5 manieren om een smoothie van bloemkool te maken
Bloemkool is een kruisbloemige groente met veel gezondheidsvoordelen. Het bevat namelijk antioxidanten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het beste is dat het veelzijdig is en je het op verschillende manieren in je dieet kunt opnemen. Wil je ook leren hoe je een smoothie van bloemkool maakt?
Hoewel er veel recepten zijn om van deze groente te genieten, is het maken van smoothies een eenvoudige en gezonde manier om je inname van bloemkool te verhogen. Bovendien, als je het combineert met andere gezonde ingrediënten, is het gemakkelijker om te eten omdat de smaak dan veel beter is.
Voedingswaarde van bloemkool
Voordat we je leren hoe je bloemkool smoothies kunt maken, geven we je een kort overzicht van de voedingswaarde. Wat veel mensen niet weten, is dat het een van de gezondste groenten is. Bloemkool heeft een zeer laag caloriegehalte, maar een hoge concentratie aan vitamines, mineralen en vezels. Laten we daarom eens kijken naar de details:
Eén kop rauwe bloemkool (128 gr.) levert:
- 25 calorieën
- 3 gram vezels
- vitamine C: 77% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- vitamine B6: 11% van je ADH
- foliumzuur: 14% van je ADH
- vitamine K: 20% van je ADH
- pantotheenzuur (vitamine B5): 7% van je ADH
- kalium: 9% van je ADH
- mangaan: 8% van je ADH
- magnesium: 4% van je ADH
- fosfor: 4% van je ADH
Recepten voor smoothies van bloemkool
Deze recepten voor het maken van smoothies met bloemkool zijn perfect om te genieten van de voordelen van bloemkool in je normale dieet. Elke smoothie is gemaakt met een overvloed aan andere ingrediënten die vol zitten met essentiële voedingsstoffen, die je ook energie geven en je fysieke en mentale gezondheid helpen bevorderen. Je moet ze daarom zeker proberen!
1. Smoothie van bloemkool en wortel
Door wortel en bloemkool te combineren, kun je genieten van een heerlijke, caloriearme drank vol antioxidanten. De eigenschappen van deze drank beschermen je cellen tegen oxidatieve stress en helpen je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 2 wortels
- 1 kop water (200 ml)
Bereiding
- Snijd allereerst de bloemkool fijn en doe dit in de blender.
- Haal vervolgens het sap uit de twee wortels (in de juicer) en voeg het toe aan de bloemkool.
- Voeg daarna een kopje water toe en mix alles enkele seconden.
- Giet het tot slot in een glas met ijsblokjes en geniet ervan!
2. Smoothie van bloemkool, aardbei en banaan
Een smoothie van bloemkool, aardbei en banaan is een geweldige optie om je dag met energie te beginnen! Daarom raden we aan om deze smoothie aan je ontbijt toe te voegen of ervan te genieten als tussendoortje in de ochtend. Het geeft veel voldoening en het zal je helpen om spanning onder controle te houden.
Ingrediënten
- 1 bloemkoolbloem
- 5 aardbeien
- 1 banaan
- 1 glas plantaardige melk (200 ml)
- 2 eetlepels haver
Bereiding
- Snijd eerst de bloemkool, aardbeien en banaan in stukjes.
- Voeg alles vervolgens toe aan de blender en meng het met de plantaardige melk en de haver.
- Meng alles tot het goed gemengd is en drink het daarna meteen.
Ook lekker om te maken:
Leer zelf bloemkoolgratin met bechamelsaus maken
3. Smoothie van bloemkool en bosbessen
Wil je je cardiovasculaire en cognitieve gezondheid verbeteren? Heb je glucoseproblemen? Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, wacht dan niet langer om deze smoothie eens te proberen.
Het hoge gehalte aan antioxidanten helpt namelijk bij het beheersen van problemen zoals hoog cholesterol (link in het Engels), hypertensie en een hoge bloedsuikerspiegel.
Ingrediënten
- 1 gepelde clementine
- 1/2 bloemkool
- 1/2 kopje wilde bosbessen (100 gr.)
- natuurlijke yoghurt (125 ml)
- 1 eetlepel pindakaas
Bereiding
- Doe eerst alle ingrediënten in de blender en mix tot je een homogeen mengsel hebt zonder klontjes.
- Giet het daarna in een glas en drink het meteen op.
4. Smoothie van bloemkool en appel
Met deze heerlijke smoothie kun je de dag met energie en geestkracht beginnen. De kick van het hoge gehalte aan voedingsstoffen start namelijk je metabolisme en beschermt tegelijkertijd je cardiovasculaire gezondheid (link in het Engels). Naast andere voordelen is het een geweldige aanvulling op elk afslankplan. Het geeft je namelijk langer een vol gevoel.
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 3 rode appels
- 4 boerenkoolstengels
- 1 kopje water (200 ml)
Bereiding
- Snijd eerst de bloemkool en de appels in stukjes.
- Doe dit vervolgens in de blender met de boerenkool en het water.
- Mix dan een paar minuten totdat alles goed gemengd is.
- Giet tot slot je mengsel in een glas ijs en serveer!
5. Smoothie van bloemkool en kurkuma
Dit is een heerlijk drankje met ontstekingsremmende eigenschappen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je behandelingen tegen eventuele pijn te ondersteunen. Het drinken van deze smoothie heeft ook onder andere positieve effecten op artritisbehandelingen, vochtretentieproblemen en spanningspijn.
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 2 wortels
- 3 spinazieblaadjes
- 1/2 groene appel
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1/2 kopje water (125 ml)
Bereiding
- Spoel eerst al je ingrediënten goed af en doe ze in de blender, samen met de kurkuma.
- Meng alles vervolgens met een half kopje water.
- Als je een glad mengsel hebt, serveer het dan onmiddellijk.
- Indien je het nog verfrissender wilt maken, voeg dan wat ijs toe.
Kan jij ook niet wachten om deze verschillende drankjes met bloemkool te proberen? Zoals je kunt zien, zijn ze erg voedzaam en kunnen ze je gezondheid helpen verbeteren. Kies het drankje dat je het lekkerst lijkt en voeg deze vervolgens toe aan je normale dieet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hong, K. B., Hong, S.-Y., Joung, E. Y., Kim, B. H., Bae, S.-H., Park, Y., & Suh, H. J. (2015). Hypocholesterolemic effects of the cauliflower culinary-medicinal mushroom, sparassis crispa (Higher basidiomycetes), in diet-induced hypercholesterolemic rats. International Journal of Medicinal Mushrooms. https://doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.v17.i10.60
- Ahmed, F. A., & Ali, R. F. M. (2013). Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Fresh and Processed White Cauliflower. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/367819
- Hanif, R., Iqbal, Z., Iqbal, M., & Rasheed, M. (2006). Use of vegetables as nutritional food: role in human health. Journal of Agricultural and Biological Science.
- Köksal, E., & Gülçin, I. (2008). Antioxidant activity of cauliflower (Brassica oleracea L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.3906/tar-0707-46