Berk

Aangezien berk een ontstekingsremmende werking heeft, stimuleert het de lever bij het produceren van gal, wat de nierfunctie helpt te verbeteren. Om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en overtollig vocht wordt het daarom aanbevolen een berkenextract aan je dieet toe te voegen.

6. Fucus

Infusie

Fucus, ook wel zee-eik genoemd, is bruin zeewier dat rijk is aan jodium, eiwitten, vitamine B-complex en mineralen als ijzer, magnesium en fosfor. De grote hoeveelheid jodium is bevorderend voor de schildklier, waardoor je gemakkelijker vet zult verbranden.

Eet fucus niet elke dag en zorg ervoor dat het vers is wanneer je het eet, want fucus verliest namelijk snel voedingsstoffen. Ook kun je voorafgaand aan een maaltijd een glas thee drinken van dit wier, aangezien je hier een vol gevoel van zult krijgen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek de voordelen van zeewier voor hypothyreoïdie

7. Yerba mate

Door zijn thermogene eigenschappen is dit kruid vaak erg populair als supplement bij gewichtsverlies. Daarnaast krijg je van yerba mate een vol gevoel en zul je langer verzadigd blijven.

Overige tips

  • Om ervoor te zorgen dat deze kruiden beter zullen werken, raden wij aan dat je ze drinkt in de vorm van een infusie of thee.
  • Drink nooit meer dan één kopje per dag, aangezien dit geneeskrachtige kruiden zijn die onvoorziene bijwerkingen kunnen hebben.
  • Combineer deze kruiden altijd met een gezond dieet, regelmatige beweging en het drinken van twee liter water per dag voor optimale resultaten.
  • Heb je diabetes, hoge bloeddruk, ben je zwanger of slik je reguliere medicijnen? Dan raden wij aan dat je eerst je huisarts raadpleegt voordat je deze kruiden in je dieet opneemt. Het innemen van de kruiden kan in deze gevallen namelijk voor negatieve bijwerkingen zorgen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abdul G Dulloo, Claudette Duret, Dorothée Rohrer, Lucien Girardier, Nouri Mensi, Marc Fathi, Philippe Chantre, Jacques Vandermander; Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 6, 1 December 1999, Pages 1040–1045, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.6.1040

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.