5 manieren om je motivatie te behouden
We vinden het allemaal soms moeilijk om onze motivatie te behouden.
Je komt gemakkelijk in deze situatie terecht als je je eenzaam en ontmoedigd voelt. Het overkomt je ook als je elk negatief woord dat anderen over je zeggen, gelooft.
Iedereen heeft ooit wel eens met deze situatie te maken gehad. Het is erg normaal. Laat niet toe dat het je tegenhoudt.
Pak je probleem aan
Wat belangrijk is, is dat je deze gevoelens erkent en het probleem aanpakt. Daarom willen we je nu enkele tips geven die je kunnen helpen om in deze grijze perioden toch gemotiveerd te blijven.
1. Vermijd speculatie en focus je op de feiten
Wanneer je je motivatie verliest, is het erg gemakkelijk om de dingen in grijs en zwart te zien.
Het is belangrijk dat je inziet dat je door een moeilijke periode gaat. Het is dus geen goed idee om te speculeren of te gissen. Probeer de feiten onder ogen te zien. Zie ze voor wat ze werkelijk zijn.
Voel je jezelf gedemotiveerd door je relatie, ga dan niet kijken naar mogelijke realiteiten, maar focus je op wat je weet.
De oplossing
Wat betekent dit? Als je weet dat je echt houdt van je partner, dan zal je ook vaststellen dat er een oplossing bestaat voor je probleem. Het zal jou dan ook lukken om geleidelijk uit de grijze zone te raken.
Wanneer dit gebeurt, zal je beginnen inzien dat je problemen kleiner worden. Uiteraard zal dit je moed geven, omdat je weet dat je een oplossing hebt.
Wil je er meer over weten? Lees dan ook:
Sta jezelf toe gelukkig te zijn
2. Zie in dat je slechts een mens bent
Vaak denken we vlug dat als we één fout maken, alles zal mislopen. Maar dit is niet het geval, want je bent gewoon menselijk. Geef jezelf de kans om fouten te maken.
En bovendien, hoe kan je leren als je niet nu en dan de mist in gaat?
Fouten zijn lessen in vermomming. Probeer om er zo objectief mogelijk naar te kijken.
Leer de les uit je fouten en ga verder
Wanneer je je ontmoedigd voelt omdat je je hebt vergist, kijk dan eens achterom en zie de lange weg die je al hebt afgelegd om te komen waar je nu bent. Op die manier bereid je je voor om terug te keren naar het strijdperk en verder te gaan om je doelen te bereiken.
Hou op met verlangen naar alles wat jij denkt nodig te hebben om gelukkiger, mooier en succesvoller te zijn of verlangen naar om het even waar je naar op zoekt bent.
Als je gebrek aan motivatie veroorzaakt is door een erg ernstige fout, geef jezelf dan de tijd om het te verwerken. En daarna ga je verder.
3. Zorg voor een dagelijkse dosis motivatie
Het is onmogelijk om dagelijks 24 uur aan één stuk gemotiveerd te blijven, maar het is wel mogelijk om jezelf één keer per dag te motiveren. Een goede manier om te beginnen, is door een lijst te maken van alle dingen die je al hebt verwezenlijkt hebt.
Je zal niet elke dag zin hebben om dit te doen.
Op goede dagen zal deze lijst ervoor zorgen dat de dingen er super gemakkelijk uitzien. Misschien heb je zelfs geen papier nodig om je geest met positieve gedachten te vullen.
Maar je zal deze lijst het meest nodig hebben op die dagen wanneer je er niet in slaagt om ook maar één ding te vinden om je te motiveren.
Sta er dan ook klaar voor om in die periodes aan de lijst te werken.
Gebruik een lijstje
Wanneer je de lijst hebt afgewerkt, kun je zien wat je allemaal al hebt gedaan. Je zal je geïnspireerd voelen.
Is er een moment waarop je het gevoel hebt dat er niets is om dankbaar voor te zijn of om je goed over te voelen? Check dan je notities van de voorbije dagen. Het kan zelfs zijn dat datgene wat je nog mist, zich recht voor je neus bevindt.
4. Neem een pauze
Vaak is het moeilijk om je motivatie te behouden. Dat gebeurt vooral als je overrompeld wordt door informatie of als je niet de mogelijkheid hebt om een pauze te nemen.
Maar een pauze nemen of afstand nemen van alles dat je niet helpt om gemotiveerd te blijven, is geen slechte zaak. Integendeel, het is uitermate nuttig.
Dat betekent niet dat de dingen die je ontmoedigen, je ook ongelukkig maken. Het betekent ook niet dat de dingen die je belangrijk vond, dat niet zijn.
Wat je nodig hebt is een pauze
Wanneer je je zo voelt, ga dan wandelen, bekijk een film of lees een goed boek. Het maakt niet uit wat je doet, maar doe wat jij nodig hebt, zelfs al is het het tegenovergestelde van wat je eigenlijk zou moeten doen.
Dit zal je helpen om je batterijen weer op te laden. En wanneer je terugkeert, zal je alles op een frisse manier bekijken. Het zal je lukken om gemotiveerd te blijven en je zal het niet eens beseffen.
5. Erken wanneer je hulp nodig hebt
Het is goed om te weten hoe je jezelf kan motiveren en hoe je jezelf innerlijke aanmoediging kan bieden. Maar het is ook waar dat je dit soms niet in je eentje kan.
De reden hiervoor is zo eenvoudig dat het misschien niet reëel lijkt. Wat is die verklaring dan? Je geest is zo sluw dat hij soms erkent dat je gedemotiveerd bent en dan barrières opwerpt om dit te vermijden.
Vraag eventueel professionele hulp
Bij depressie kan het nodig zijn om een psycholoog te raadplegen, maar bij een gebrek aan motivatie kunnen vrienden, partners en familieleden helpen om het te bestrijden. Wees niet bang om hulp te vragen Je zal verrast zijn hoeveel mensen bereid zijn om je te helpen.
Leer hoe je jezelf kan motiveren
Iedereen is verschillend. Er bestaat dus geen exacte wiskundige formule voor zelfmotivatie. Dat is de reden dat je moet proberen om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen.
Neem voldoende tijd om te begrijpen wat je beweegredenen zijn, wat je beangstigt, waar je naartoe wil en hoe je daar wil komen. Het antwoord op deze vragen zal je de sleutels geven om met de momenten om te gaan waarop je jezelf moet motiveren.
Een leerproces
Onthoud echter ook dat hoewel een tekort aan motivatie deel uitmaakt van het leerproces, het niet te lang mag duren. Laat jezelf niet gevangen zetten in deze gemoedstoestand.
Vergeet niet dat het belangrijk is dat je jezelf liefhebt en respecteert. Wees dus je grootste fan en je beste motivator.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Herrera Soria, José, & Zamora Guevara, Noemi. (2014). ¿Sabemos realmente que es la motivación?. Correo Científico Médico, 18(1), 126-128. http://www.revcocmed.sld.cu/index.php/cocmed/article/view/1168/473
- Varela Ruiz, Margarita, Vives Varela, Tania, & Fortoul van der Goes, Teresa I. (2012). La motivación: elemento indispensable en la formación de los médicos. Revista de la Facultad de Medicina (México), 55(1), 43-51. http://www.scielo.org.mx/pdf/facmed/v55n1/v55n1a9.pdf
- Zubiri Sáenz, F.. (2013). Satisfacción y motivación profesional. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 36(2), 193-196. https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272013000200002″>https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272013000200002</a>