6 slechte gewoontes om te vermijden als je geen uitgezakte borsten wilt

Maak je je zorgen over het vroegtijdig uitzakken van je borsten? Leer over 6 slechte gewoonten die je moet vermijden als je niet wilt dat je borsten uitzakken.
6 slechte gewoontes om te vermijden als je geen uitgezakte borsten wilt

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je geen uitgezakte borsten wilt, is er iets heel belangrijks dat je moet weten. Borstptose, of de geleidelijke verzakking van de borsten, is een natuurlijk proces dat optreedt door het geleidelijke verlies van de elasticiteit van de huidvezels van de borsten.

Het is geen medisch probleem, maar een esthetisch probleem, vooral als het op jonge leeftijd optreedt. De effecten van de zwaartekracht, veranderingen tijdens de borstvoedingsperiode, en voortdurende gewichtsschommelingen zijn bepalende factoren bij het ontstaan van deze kwestie.

Er zijn echter ook bepaalde gewoonten – die vaak herhaaldelijk voorkomen – die bijdragen tot de verslechtering van de structuren die de borsten van binnenuit in stand houden Laten we ze eens nader bekijken.

Hoe kun je uitgezakte borsten voorkomen?

Om uitgezakte borsten te voorkomen, moet je op je gewoonten letten en bepaalde aanpassingen doen.

1. Roken

mujeres que fuman

Roken heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van hart en longen, maar verslechtert ook de huid.

In feite oefent roken, volgens de Mayo Kliniek (Engelse link), een vasoconstrictie uit die een goede doorbloeding en de voeding en oxygenatie van de huid belemmert. Dit veroorzaakt tegelijk vroegtijdige rimpels.

2. Het dragen van een bh van de verkeerde maat

Het dragen van een bh van de verkeerde maat is een gewoonte die de borsten hun stevigheid kan laten verliezen, ook al lijkt het onschuldig. Hoewel bh’s gemaakt zijn van soepel materiaal dat zich gemakkelijk aan het lichaam aanpast, vergroot een slecht passende bh de neiging van onze borsten om door te zakken.

Ook hebben bh’s die te strak zitten de neiging de bloedsomloop te beïnvloeden, wat direct invloed heeft op het gebied van de borsten.

3. Slechte houding

Slechte houding achter de laptop

Een slechte houding aanhouden verhoogt de spierpijn, beïnvloedt de esthetiek, en versnelt bovendien het uitzakken van de borsten.

Als je er goed oplet, geeft recht zitten of staan het beeld van parmantigere borsten. Als je echter je schouders laat hangen, is het effect precies omgekeerd. De borsten zien er dan uitgezakt en slapper uit dan normaal .

Daarom is het belangrijk om een goede houding aan te nemen, zowel thuis als op het werk, en als je met vrienden bent.

4. Het leiden van een inactieve levensstijl

Het leiden van een zittende levensstijl heeft veel negatieve gevolgen voor zowel de binnenkant als de buitenkant van het lichaam.

Inactiviteit verhoogt het risico op hartziekten en het daarmee gepaard gaande sterftecijfer, volgens de Spaanse Hartstichting (Spaanse link).

Omdat bovendien de borstspieren verwaarloosd worden als we inactief zijn, is het gebruikelijk dat de borsten na verloop van tijd hun stevigheid en elasticiteit verliezen. Er zijn zelfs veel oefeningen en trainingsroutines die bedoeld zijn om dit specifieke gebied te versterken.

5. Vergeten zonnecrème te gebruiken

Volgens de Spaanse Vereniging tegen Kanker (AECC – Spaanse link) kan zonnestraling vlekken, melanomen en, natuurlijk, rimpels veroorzaken. Dit kan het gebied van de borsten aantasten, de kwaliteit van de huid verstoren en het proces dat tot slappe borsten leidt versnellen.

Daarom is het heel belangrijk een goede zonbescherming te gebruiken. Dit geldt vooral als je veel tijd in de zon gaat doorbrengen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Mythen en feiten over zonnebrandcrème

6. Het volgen van “wonderdiëten”

Strenge diëten, ook wel “wonderdiëten” genoemd, hebben een grote invloed op de gezondheid van spieren en huid.

Het volgen ervan verhoogt daarom sterk het risico dat je borsten lang voor de ouderdom verslappen. Dat komt omdat het diëten zijn die meestal leiden tot voedingstekorten, waardoor plotselinge gewichtsveranderingen en het verlies van magere spieren optreden.

Het is van vitaal belang dat je een goed en volledig dieet volgt, dat gezonde bronnen van:

  • Essentiële vetzuren
  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Eiwitten
  • Vezels
  • Antioxidanten

Wees verantwoordelijk en besteed aandacht aan je borsten

Veel jonge vrouwen denken over de mogelijkheid van uitgezakte borsten als een verre mogelijkheid. Maar ze zijn zich er vaak niet van bewust dat de gewoonten die ze vandaag beoefenen morgen gevolgen hebben. Daarom is het heel belangrijk dat je gezonde gewoonten aanneemt die bijdragen tot je algemene gezondheid, ook die van je borsten.

Behalve de sleutels die we hierboven gaven, is het ook van cruciaal belang dat je eens per jaar naar je gynaecoloog gaat en je borsten laat onderzoeken. Zo voorkom je op een heel eenvoudige manier ernstige problemen: preventie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.