5 suikervervangers die je zeker moet kennen

Als je je eten wilt zoeten, zijn er alternatieven die mogelijk veel gezonder zijn dan suiker. Daarnaast kunnen ze je meer voordelen bieden. Maar het is belangrijk dat je altijd voor de biologische variant kiest, niet voor de geraffineerde.
5 suikervervangers die je zeker moet kennen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Steeds meer mensen zijn op zoek naar gezonde, natuurlijke suikervervangers. Het consumeren van te veel geraffineerde suiker is namelijk een van de factoren die in verband staat met het ontwikkelen van stofwisselingsproblemen of hart- en vaatziekten.

De voedingsindustrie heeft deze effecten vele decennia geprobeerd te verbergen, maar recente onderzoeken tonen aan hoe gevaarlijk het eten van te veel suiker voor je hele lichaam kan zijn.

Het is natuurlijk heerlijk en een onvermijdelijk onderdeel van het voedingspatroon van miljoenen mensen, maar de aanwezigheid van suiker in je lichaam kan verschillende onevenwichtigheden veroorzaken. Het meest verontrustende is dat het zeer verslavend kan zijn. Bovendien is suiker aanwezig in heel veel producten die je dagelijks eet.

Meer en meer mensen maken zich zorgen over de negatieve effecten die het eten van suiker omringen. Daarom nemen ze maatregelen om suiker zo veel mogelijk uit hun eetpatroon te verwijderen.

Het goede nieuws is dat er bepaalde natuurlijke suikervervangers te koop zijn.  In ruil voor een paar calorieën dienen ze als zoetstof in diverse recepten. Wil je graag weten welke suikervervangers dit zijn?

1. Kokossuiker

Kokossuiker

Kokossuiker is een natuurlijk product dat al vele jaren wordt gebruikt in de traditionele Aziatische keuken als natuurlijke zoetstof. Desondanks is deze suikervervanger pas een paar jaar geleden bekend geworden in de westerse landen. Al met al is dit een van de gezondere suikervervangers.

De glycemische index is slechts 35. Daarnaast levert het een aanzienlijke hoeveelheid essentiële mineralen die goed kunnen zijn voor je algehele gezondheid.

Ook bevat het redelijk veel vitamine C. Daardoor kan het gebruik van kokossuiker bijdragen aan het binnenkrijgen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

En alsof dat nog niet genoeg is, is het een van de meest duurzame suikervervangers in de wereld. Kokossuiker komt van een boom die zeer gunstig is voor het milieu. De kokospalm herstelt de grond en hij heeft niet veel water nodig. Bovendien produceren ze meer suiker per hectare dan suikerriet.

2. Yacónsiroop

Yacónsiroop is een natuurlijke suikervervanger die opvalt door zijn zeer lage glycemische index. Daarnaast bevat het grote hoeveelheden essentiële mineralen en nutriënten.

Het eten van de siroop verstoort de bloedsuikerspiegel niet. Het heeft ook geen effect op je metabolisme. Dit komt omdat de siroop niet veel calorieën bevat. In tegenstelling tot wat er gebeurt met traditionele suiker, kan yacónsiroop gewichtsverlies bevorderen en de darmbewegingen normaliseren.

Het heeft een zoete smaak en is wat dunner van consistentie dan honing. Het heeft vele goede eigenschappen. Eén daarvan die opvalt, is dat het een zeer effectieve prebioticum kan zijn.

3. Honing

Honing

Biologische honing is een van de bekendste en meest gebruikte suikervervangers ter wereld. Wat opvalt is de grote energetische waarde. Bovendien bevat het essentiële voedingsstoffen en antibiotische bestanddelen.

Maar honing bevat wel wat meer calorieën. Niettemin is het een van de beste opties om recepten te zoeten. Het heeft zelfs honderden medicinale toepassingen waar je mogelijk van kunt profiteren. Honing kan vele aandoeningen voorkomen en behandelen.

Maar het is wel belangrijk dat je kijkt naar de herkomst en de kwaliteit. De reden hiervoor is dat sommige bedrijven geraffineerde versies op de markt brengen of de honing mengen met traditionele suiker.

4. Stevia

Stevia is niet de populairste van de op dit moment verkrijgbare suikervervangers, maar het is wel een van de zoetste en gezondste suikervervangers.

Het vermogen van stevia om iets te zoeten is vele malen groter dan de zoetkracht van suiker, maar het levert je niet zo veel calorieën. Ook laat het je bloedsuiker niet net zo veel stijgen, zolang je het gematigd consumeert. In zijn natuurlijke staat kan het zo zoet zijn dat veel mensen het mengen met cellulosepoeder. Dat maakt het makkelijker om de zoetkracht te doseren.

5. Agavesiroop

Agavesiroop

Dit natuurlijke product komt van oorsprong uit Centraal-Amerika. Het is zelfs een van de populairste suikervervangers. Dat komt mede doordat de glycemische index maar 30 is. Dat is slechts de helft van de glycemische index van traditionele suiker.

Dit betekent dat je lichaam het langzamer zal opnemen. Zodoende kan agavesiroop je helpen voorkomen dat je bloedsuikerspiegel in onbalans raakt. Het kan ook helpen voorkomen dat er geen grote pieken in je bloedsuikers ontstaat. In plaats daarvan zul je merken dat het een goede bron van energie is om goede mentale en fysieke inspanningen te leveren.

Je kunt in de winkels twee verschillende versies vinden. Je kunt het beste voor de donkere siroop kiezen. De reden hiervoor is dat deze variant minder geraffineerd is dan de lichte siroop. Agavesiroop is tot 25 procent zoeter dan traditionele suiker. Het wordt op dezelfde manier als honing gebruikt.

Kies voor gezonde suikervervangers

Hoewel niet al deze suikervervangers even bekend zijn, zijn het allemaal goede alternatieven. Ze zijn mogelijk de beste opties om je voedsel te zoeten zonder je gezondheid te beïnvloeden.

Je moet wel in gedachten houden dat er verschillende kwaliteiten verkrijgbaar zijn van deze producten. De producten met een lagere kwaliteit zijn vaak gemengd met suiker, maïssiroop en andere chemische middelen die hun eigenschappen beïnvloeden. Kies dus altijd voor de 100 biologische optie, hoewel deze wel iets duurder zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.