Is op blote voeten lopen goed of slecht voor kinderen?

De meeste mensen zijn opgegroeid met het idee dat op blote voeten lopen kan leiden tot ziekte bij kinderen. Lees verder voor feiten over dit onderwerp, dat veel ouders bezighoudt.
Is op blote voeten lopen goed of slecht voor kinderen?

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 23 augustus, 2022

Hoe vaak heb je als kind niet gehoord dat je niet op blote voeten mocht lopen? Het is een onderwerp dat ouders nog steeds achtervolgt, dus in het artikel van vandaag zullen we enkele feiten bespreken die onderzoekers onlangs over het onderwerp hebben ontdekt. De conclusie is dat hoe meer vrijheid kleine voetjes hebben, hoe beter ze zich zullen ontwikkelen.

Het was een populair geloof dat blootsvoets lopen zou leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen. Dit is echter helemaal niet waar. Virussen moeten namelijk via de luchtwegen je lichaam binnenkomen om verkouden te kunnen worden. Wat is dus wel een mogelijk risico voor kinderen die geen schoenen willen dragen?

Is op blote voeten lopen goed of slecht voor kinderen?

Een vrouw houdt twee kleine babyschoenen in haar handen

Tijdens de eerste levensmaanden is het het beste om de baby nog geen schoenen aan te trekken. De functie ervan zou uitsluitend tegen kou, vochtigheid en verwondingen moeten zijn. Een naadloze sok kan deze functie dus ook perfect vervullen.

Bovendien is het dragen van schoenen ook geen goed idee tijdens de fase vóór het kruipen, meestal vóór de leeftijd van acht maanden. De reden hiervoor is omdat het kruipen zonder schoenen essentieel is voor de psychomotorische ontwikkeling van het kind.

Pas wanneer het kind begint te staan, kan het flexibele schoeisel gaan gebruiken om het staan te vergemakkelijken en als bescherming tegen de kou. De voeten moeten echter wel kunnen ademen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer vier jaar is het nodig de voet te beschermen tegen bepaalde verwondingen. De schoenen moeten dan steviger zijn, zoals die voor volwassenen.

De schoenen moeten een ronde voorkant hebben en breed zijn, zodat de tenen erin kunnen bewegen. Leer is het beste materiaal hiervoor, omdat het 100% natuurlijk is en de voet laat ademen. Bovendien moeten ze voor het kind makkelijk aan en uit te trekken zijn.

De gezondheidsvoordelen van lopen op blote voeten

Het bevordert de vorming van de voetbogen

Kindervoeten zijn gemaakt van zacht weefsel dat tijdens de foetale fase botten vormt. De meeste van deze botten worden hard bij de geboorte, maar volledige stijfheid treedt pas op op volwassen leeftijd.

Het is deze flexibiliteit die platvoeten kan veroorzaken tijdens de eerste drie levensjaren, mede door het overvloedige vet onder de huid en de articulaire veranderingen. Wat er gebeurt is dat de hele voetzool de grond raakt. Deze aandoening waarbij de binnenkant van de voet is afgeplat, corrigeert zichzelf meestal met de groei.

Het draagt bij aan de zintuiglijke ontwikkeling van het kind

De voeten hebben een hogere tastgevoeligheid dan de handen tussen de geboorte en de eerste acht tot negen maanden van het leven van een kind. Zoals je je kunt voorstellen, gebruiken ze hun voeten om de wereld om hen heen te verkennen. Tijdens dat proces gaan ze over op hun handen en dan op hun mond om dingen te testen. Dit komt omdat hun zintuigen meer ontwikkeld zijn.

Het gaat hierbij echter niet alleen om de tastzin, maar ook om smaak en temperatuur. Daarom is het zo belangrijk dat ze hun tenen en voeten vrij kunnen bewegen.

Het stimuleert kinesthetische sensaties

Het kinesthetische of proprioceptieve zintuig verwijst naar het vermogen om de positie van de spieren en het lichaam waar te nemen. Het is het zintuig dat ons in staat stelt ons bewust te zijn van de houding van ons lichaam in relatie tot de wereld om ons heen.

Kinderen moeten oneffenheden in de grond, druk en verschillende soorten texturen voelen om dit zintuig te ontwikkelen. Het helpt namelijk de houding van de spieren te verbeteren en hun gewrichten te versterken.

Mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen

Een jongetje dat huilt

De grootste problemen met schoenen zijn hun stijfheid en hun onverenigbaarheid met de levensstijl van een kind. Kleintjes springen en klimmen graag en schoenen zullen hen doen uitglijden en vallen omdat de meeste zolen niet flexibel zijn. Ook zijn er andere mogelijke problemen zoals we hieronder zullen beschrijven.

Ingegroeide teennagels

Dit is een aandoening waarbij de hoek of de zijkant van de teennagel in het zachte weefsel groeit. Een van de meest voorkomende oorzaken is het dragen van strakke schoenen die de tenen en nagels te dicht op elkaar duwen.

Voetschimmel

Deze schimmelinfectie treedt op wanneer de voet te veel zweet in strakzittende schoenen. Je bent je er misschien niet van bewust, maar vochtige sokken of schoenen onder warme omstandigheden bevorderen de groei van schimmel.

Structurele voetproblemen

Eeltknobbels zijn het meest voorkomende structurele probleem. Het zijn harde en pijnlijke massa’s op het teengewricht. Ook likdoorns en eelt zijn verdikkingen van de huid als gevolg van wrijving of druk.

Dingen om in gedachten te houden bij het lopen op blote voeten

Sta erop dat je kind schoenen draagt als hij of zij in de buurt is van het zwembad, op grasvelden of in kleedkamers loopt om het oplopen van schimmelinfecties te voorkomen. Ten slotte moet je erop aandringen dat ze schoenen dragen in alle situaties die gevaarlijk kunnen zijn en die hun voeten kunnen bezeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.