5 dingen die alleen mensen met endometriose begrijpen

Omdat endometriose een chronische aandoening is, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar manieren om de symptomen te minimaliseren en dat je er op de best mogelijke manieren mee om leert gaan.
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 februari, 2023

Veel mensen hebben waarschijnlijk wel gehoord van endometriose, maar weten niet wat het precies is. Het is een aandoening waarbij de endometriumcellen buiten de baarmoeder groeien. Dit is een goedaardige aandoening die vrouwen in hun vruchtbare jaren treft.

Als het endometrium zich op een verkeerde manier ontwikkelt, kan het zich overal in de buikholte hechten. Deze situatie kan leiden tot:

  • implantaten (of laesies)
  • knobbeltjes (grote laesies)
  • cystes op de eierstokken

Een vrouw met endometriose kan verkoudheidsachtige klachten hebben, met name in de wintermaanden. Als je deze symptomen van vermoeidheid en koorts krijgt, kun je denken dat ‘t gewoon aan het weer ligt.

Je kan echter ook op de eerste hulp belanden omdat de koorts erg hoog kan oplopen.

Na verloop van tijd kan het probleem verergeren. Het kan zelfs je leven in gevaar brengen door een gescheurde blindedarm of door druk te zetten op je nieren.

Als je zelf nooit de pijn en het ongemak van endometriose hebt ervaren, zul je waarschijnlijk de klachten van mensen met deze aandoening niet begrijpen. Dat is waarom we je vandaag uitnodigen om iets te leren over deze aandoening.

1. Pijnlijke krampen

Het is onbekend waarom endometriose zo veel pijn doet. De meest geopperde theorie heeft te maken met wat ‘achterwaartse menstruatie’ wordt genoemd.

Dit fenomeen treedt op als je elke maand als je ongesteld bent, er wat bloed uit de baarmoeder ontsnapt naar de bekkenholte om de voortplantingsorganen heen in plaats van het lichaam te verlaten.

De oorzaak die achterwaartse menstruatie veroorzaakt, is ook onbekend. Het lijkt in de meeste gevallen niet genetisch te zijn. Wat wel zeker is, is dat het ernstige pijn veroorzaakt. Het is niet alleen een ernstige, invaliderende pijn, noch is het gewone menstruatiekramp.

Endometriose wordt meestal vergezeld van:

  • misselijkheid
  • overgeven
  • constipatie
  • rugpijn
  • pijn bij het vrijen
  • bloedverlies tussen de menstruaties door

Om endometriose in de vroegste fases te ontdekken, letten dokters speciaal op deze problemen. Als ze de diagnose op tijd stellen, is het gemakkelijker om de vruchtbaarheid van de patiënt te behouden.

2. Kinderen krijgen kan een oplossing zijn

Zwangerschap kan een aantal symptomen van endometriose verminderen. Je progesteronspiegel is hoger en je oestrogeenspiegel is lager tijdens de zwangerschap. Oestrogeen voedt de endometriose. Het ongemak kan bijna of zelfs helemaal verdwijnen.

Helaas is dit geen genezing. Bij de meeste vrouwen komen de symptomen na negen maanden weer terug. Daarnaast moet je de last van de zwangerschap dragen.

Dit gaat wel uit van de vooronderstelling dat de patiënte zwanger kan worden. Helaas is het zo dat tussen één derde en de helft van de vrouwen met endometriose kan geen kinderen krijgen.

Dit komt omdat hun voortplantingsorganen te ernstig beschadigd zijn.

3. Een baarmoederverwijdering kan een goed idee lijken

Dit is helaas ook geen genezing, maar omdat endometriose aan de buitenkant van de baarmoeder zit, kan dit het probleem wel verminderen. Een baarmoederverwijdering kan helpen om de pijnlijke symptomen te verminderen, maar dat is het dan ook wel.

Want als de tijd verstrijkt, kunnen cystes blijven groeien op andere organen.

Volgens vele specialisten moet je een baarmoederverwijdering proberen te voorkomen, hoewel het soms de enige mogelijkheid is. Als je dokter dit voorstelt en je bent het er niet mee eens, kun je om een second opinion vragen.

Wellicht dat je een minder radicaal alternatief kunt overwegen.

Als je endometriose hebt en je wilt kinderen, zal je het moeten blijven proberen. Uiteindelijk ben jij de enige die kan beslissen of je eenbaarmoederverwijdering wilt laten uitvoeren. Voor sommige vrouwen is dit de beste optie, terwijl anderen het niet eens willen overwegen.

4. Overleggen met je arts kan onmogelijk zijn

Vrouwen die gediagnosticeerd zijn met endometriose moeten iemand vinden die echt naar hen luistert. Je hebt misschien niet veel tijd over, maar je weet dat het de tijd waard is om steun te vinden.

Als je er behoefte aan hebt, ga dan op zoek naar een steungroep, een therapeut of een gynaecoloog.

5. Gezonde voeding en veel slaap zijn onmisbaar

Fruit om endometriose te verlichten

Als je echt je pijn wilt verminderen, zijn gezonde voeding en een goede nachtrust een dagelijkse verplichting. Dit is nog meer van toepassing als je geopereerd bent of hormoontherapie krijgt.

Op dit moment zeggen de experts dat je goed voor je endometriose moet zorgen om het onder controle te houden.

Bedenk dat je veel verschillende alternatieven kunt proberen voordat je iets vindt dat je je beter laat voelen:

  • fysiotherapie om bekkenpijn te verlichten
  • een ontstekingsremmend dieet
  • acupunctuur
  • yoga

Vergeet niet dat lichte lichamelijke inspanning ook tegen de pijn kan helpen. Overdrijf je oefeningen niet om te voorkomen dat je gaat bloeden.

Endometriose is iets dat je je hele leven zult hebben

Er is geen genezing voor endometriose, maar een operatie kan sommige symptomen verminderen. Medicatie kan ook helpen.

Er is echter niets effectiever dan rustig blijven en voldoende rust nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050

  • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601

  • Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.