5 sapjes die nierstenen kunnen elimineren

Sapjes zijn een fantastisch alternatief middeltje om toxines uit het lichaam af te drijven, infecties te helen en nierstenen te verwijderen.
5 sapjes die nierstenen kunnen elimineren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze nieren behoren tot de belangrijkste organen in het lichaam. Ze helpen het bloed zuiver te houden en zorgen ervoor dat afvalstoffen het lichaam via de urine verlaten. Daarom zijn ze onmisbaar voor het goed functioneren én het gezond blijven van de andere organen in het lichaam. Omdat alle afvalstoffen door de nieren gaan, is een van de mogelijke gevaren de vorming van nierstenen. Deze pijnlijke aandoening ontstaat meestal door een ongezond voedingspatroon. Het kan ook getriggerd worden door bepaalde fysieke gebreken.

Ze zijn altijd het gevolg van het gebrekkig functioneren van de nieren, waardoor toxines niet voldoende afgevoerd worden en zich daardoor opstapelen in de nieren. De achtergebleven afvalstoffen vormen kleine kristallen die na verloop van tijd echte steentjes gaan vormen. Ze verhinderen de passage van urine, waardoor hevige pijn ter hoogte van het bekken kan ontstaan.

Nierstenen kunnen verwijderd worden door medicijnen, maar deze kunnen bijwerkingen vertonen en laten soms kleine deeltjes van de steen achter in de nieren. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke middeltjes die de nierstenen geleidelijk aan kunnen afbreken en die voorkomen dat er nieuwe stenen gevormd worden.

Volgens de Nierstichting komt dit door het citraat dat calcium- en oxalaatkristallen afbreken en kalium, wat voor een hogere uitscheiding van calcium zorgt.

Grapefruitsap met aloë vera om nierstenen te verwijderen

Aloëverasap

In 2003 presenteerde David Hoffman, in het boek “Medical Herbalism: The Science Principles and Practices of Herbal Medicine”, dit drankje als een efficiënte, natuurlijke remedie om nierstenen te verwijderen, het bloed te zuiveren en de nieren de vrijwaren van een aantal andere aandoeningen.

Wat heb je voor dit sapje nodig?

 • Aloëveragel uit de stengels van de aloëveraplant
 • 100 ml of een half glas grapefruitsap
 • 50 gram of twee eetlepels natuurlijke honing

Hoe maak je dit helende sapje klaar?

Mix eerst het grapefruitsap samen met de gel in de blender. Voeg daarna na een minuutje of twee de natuurlijke honing toe.

Sap met mango, meloen, sinaasappel en grapefruit

Mango smoothie

De vier stukken fruit die gebruikt worden in deze smoothie om nierstenen te verwijderen, zorgen ervoor dat dit sapje werkt als een krachtige antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat toxische stoffen uit het lichaam verwijderd worden.

Wat heb je nodig voor deze smoothie?

 • Een halve mango
 • Een sinaasappel
 • Een grapefruit
 • Een kwart van een meloen

Hoe maak je deze krachtige, ontgiftende drank klaar?

Begin met de schillen en alle pitjes uit de stukken fruit te verwijderen. We gebruiken de schil niet, omdat die vaak te bitter smaakt om aan een drankje toe te voegen.

Vermeng alles in de blender en mix tot je een romige smoothie tevoorschijn tovert. Je kan tot twee glazen van dit gezonde sapje drinken om je nieren van toxische stoffen te zuiveren.

Sap met wortel, appel, sinaasappel en komkommer

Sap met Wortel en Komkommer

Deze combinatie heeft eveneens een krachtige, ontgiftende functie. Zowel het citraat uit de sinaasappel, als de vitaminen van de wortelen en look zijn essentieel voor de gezondheid van de nieren.

Wat heb je nodig om deze ontgiftende kuur te volgen?

 • 4 wortelen
 • 2 appels
 • 2 teentjes look
 • 1 komkommer
 • 1 sinaasappel

Hoe maak je deze smoothie klaar?

Zorg ervoor dat alle stuken fruit en de komkommer goed gereinigd zijn alvorens ze samen in de blender te mixen. Voeg gerust water toe als de smoothie ietsje te dik blijkt te zijn en laat het sapje eventjes doormixen.

Je krijgt het beste resultaat als je deze detoxsmoothie in de ochtend tijdens het ontbijt drinkt.

Veenbessensap

Dit heerlijke drankje zit boordevol antioxidanten en bezit heel wat voedingsstoffen, zoals tannines, die in staat zijn de strijd aan te gaan met verschillende soorten bacteriën.

Ze helpen om te zorgen dat bacteriën zich niet aan de wand van de nieren vast te hechten. Veenbessensap is dan ook dé klassieker onder de natuurlijke remedies om de nieren en het urinestelsel gezond te houden. Je kunt het gerust regelmatig drinken als preventieve kuur tegen blaasontstekingen en het kristalliseren van afvalstoffen in de nieren.

Wat heb je nodig om zelf veenbessensap te maken?

 • 250 ml of een glas natuurlijk en ongesuikerd veenbessensap
 • Een half glaasje water
 • 15 ml of een eetlepel vers geperst citroensap

Hoe maak je dit antibacteriële drankje klaar?

Mix alle ingrediënten en drink elke dag een glas van dit super lekkere, ontgiftende sap. Het beste resultaat als je de blaas en nieren wil reinigen, bereik je als je deze kuur aanvult met het voldoende drinken van water.

Je mag gerust tot acht glazen water per dag drinken. Vind je het niet altijd makkelijk om deze hoeveelheid water te drinken, koop dan een leuke waterfles en zorg ervoor deze altijd bij je in de buurt te hebben. Wist je bovendien dat er ook apps voor je smartphone bestaan die je regelmatig een seintje geven als het tijd is voor je glaasje water?

Ananassap

Ananassap

De ananas staat bekend als een krachtig vochtafdrijvend en reinigend stuk fruit dat helpt om opgestapelde gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.  Bromelaïne, de enzymen van ananas, werken ontstekingsremmend.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om puur ananassap te drinken, maar probeer gerust het onderstaande recept uit voor een nog beter resultaat.

Ingrediënten

 • 1 ananas, in stukjes gesneden
 • 250 ml of een kop rijstmelk

Hoe bereid je deze reinigende kuur?

Meng de rijstmelk met de stukjes ananas in de blender en mix tot je de consistentie krijgt die jij het lekkerste vindt. Je kan gerust een beetje water toevoegen als het drankje iets te romig is naar je smaak.

Zet deze sappen en smoothies regelmatig op het menu om zowel je nieren, blaas en bloed zuiver te houden. Nierstenen en een rits aanverwante gezondheidsproblemen zullen minder snel de kans krijgen je het leven zuur te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agrawal M, Kumar Singh S. Can tomato juice be used for prophylaxis in recurrent stone formers? Indian Journal of Urology. Enero-Marzo 2009. 25 (1): 149-150.
 • Barghouthy Y, Somani B. Role of citrus juices in prevention of kidney stone diseases (KSD): a narrative review. Nutrients. Noviembre 2021. 13 (11): 4117.
 • CADENA, M. P., MARTILLETTI, D. A., & PAEZ, F. U. L. G. LA TOXICIDAD COMO OBSTACULO A LA CURACION Y ALGUNOS METODOS DE DESINTOXICACION NATUROPATICOS COMO AYUDA TERAPEUTICA A LA HOMEOPATIA. https://unipaez.edu.co/wp-content/uploads/2020/10/a.Maria-Paula-Cadena-Informe-final.pdf
 • Hönow R, Laube N, et al. Influence of grapefruit, orange, and apple-juice consumption on urinary variables and risk of crystallization. British Journal of Nutrition. Agosto 2003. 90 (2): 295-300.
 • García de Alba Verduzco, J. E., Ramírez Hernández, B. C., Rosas Ramírez, A., & Brito Palacios, H. (2021). Jugos para la salud. http://repositorio.cualtos.udg.mx:8080/jspui/bitstream/123456789/1316/1/Juegos_para_la_salud.pdf
 • McHarg T, Rodgers A, et al. Cranberry juice on the urinary risk factors for calcium oxalate kidney stone formation. BJU International. Noviembre 2003. 92 (7): 765-8.
 • Mayo Clinic. Cálculos renales. Octubre 2021.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. Alimentación, dieta y nutrición para las piedras en los riñones. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2017.
 • Organización Mundial de la Salud. La OMS recomienda a los adultos reducir el consumo de azúcar al 5 %.
 • Siener S. Nutrition and kidney stone disease. Nutrients. Junio 2021. 13 (6): 1917.
 • Stiani S, Syahidah F. M, et al. Anticalculi activity of apigenin and celery (apium graveolens L.) extract in rats induced by ethylene glycol-ammonium chloride. Journal of Pharmacy and Bioallied Science. Diciembre 2019. 11 (Suppl. 4): S556-S561.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.