5 verrassende psychologische voordelen van zwemmen

Naast het bevorderen van lichamelijke ontwikkeling, heeft zwemmen ook psychologische voordelen en verhoogt het je zelfrespect.
5 verrassende psychologische voordelen van zwemmen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zwemmen helpt je om de spieren in zowel je armen, rug als benen te trainen. Het is dus geweldig voor je hele lichaam. Er zijn echter ook enkele psychologische voordelen van zwemmen waarvan je je waarschijnlijk niet bewust bent.

Trainen in het algemeen heeft veel fysieke en psychologische voordelen. Elke sport heeft echter zijn eigen specifieke voordelen. In dit artikel ontdek je de verrassende psychologische voordelen van zwemmen.

Dit artikel is wellicht ook interessant voor jou:
Hoe je in een zwembad kan leren zwemmen

De psychologische voordelen van zwemmen

1. Het helpt om stress te verminderen

Een van de psychologische voordelen van zwemmen is dat het stress helpt te verminderen. Mensen leven tegenwoordig een heel hectisch leven. Daarom is het erg belangrijk om te weten hoe je je stress kunt verlichten, zodat het geen invloed heeft op je gezondheid.

Zwemmen helpt om stress te verminderen omdat het ontspannend is om in contact te zijn met water en de aangename temperatuur. Je kunt het beste zwemmen in zwembaden waarvan het water niet te koud is, omdat dit ervoor zorgt dat je je prettig voelt.

Je kunt ‘s ochtends zwemmen om je dag op een veel actievere manier te beginnen of ‘s avonds na het werk om je te helpen ontspannen en te genieten van een meer rustgevende slaap.

2. Het verhoogt je zelfvertrouwen

De psychologische voordelen van zwemmen

Het tweede psychologische voordeel van zwemmen is dat het je zelfvertrouwen verhoogt, iets dat je op alle gebieden van je leven kan helpen. Hoe dat precies in zijn werk gaat?

Wanneer je voor het eerst begint te zwemmen, zul je waarschijnlijk de voor schoolslag kiezen. Je krijgt echter geleidelijk meer vertrouwen om verschillende slagen te proberen en met verschillende snelheden te zwemmen. Dit helpt je zelfvertrouwen zowel in het zwembad te vergroten als daarbuiten.

Zelfvertrouwen stelt je in staat je angsten onder ogen te zien. Als je niet veel zelfvertrouwen hebt, kunnen je angsten het overnemen en je aansporen om je toevlucht te zoeken in je eigen comfortzone.

3. Het kan een sociale activiteit zijn

Als je zwem- of groepslessen volgt, ontmoet je veel mensen zoals jij. Dit zal je helpen om je angsten te overwinnen. Dit is erg belangrijk als je een verlegen persoon bent.

Hoewel je misschien denkt dat je het moeilijk zult vinden om vrienden te maken of nieuwe mensen te ontmoeten, is het gemakkelijker dan je denkt, vooral met een gedeelde activiteit. Vergeet niet dat je al iets gemeen hebt met die mensen.

Zwemmen kan een perfecte aanleiding voor een gesprek zijn. Verlegen zijn betekent niet dat je je voor anderen moet verbergen. Je kunt je verlegenheid beheersen door uit je comfortzone te komen!

4. Het verbetert je besluitvorming

Lekker zwemmen

De vierde van de psychologische voordelen van zwemmen is dat het je besluitvorming verbetert. Zwemmen stelt je in staat je emoties in balans te brengen om dingen duidelijker te zien.

Zoals we hierboven al hebben vermeld, helpt zwemmen je bovendien om zelfvertrouwen op te bouwen, wat onmisbaar is als het gaat om het nemen van betere beslissingen.

Neem ook een kijkje in dit artikel:
Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

5. Het verbetert je zelfbeeld

Zwemmen stelt je in staat je te verzoenen met je lichaam als je van mening bent dat je defecten hebt of wanneer je bepaalde delen van je lichaam niet leuk vindt. Bovendien helpt zwemmen om je lichaam te trainen en atletischer te maken. Dit kan op zijn beurt ook je zelfrespect en je zelfbeeld verbeteren.

Kende je al deze psychologische voordelen van zwemmen al?

Zwemmen is een zeer complete sport. Zoals je hebt gezien, helpt het je zowel op fysiek als psychologisch gebied. Ook als je een aantal van de meest elementaire zwemslagen onder de knie hebt kun je de techniek altijd verbeteren.

Dat geldt zelfs als je naar het strand gaat. Op deze manier kun je sporten terwijl je op vakantie bent. Dus waar wacht je op? Begin vandaag met zwemmen en profiteer van de psychologische voordelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.
  • Quichimbo, G. (2016). La Psicomotricidad Influye en el desarrollo de la Tecnica de los Estilos de Natacion. Unidad Academica de Ciencias Sociales. https://doi.org/file:///C:/Users/DIABLO/Desktop/ECUACS%20DE00022.pdf
  • Ramírez, W., Vinaccia, S., & Gustavo, R. S. (2004). EL IMPACTO DE LA ACTIVIDAD FÍSICA Y EL DEPORTE SOBRE LA SALUD, LA COGNICIÓN, LA SOCIALIZACIÓN Y EL RENDIMIENTO ACADÉMICO: UNA REVISIÓN TEÓRICA. Revista de Estudios Sociales. https://doi.org/10.7440/res18.2004.06

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.