6 essentiële tips om van je onderkin af te komen

De onderkin: een kwaal van velen, zelfs mensen zonder overgewicht. Er wordt al jaren gespeculeerd over wat wel en niet helpt hiertegen. Dit is wat wij erover te zeggen hebben.
6 essentiële tips om van je onderkin af te komen

Laatste update: 25 november, 2018

Een onderkin is een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Sommigen hebben niet eens overgewicht, maar willen toch graag van het vet onder hun kin af vanwege schoonheidsredenen. Wil jij ook van je overkin af?

Wij zullen je voorzien van enkele eenvoudige oefeningen en natuurlijke tips. Deze zullen, als je ze een tijd lang elke dag toepast, je op een natuurlijke wijze helpen van die onderkin af te komen. Ontdek ze in dit artikel!

Wat is een onderkin?

Een onderkin bestaat uit een dikke laag vet dat zich onder de kin verzamelt. Of de onderkin groter of kleiner is, hangt af van verschillende redenen: overgewicht, slapte van het weefsel, leeftijd, enzovoorts.

Onderkin verbergen

Nekbewegingen

Dit zijn de eenvoudigste oefeningen die tegelijkertijd eventuele nek- of cervicale wervelpijnen kunnen verhelpen:

  • Dit kan zittend of staand. Kijk omhoog, til je kin op tot je niet verder kunt en tuit je lippen. Houd deze positie enkele seconden vast. Je zult zien hoe de oefening zorgt voor een rekking van je hele nek.
  • Draai je hoofd voorzichtig naar een kant en houd deze houding enkele seconden vast. Beweeg je hoofd vervolgens naar de andere kant.

Baloefening

Stop een tennisbal onder je kin en klem de bal vast tussen je kin en je borst. Oefen herhaaldelijk druk uit en laat vervolgens weer los. Dit is bedoeld om de slappe huid onder je kin verstevigen.

Kauwgom kauwen

Kauwgom kauwen is een interessante en simpele oefening die eveneens zal helpen de spieren te verstevigen. Probeer eraan gewend te raken dit enkele keren per dag te doen, waarbij je het gebied veel beweegt en je je mond veel open en dicht doet.

Doe dit het liefst wanneer je alleen bent en vermijd kauwgom die suiker bevat. Dit om overgewicht en gebitsproblemen te voorkomen.

Let op je dieet

Als je onderkin genetisch bepaald is — misschien hebben je ouders of grootouders het ook — verlies dan niet de hoop. Begin zo snel mogelijk met het doen van de oefeningen en wees hierin consistent.

Een onderkin staat sterk in verband met overgewicht. Als je overgewicht hebt en je weet dat je overtollig vet op je lichaam hebt, raden we aan dat je naast de oefeningen ook een gezond en gebalanceerd dieet aanhoudt.

Het is niet de bedoeling dat je helemaal geen vet meer eet, omdat ook vetten belangrijk zijn in een gezond dieet. Je zou echter wel bepaalde vetten (zoals gefrituurd voedsel, gebak, vleeswaren, enzovoorts) moeten vermijden. Kies in plaats hiervan voor de gezonde vetten (koudgeperste oliën, avocado, noten, vis, eidooiers, enzovoorts.)

Vermijd ook gewichtsschommelingen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat vet zich opstapelt op die plekken waar je het het minste wilt. Bovendien kan het uiteindelijk bijdragen aan een slappe huid.

Oliën

Verstevig je hals

Slapheid moet worden bestreden als je graag een strakke huid onder je kin wilt krijgen. De oefeningen zullen helpen dit gebied te egaliseren. Ook is het belangrijk dat je je hals dagelijks insmeert met dezelfde crème die je op je gezicht gebruikt.

Exfolieer de hals ook één keer per week met een natuurlijke scrub. Zo kun je dode huidcellen verwijderen en huidvernieuwing te stimuleren. Je kunt zelf scrubs maken met ingrediënten die we allemaal wel in huis hebben en die natuurlijk en goedkoop zijn

Halsmassage

Vermijd te veel zon

Ook een overmatige blootstelling aan de zon kan veel schade aanrichten wat betreft het hebben van een onderkin. Een overmatige blootstelling wanneer de zon op zijn hoogst staat kan ervoor zorgen dat collageen en elastine worden afgebroken, waardoor huidveroudering wordt versneld en de huid slapper wordt.

Vermijd altijd de zon gedurende de middaguren, gebruik een beschermende crème en drink altijd voldoende water. Zo kun je nog steeds een mooi kleurtje krijgen, maar dan wel op een gezondere manier. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Glanz, K., et al. (2018). “The Healthy Weigh study of lottery-based incentives and environmental strategies for weight loss: Design and baseline characteristics.” Contemp Clin Trials 76: 24-30.

  • Pandey, S. and A. S. Singh (2016). “The double-chin posture: Posterior sagittal shift in cervical dystonia.” Neurol India 64(3): 556-558.

  • Silva, D. F. O., et al. (2018). “Motivations for weight loss in adolescents with overweight and obesity: a systematic review.” BMC Pediatr 18(1): 364.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.