5 orthopedische problemen bij baby's en kinderen

Veelvoorkomende orthopedische problemen bij zuigelingen en kinderen hebben bijna altijd te maken met bepaalde moeilijkheden bij het lopen of met afwijkingen aan de vorm van de voeten of benen. Deze problemen lossen meestal met het verstrijken van de tijd vanzelf op.
5 orthopedische problemen bij baby's en kinderen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn veel orthopedische problemen bij baby’s en kinderen waar je van op de hoogte moet zijn. Sommige van deze aandoeningen herstellen zichzelf naarmate de groei vordert. Andere blijven bestaan of worden erger en kunnen uitgroeien tot ernstige aandoeningen.

Ouders moeten waakzaam blijven voor orthopedische problemen bij hun kinderen. Er is echter geen reden tot ongerustheid of paniek. Veel aandoeningen lijken ernstig, maar zijn dat in werkelijkheid niet.

Het beste is om met je arts te overleggen, zodat hij of zij je kan adviseren over de te nemen stappen. Je moet het bijna altijd even de tijd geven om het probleem op te lossen. In dit artikel zullen we het hebben over de meest voorkomende orthopedische problemen bij kinderen.

5 veel voorkomende orthopedische problemen

Een spelend kind

Er zijn een groot aantal orthopedische afwijkingen die al bij de geboorte aanwezig kunnen zijn of die tijdens de eerste levensjaren verschijnen. Sommige komen echter vrij vaak voor. Daaronder zijn er vijf die er uitspringen en die we hieronder zullen bespreken.

1. Platvoeten

Dit is een van de meest voorkomende orthopedische problemen bij kinderen. In feite worden bijna alle baby’s geboren met platvoeten en vormt de voetboog zich pas als ze groeien. In sommige gevallen wordt de voetboog echter niet volledig gevormd en dan spreken we van platvoeten in de strikte zin van het woord.

Platvoeten zijn niet echt een probleem. Er is geen bewijs dat dit het vermogen van het kind om normaal te lopen of te sporten vermindert. Alleen in gevallen waarin deze aandoening pijn veroorzaakt, zullen artsen het gebruik van speciale inlegzolen in schoenen adviseren.

2. Het gewicht vooral op de tenen dragen

Deze afwijking treedt op wanneer kinderen op de tenen lopen (Spaanse link). Dit komt vaak voor wanneer ze leren lopen, in de periode tussen 1 en 3 jaar. Meestal leren ze deze gewoonte af als ze 2 jaar zijn.

Sommige kinderen blijven echter ook na deze leeftijd op deze manier lopen. Als ze slechts af en toe op hun tenen lopen, is er geen probleem. Als het hun gebruikelijke manier van lopen is, moet je echter wel een kinderarts raadplegen.

  • In dat geval kan er sprake zijn van een neurologisch probleem, zoals cerebrale parese.
  • Ook indien er geen sprake is van een aandoening zal het kind een behandeling nodig hebben om een normale looptechniek aan te leren.

3. Varusvoeten

Varusvoeten zijn naar binnen gedraaid. We moeten echter verduidelijken dat baby’s deze aandoening beginnen te vertonen wanneer ze leren om te staan. Dit gebeurt meestal tussen 8 en 15 maanden. Als de afwijking daarna nog voortduurt, wordt het als een aandoening beschouwd.

Gewoonlijk zijn varusvoeten het gevolg van het naar binnen draaien van de heupen. Dit wordt femorale anteversie genoemd. In de meeste gevallen heeft deze aandoening geen invloed op de normale bewegingen en activiteiten van het kind. Na verloop van tijd wordt de stand meestal weer normaal.

4. O-benen

Een ander veel voorkomend orthopedisch probleem bij kinderen zijn o-benen, ook wel genua vara genoemd. In deze gevallen is er een overdreven kromming vanaf de knie, naar buiten en naar beneden. Vaak corrigeert dit probleem zichzelf op natuurlijke wijze.

Als de afwijking aanhoudt na de leeftijd van 2 jaar of slechts één been treft, kan er een ernstiger probleem zijn: rachitis of de ziekte van Blount.

  • Rachitis is een botgroeiprobleem dat ontstaat als gevolg van een tekort aan vitamine D.
  • De ziekte van Blount is een aandoening van het scheenbeen die een abnormale botgroei veroorzaakt. In dergelijke gevallen is een gespecialiseerde orthopedische behandeling vereist. O-benen kunnen ook erfelijk zijn.

5. X-benen

X-benen, of genua valga, komen bij bijna alle kinderen voor, maar in een gematigde vorm. Het verschijnt meestal tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar, omdat in dit stadium een natuurlijk proces van uitlijning van de benen plaatsvindt.

Het is gebruikelijk dat de benen na verloop van tijd vanzelf recht komen te staan. Daarom is behandeling zelden nodig. Als de ‘x’ in de benen erg geaccentueerd is of aanhoudt na de leeftijd van 6 jaar, moet je hiervoor een arts raadplegen.

Hoe worden orthopedische problemen gediagnosticeerd?

Een klein meisje bij de dokter

De diagnose van veel voorkomende orthopedische problemen bij baby’s en kinderen wordt meestal gesteld aan de hand van een lichamelijk onderzoek in de spreekkamer van de kinderarts of orthopeed. De arts zal bijna altijd naar het aangedane lichaamsdeel kijken en het kind soms vragen te lopen.

  • In het geval van platvoeten kan hij het kind vragen op zijn tenen te lopen.
  • In het geval van op de tenen lopen, zal de arts het natuurlijke looppatroon van het kind observeren.
  • Artsen stellen de diagnose vagusvoeten door te kijken naar de vorm en stand van de voet.
  • Bij een o-benen onderzoeken ze de manier van lopen en de pas, en soms vragen ze om beeldvormend onderzoek.

Alleen in bijzondere gevallen zijn aanvullende tests zoals röntgenfoto’s, CT-scans, echografieën, elektromyografie of MRI’s nodig. Bij x-benen is het aanvragen van beeldvormende onderzoeken het belangrijkste diagnostische pad.

Pediatrisch consult is de beste optie

Veel voorkomende orthopedische problemen omvatten ook andere aandoeningen die relatief vaak voorkomen, zoals naar buiten gedraaide tenen, verticale talus, of andere problemen met de stand van de voet.

Om al deze redenen is het belangrijk om de ontwikkeling van het looppatroon bij kinderen te observeren. In geval van twijfel kun je het beste een kinderarts raadplegen om de situatie te beoordelen. Zoals in zoveel andere gevallen, kan ook bij orthopedische problemen vroegtijdige opsporing en aandacht van cruciaal belang zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abril, J. C., Bonilla, P., & Miranda, C. (2014). Problemas ortopédicos en el recién nacido. PediatríaIntegral, 375.
  • Insuga, V. S., Vinués, B. M., del Pozo, R. L., Moreno, M. R., González, M. M., Ruiz, R. C., & Carmen, C. M. (2018, April). ¿Caminan de manera diferente los niños con trastorno por déficit de atención hiperactividad (TDAH)? Relación entre marcha de puntillas idiopática y TDAH. In Anales de Pediatría (Vol. 88, No. 4, pp. 191-195). Elsevier Doyma.
  • Silva Yepes, E. A., & de Lili, F. V. (2009). Problemas ortopédicos comunes en niños.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.