3 kopjes koffie per dag: is het gezond?
Veel onderzoeken bevestigen dat het dagelijks drinken van koffie (gematigd uiteraard) bevorderlijk is voor je gezondheid. Al jaren vermijden veel mensen koffie. Ze doen dat vanwege de overtuiging dat de cafeïne schadelijk voor je gezondheid is.
Ieder jaar weer bevestigen nieuwe echter onderzoeken dat het drinken van koffie juist goed voor je is.
Verscheidene onderzoeken hebben aangegeven dat koffie positieve effecten heeft bij het behandelen en voorkomen van gezondheidsproblemen zoals:
- Diabetes
- Alzheimer
- Parkinson
Nieuwe onderzoeken onthullen steeds meer voordelen en geweldige redenen om dit drankje te drinken. Een onderzoek uitgevoerd door het National Cancer Institute in Bethesda (Maryland, US) en gepubliceerd in Hepatology, liet zien dat het drinken van koffie positieve effecten op de lever heeft.
Om hun onderzoek uit te voeren gebruikten wetenschappers data van de United States National Health en Nutrition Examination Survey (NHANES 1999-2010). Ze selecteerde 29.793 deelnemers met een leeftijd van 20 jaar en ouder.
Vrijwilligers vulden een vragenlijst in over hun koffiedrinkgewoontes. Wetenschappers onderzochten ook hun bloed. Daarbij werden meerdere onderdelen van de leverfunctie gemeten. De reden voor dit onderzoek was het meten van de gezondheid van de levers van de deelnemers.
Het volgende werd ontdekt:
- Degene die drie of meer kopjes koffie per dag dronken hadden lagere enzymwaarden in hun lever vergeleken met de personen die het niet dronken.
Wetenschappers ontdekten dat andere componenten in koffie (naast cafeïne) de levergezondheid bevorderen wanneer ze gematigd geconsumeerd worden.
Verminder je risico op leververvetting en fibrose met koffie
Een ander onderzoek dat ook in Hepatology gepubliceerd werd, liet zien dat het drinken van dit drankje het risico van het ophopen van bindweefsel in de lever (fibrose) bij patiënten die last hadden van niet-alcoholische leververvetting vermindert.
Het onderzoek stelde vast dat de cafeïne in koffie de ophoping van bindweefsel kan verminderen. Dat geldt voor personen die last hebben van chronische leverziektes, zoals fibrose.
Om hun onderzoek uit te voeren interviewden wetenschappers 306 personen over hun cafeïne-consumptie. Ze verdeelden hen vervolgens in 3 groepen:
- Mensen zonder tekenen van fibrose tijdens het onderzoek (de controle groep).
- Patiënten met steatose.
- Mensen met niet-alcoholische steatose stadia 0-1 en 2-4.
Patiënten met steatose die koffie dronken lieten een significant verschil zien vergeleken met stadium 0-1 niet-alcoholische steatosepatiënten.
De consumptie van stadium 0-1 niet-alcoholische steatose was hoger dan die van stadium 2-4 patiënten. De regelmatige consumptie was respectievelijk 58% en 36%.
Volgens experts is meer onderzoek vereist om vast te stellen welke hoeveelheid nodig is om een impact te hebben op klinische resultaten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Je lever beschermen met deze 6 kruiden
Voordelen van koffie
De voordelen van dit drankje worden steeds duidelijker, al dacht men lang dat het schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.
- Recente onderzoeken laten zien dat het drinken van deze drank kan beschermen tegen diabetes. Het kan het zelfs voorkomen. Dit geldt ook voor bepaalde soorten kanker die geassocieerd worden met obesitas, oestrogeen en insuline, zoals endometriumkanker.
- In dit drankje zitten antioxidanten die worden geassocieerd met het voorkomen van zowel leverkanker als blaaskanker.
- Vermindert bovendien het risico op cirrose.
- Verlaagt je risico op hartziektes dankzij de flavonoïden.
- Het is aanbevolen voor hoofdpijn en bepaalde vormen van migraine.
- Het consumeren van deze drank wordt ook geassocieerd met een lager risico op galstenen. Dat geldt ook voor andere galblaasproblemen.
- Het consumeren van dit drankje stimuleert de maagafscheiding, vergroot zowel de productie van gal als de contractie van de galblaas voor een betere spijsvertering.
- Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat individuen die drie kopjes koffie per dag drinken, 50% minder kans hebben op een cognitieve achteruitgang.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nieber, K. (2017). The Impact of Coffee on Health. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0043-115007
- Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.j5024
- Viola, P. (2005). Coffee and health. Journal of Applied Cosmetology. https://doi.org/10.1002/9781444347098.ch6
- Alferink, L. J. M., Fittipaldi, J., Kiefte-de Jong, J. C., Taimr, P., Hansen, B. E., Metselaar, H. J., … Darwish Murad, S. (2017). Coffee and herbal tea consumption is associated with lower liver stiffness in the general population: The Rotterdam study. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2017.03.013
- Heath, R. D., Brahmbhatt, M., Tahan, A. C., Ibdah, J. A., & Tahan, V. (2017). Coffee: The magical bean for liver diseases. World Journal of Hepatology. https://doi.org/10.4254/wjh.v9.i15.689