Behandeling met kurkuma en honing tegen gewrichtspijn

Zowel kurkuma als honing kunnen niet alleen worden gebruikt om botverlies tegen te gaan en ontstekingen te remmen, maar ook om het immuunsysteem te versterken.
Behandeling met kurkuma en honing tegen gewrichtspijn
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 29 november, 2018

Deskundigen op het gebied van de natuurlijke geneeskunde stellen dat de simpele combinatie van kurkuma en honing de aandacht waard is. Deze twee ingrediënten vormen samen een middel dat vol antioxidanten, vitamines en enzymen zit die geweldig zijn om ontstekingen te remmen.

Als je last hebt van gewrichtspijn of degeneratie van je botten, neem dan vandaag nog deze geweldige combinatie op in je dieet.

In tegenstelling tot gebruikelijke pijnstillers, antibiotica en andere ontstekingsremmende middelen of middelen tegen infecties, zul je bij het innemen van kurkuma en honing geen last hebben van negatieve bijwerkingen.

Bovendien hebben deze twee ingrediënten geen negatieve invloed op je lever of de natuurlijke darmflora zoals veel medicatie.

In dit artikel hebben we het over enkele van de geweldige voordelen die deze twee natuurlijke ingrediënten bieden. Waarom zou je het geen kans geven als je het toch waarschijnlijk al in je huis hebt liggen?

Kurkuma en honing, een eeuwenoud middel tegen gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Slechts één eetlepel kurkuma en honing per dag kan al geweldige voordelen bieden voor je gezondheid. Desalniettemin is het belangrijk om te onthouden dat je wel consistent moet zijn met deze behandeling om van deze voordelen te profiteren.

Dat geldt met name als je bijvoorbeeld last hebt van artritis of osteoartritis. Hierbij geldt dat je het middel minstens twee weken achtereenvolgend moet innemen.

Hoewel kurkuma oorspronkelijk afkomstig is uit Azië, kun je de specerij tegenwoordig vrijwel overal verkrijgen. Er zijn ook meerdere studies uitgevoerd die aantonen dat kurkuma geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het zou ook veel voordelen bieden bij het behandelen van een verscheidenheid aan aandoeningen.

Volgens een studie die in 2000 werd uitgevoerd door het Departement van Moleculaire Biologie aan de Universiteit van Granada (Spanje), kan kurkuma op natuurlijke en effectieve wijze bacteriën bestrijden die het lichaam aanvallen.

Er zijn recenteliijk nog veel meer studies uitgevoerd om te achterhalen welke hoeveelheid kurkuma je dagelijks het beste in kunt nemen.

Zo ook bijvoorbeeld om te zien hoeveel men nodig heeft om de opeenstapeling van de proteïne bèta-amyloïd tegen te gaan. Deze wordt op een gegeven moment omgezet in plaque en kan in verband worden gebracht met verschillende degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Dankzij het hoge gehalte antioxidanten is kurkuma echter ook sterk aanbevolen als natuurlijk middel tegen ontstekingen.

Laten we dan nu eens gaan kijken waar je allemaal van kunt profiteren door kurkuma te mengen met een beetje honing.

Ontstekingsremmend middel

In combinatie met honing kan kurkuma helpen om uitscheiding van eicosanoïden te voorkomen. Dit zijn stoffen die ontsteking opwekken en de opeenstapeling van prostaglandines stimuleren.

Beide ingrediënten zijn op natuurlijke wijze effectief om botverlies te voorkomen. Ze houden de uitscheiding van bepaalde proteïnen die zich voordoen bij ontstekingen onder controle. Deze zelfde proteïnen kunnen er zelfs voor zorgen dat de botten zelf en het kraakbeen om de botten heen achteruitgaan.

Zowel honing als kurkuma vermindert de aanmaak van histamine in het lichaam en verhoogt het natuurlijke cortisongehalte. Zo ga je allerlei soorten ontstekingen tegen zonder bijwerkingen te veroorzaken.

Het belangrijkste om te weten is dat deze ingrediënten een soortgelijke werking hebben als veel andere medicijnen – zowel medicijnen op basis van steroïden als andere soorten.

Honing

Versterkt je immuunsysteem

Een belangrijk onderdeel bij het behandelen van problemen veroorzaakt door artritis en osteoartritis, is het vermogen om pathogenen tegen te gaan die zich voordoen wanneer gewrichten ontstoken raken.

Wanneer je een sterk, gezond lichaam hebt, kun je makkelijker omgaan met de pijn die deze aandoeningen veroorzaken. Deze pijn kan er namelijk voor zorgen dat je je dagelijkse bezigheden niet goed kunt uitvoeren.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat er voor deze aandoeningen geen geneesmiddel bestaat. Dit soort natuurlijke leefmiddelen kunnen enkel je leefkwaliteit enigszins verbeteren. In dit geval kan iets simpels als een dagelijkse dosis honing en kurkuma enorm helpen.

Om het nog eens op te sommen:

  • Kurkuma is rijk aan antioxidanten en vitamine C en E, welke je immuunsysteem sterker maken.
  • Volgens een studie die werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken), bevat kurkuma een antimicrobiële peptide die bekend staat als CAMP. Deze kan het immuunsysteem helpen om verschillende bacteriën, virussen of schimmels te bestrijden zonder er ooit eerder mee in aanraking te zijn geweest.
  • Daarnaast is honing een natuurlijk antibioticum dat al eeuwenlang wordt gebruikt om het immuunsysteem sterker te maken en om te gaan met verschillende ziektes.

Zoals we echter eerder ook al aangaven, zal dit middel alleen effectief zijn wanneer je het consistent inneemt.

Hoe maak je dit middel van honing en kurkuma?

Kurkuma en honing behandeling

Ingrediënten

  • ¼ kop/100 gram pure honing
  • 1 eetlepel/10 gram kurkuma

Benodigdheden

  • 1 glazen schaaltje of een pot met een deksel

Bereiding

  • Het belangrijkste is dat je honing koopt die zo puur en natuurlijk mogelijk is. Sommige varianten die je kunt kopen in de supermarkt bevatten namelijk een hoop toegevoegde suikers die meer kwaad dan goed doen.
  • Als het mogelijk is, kun je de honing daarom het beste kopen bij een imker.
  • Deze behandeling is heel simpel. Doe simpelweg de honing in de glazen schaal of pot en voeg hier de eetlepel kurkuma aan toe. Roer de twee ingrediënten goed door elkaar tot ze volledig met elkaar vermengd zijn. Vervolgens neem je elke ochtend één eetlepel van dit geweldige middel in.

Wel een waarschuwing: als je bloedverdunnende medicijnen inneemt, is het echter verstandig om eerst even je dokter te raadplegen voordat je kurkuma in je dieet opneemt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.