5 gewoontes die je botten beschadigen

We denken er eerlijk gezegd niet altijd aan dat we ook voor onze botten moeten zorgen. Maar hoe moeten we dit precies doen?
5 gewoontes die je botten beschadigen

Laatste update: 21 februari, 2019

We denken er eerlijk gezegd niet altijd aan dat we ook voor onze botten moeten zorgen. Maar hoe moeten we voorkomen dat we onze botten beschadigen?

Botbeschadiging kan het gevolg zijn van een slecht dieet, het dragen van te veel gewicht of een sedentaire levensstijl. En terwijl de jaren traag voorbij glijden, wordt het probleem steeds erger en erger.

Maar wat kunnen we nu doen om dit tegen te houden? Maak je geen zorgen! Hieronder leggen we je uit welke gewoonten je botten beschadigen en hoe je dit kan voorkomen.

Dagelijkse gewoonten die je botten beschadigen

Laat één ding duidelijk zijn: je huidige levensstijl zal de toekomstige gezondheid van je botten bepalen. Je botten hebben bepaalde verzorging en voeding nodig om ziektes zoals osteoporose te voorkomen, maar ook om de kans op schade, breuken etc. te beperken.

Hieronder leggen we je uit wat er precies gebeurd bij het aanpassen van je levensstijl?

1. Voedingsmiddelen die je botten beschadigen

botten beschadigen cola

We weten allemaal dat je body mass index (BMI) mede afhankelijk is van de hoeveelheid calcium in je lichaam, dat vitaal is voor het sterk houden van je beenderen. Ook vitamine D is hiervoor belangrijk.

En ook al weet je dit wel, toch besteed je er niet genoeg aandacht aan. Zelfs het dagelijks innemen van calcium is niet voldoende wanneer je het combineert met andere voedingsmiddelen.

Ook niet als hiervan bekend is dat deze langzaam de hoeveelheid calcium in je lichaam verminderen. Wil je graag weten welke voedingsmiddelen je botten beschadigen?

  • Frisdranken en meer specifiek cola. Waarom? Omdat ze veel fosforzuur bevatten, wat de absorptie van calcium vermindert. Het is dus beter om ze te mijden. Bovendien hebben je nieren het ook moeilijk om deze koolzuurhoudende drankjes te verwerken.
  • Koffie. We weten allemaal dat één kop koffie per dag goed kan zijn voor vele zaken in het lichaam. Het is echter aangeraden niet meer dan twee koppen per dag te drinken. Koffie bevat namelijk xanthine, wat voor een verhoogde uitstroom van calcium in de urine zorgt. Hierdoor zal je gebeente langzaamaan demineraliseren. Beperkt je dus tot maximaal twee kopjes per dag.
  • Zout. Iedereen weet dat zout slecht kan zijn voor het lichaam. Zout zal onder andere de hoeveelheid calcium in het lichaam verminderen. Het is het beste om zout te mijden in je eten, net als producten die veel zout bevatten. Verminder hiervoor vooral het gebruik van vleesconserven, conserveringsmiddelen, ingeblikt voedsel, snacks en zoute crackers.
  • Rood vlees. Rood vlees is erg schadelijk voor het gebeente. Het bevat namelijk veel zwavelhoudende aminozuren. Zonder dat je het merkt zorgen deze voor een toegenomen uitscheiding van calcium via de urine. Onthoud steeds dat je je proteïnen het beste haalt uit producten op basis van planten.

2. Slaaptekort

Rust is een onmisbare biologische noodzaak. Tijdens de slaap gaat je lichaam door essentiële cycli van zuivering en ontgifting. Een proces dat begint in het lymfestelsel en verder doorgaat in de lever.

Je lichaam herstelt en herbalanceert je vitale functies. Dit lukt echter enkel wanneer je ondergedompeld bent in een rustige, diepe slaap.

botten beschadigen slaaptekort

Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Evidence Based Medicine, kan een slechte je beenmerg en botten beschadigen. Bovendien maakt het de mineralisatie van gebeente moeilijker.

Op langere termijn kan dit leiden tot osteoporose.

Het is aangeraden om ‘s avonds een vast schema te volgen voor een goede nachtrust: eet op tijd, neem een warme douche voor het slapen gaan etc.

Meer lezen over een goede nachtrust?
Tips om na een lange dag goed te slapen

3. Roken

botten beschadigen roken

Roken kan je botten beschadigen. Rokers hebben meestal een zwakker gebeente. Dit effect is nog groter bij vrouwen Hun kans op gebroken beenderen neemt toe zodra ze in de menopauze komen.

Als jij zo’n persoon bent, maak dan een plan om te stoppen met roken en je lichaam zal je dankbaar zijn.

4. Pas of met zware handtassen en hoge hakken

botten beschadigen grote schoudertas

Vrouwen hebben veel gewoontes die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor hun gebeente. Het lopen op hoge hakken bijvoorbeeld, kan je botten beschadigen in je voeten, onderbenen en rug.

Nadat je ze een tijdje gedragen hebt, worden je spieren moe en begin je pijn te krijgen, maar dit ongemak is niets vergeleken met de ernstige problemen die zich op lange termijn kunnen ontwikkelen.

Kies dus beter voor een meer comfortabele, lagere hak. Je zal je lichaam sparen en er nog steeds fantastisch uitzien!

We moeten het ook over handtassen hebben. Sommige vrouwen dragen zonder het goed te beseffen meer dan 10 kilo met zich mee. Ongemak, pijn en spierkrampen zijn hier het gevolg van.

Maar het kan op lange termijn ook de structuur van je gebeente aantasten.  Let daarom op de grootte van de handtas die je dagelijks gebruikt, om je schouders, armen en handen te sparen.

Wees vooral attent op erg grote handtassen, die ook wel eens “totes” of “tote bags” genoemd worden. Draag deze niet te lang aan één stuk op dezelfde schouder en maak ze vooral ook niet te zwaar.

Zowel de schouder als de ondersteunende hand zullen onderhevig zijn aan het gewicht. Let ook op je elleboog, want bij overbelasting kan je een zogenaamde “tenniselleboog” krijgen.

Als je dergelijke tassen toch wil gebruiken, maak ze dan niet te zwaar en wissel geregeld van schouder.

Wat is nu de beste optie? Het gezondste voor je rug, armen en schouders is een tas met een brede, zachte band, die naar de tegenovergestelde schouder gaat. Hierdoor balanceer je je lichaam veel meer.

5. Sedentair leven? Nee, bedankt!

hardlopen botten beschadigen

Sommige mensen zitten voor hun baan de hele dag in dezelfde houding of hebben gewoon een zeer sedentaire levensstijl. Het is echter nooit te laat om deze levensstijl aan te passen.

Je gebeente wordt namelijk steeds zwakker en verliest zijn kracht en weerbaarheid. Ook de gewrichten worden minder sterk.

Jaar na jaar zal je steeds meer de gevolgen dragen van je sedentaire levensstijl. Waarom begin je niet met een vriend of vriendin dagelijks wat te wandelen?

Probeer het gewoon en je lichaam zal je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.