5 sleutels om het onverwachtse het hoofd te bieden
Er zijn altijd situaties die zich onverwachts voordoen en er is dan niemand die je kan laten zien hoe je hier het beste mee om kunt gaan. We willen je daarom 5 sleutels laten zien om je te helpen het onverwachtse het hoofd te bieden en om deze situaties op de beste manier aan te pakken.
Onvoorziene gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld optreden tijdens de vakantie, als een vlucht wordt geannuleerd nadat je alles helemaal gepland hebt. Of misschien heb je een excursie gepland, maar je wordt ziek op de dag van de excursie.
Deze situaties zijn onverwachts maar na dit artikel gelezen te hebben weet je beter hoe het onverwachtse het hoofd te bieden en hier beter mee om te gaan.
5 sleutels om het onverwachtse het hoofd te bieden
1. Wees flexibeler
De eerste van onze vijf sleutels om het onverwachtse het hoofd te bieden is om te leren om flexibeler te zijn. Als je een vakantie plant of heel strikt plannen met iemand maakt, dan zal het moeilijk zijn om om te gaan met iets dat je niet zo had gepland. Hier volgen enkele tips, zodat je hieraan kunt werken:
- Zorg altijd dat je een plan B hebt. Op die manier kun je het onbekende beter het hoofd bieden omdat je een back-up plan hebt.
- Spaar geld. Als er dan iets onverwachts gebeurt dat met geld te maken heeft, dan heb je genoeg gespaard om dit het hoofd te bieden. Zelfs als je maar een beetje gespaard hebt zul je je al wat zekerder voelen.
- Een manier om flexibiliteit te oefenen is door wijzigingen aan te brengen in je dagelijkse routines. Op deze manier zul je je misschien realiseren dat je wel heel veeleisend en strikt bent tegenover jezelf.
2. Accepteer dat je soms het onverwachtse het hoofd moet bieden
Een andere sleutel om het onverwachtse het hoofd te bieden is eenvoudigweg accepteren dat je dit moet doen. De situatie ontkennen helpt je niet om een oplossing te vinden.
Als je het onverwachtse accepteert, verspil je geen energie door overstuur te raken. In plaats daarvan zul je je energie kunnen gebruiken om uit te zoeken wat je moet doen om het op te lossen.
In de war raken en denken dat je pech hebt is ook geen goed idee. Er is vaak geen reden waarom je je in een slechte situatie bevindt. Integendeel, het omgaan met onverwachte omstandigheden is gewoon een onderdeel van het leven.
3. Maak ruimte voor onverwachte gebeurtenissen
De derde sleutel om het onverwachtse het hoofd te bieden is om ruimte te maken voor onverwachte gebeurtenissen. Op deze manier zul je een kant van jezelf zien die eigenlijk best ontoegeeflijk en veeleisend is.
Als je nooit ruimte laat voor onverwachte en onvoorziene gebeurtenissen en je altijd alles onder controle wilt hebben, dan zul je eerder in paniek raken.
Het is echter niet mogelijk om altijd alles onder controle te hebben. Hoewel er dingen zijn die je kunt controleren, zijn er tal van andere dingen die je niet kunt regelen. Door jezelf bewust te zijn van deze realiteit, kun je het onverwachtse op een betere manier onder ogen zien.
4. Bepaal je prioriteiten
Het is altijd een goed idee om prioriteiten te stellen. Wanneer deze situaties zich voordoen, moet je je afvragen: “Wat is op dit moment het belangrijkste voor mij?” Dit helpt je vervolgens om negatieve gedachten aan de kant te zetten en je te concentreren op het onbekende.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je een boete krijgt en dat je deze maand krap bij kas zit. In plaats van te klagen, boos te worden of iemand anders de schuld te geven, zorg je dat je prioriteit het betalen van de boete is.
Richt je energie vervolgens op hoe je dit gaat doen. Met dit in gedachten, heb je misschien een paar verschillende opties:
- Als je wat geld hebt gespaard, kun je dat gebruiken.
- Je kunt ook proberen iets minder aan andere dingen uit te geven, zelfs als dit betekent dat je een of twee dingen moet opofferen.
- Of je leent geld van een familielid.
- Enzovoort.
Kortom, je moet actie ondernemen om dat wat nu het belangrijkste voor je is, wat jouw prioriteit heeft, op te lossen.
Dit vind je ook vast interessant:
Onopgeloste dingen blijven zich herhalen in het leven
5. Blijf rustig
De laatste van onze vijf sleutels om het onverwachtse het hoofd te bieden, is rustig blijven. Wanneer iets je verrast is het normaal om niet te weten wat je moet doen. Je begint dan te zweten en in paniek te raken. Dit helpt je echter niet om helder na te denken.
Ook moet je je ontdoen van eventuele verwachtingen en proberen niet aan het ergste scenario te denken. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld dat we bij het vorige punt hebben gebruikt. Als je geobsedeerd raakt van de gedachte dat je de boete niet kunt betalen, zul je uiteindelijk meer moeten betalen vanwege boetes vanwege te laat betalen.
Door rustig te blijven kun je beter nadenken over de stappen die je moet nemen om het probleem dat je hebt op te lossen. Op deze manier zul je rationeler en krachtiger kunnen denken.
Dus wat doe jij om het onverwachtse het hoofd te bieden? Laat je ruimte over zodat dit soort situaties kunnen gebeuren of probeer jij altijd alles onder controle te houden?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alejo Riveros, A, Rojas Arias, P, Pérez-Acosta, AM. PSICOLOGÍA Y ASUNTOS ECONÓMICOS: UNA APROXIMACIÓN AL ESTADO DEL ARTE. International Journal of Psychological Research [Internet]. 2008;1(1):49-57. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=299023503008
- Dungan, J. A., Stepanovic, M., & Young, L. (2016). Theory of mind for processing unexpected events across contexts. Social cognitive and affective neuroscience, 11(8), 1183-92.
- Wessel, J. R., & Aron, A. R. (2017). On the Globality of Motor Suppression: Unexpected Events and Their Influence on Behavior and Cognition. Neuron, 93(2), 259-280