4 tips om overeten te overwinnen

Overeten is een probleem dat ervoor zorgt dat mensen veel meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan ze nodig hebben. Het wordt door de hyperpalatibiliteit van commerciële producten veroorzaakt.
4 tips om overeten te overwinnen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat je overeten kunt overwinnen? Eten consumeren zonder honger te hebben is een groter probleem dan het lijkt. Dit proces wordt overeten genoemd. Het wordt veroorzaakt door de overmatige smakelijkheid van veel van de  commerciële voedingsmiddelen.

De toevoeging van suikers, transvetten en additieven zorgt ervoor dat mensen blijven eten. Ze eten door, ook al hebben ze hun eetlust al gestild. Dit probleem zorgt vaak voor overgewicht, omdat er meer calorieën worden geconsumeerd dan het lichaam dagelijks verbruikt.

Om deze reden verslechtert de algemene gezondheid, wat de ontwikkeling van chronische gezondheidsproblemen bevordert. Overeten is echter een probleem dat je kan overwinnen.

Wat is overeten en waarom schaadt het je?

Zoals we al zeiden, wordt overeten gekenmerkt door te eten zonder honger. Eten alleen maar, omdat het eten er heerlijk uitziet en goed smaakt. Het grootste probleem hiermee is dat je de voedingsbehoeften van het lichaam overschrijdt.

Er moet opgemerkt worden dat van zowel eenvoudige suikers als vetten aangetoond is dat ze een negatief effect op het lichaam hebben (Engelse link), waardoor het functioneren van systemen en het metabolisme verandert.

Overeten houdt met de inname van ultrabewerkte industriële producten verband. Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat het eten van dit soort voedsel het risico op ziekte kan verhogen.

Het is aan te raden dat je eetpatroon op vers voedsel gebaseerd is, waarbij industriële producten voor speciale momenten worden bewaard. Deze hebben echter het voordeel dat ze smakelijker en aantrekkelijker zijn.

Hoe overeten te overwinnen?

Gebakje met slagroom

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn meestal smakelijker, waardoor de wens om ze in overmaat te consumeren toeneemt. We gaan je dus een reeks tips uitleggen die je in de praktijk kunt brengen om dit te overwinnen en zo je gezondheid te verbeteren.

1. Met een volle maag naar de supermarkt gaan

Als we naar de supermarkt gaan als we honger hebben, dan is er een groter risico om zoete producten van slechte kwaliteit te kopen. Het simpele feit dat we ze kopen veroorzaakt al problemen.

Als onze eetlust het thuis namelijk overneemt, dan zullen we onze toevlucht tot het eten ervan nemen. Vanwege hun heerlijke smaak zal het moeilijk zijn om met eten te stoppen, zelfs als we ons vol voelen.

2. Verhogen van de vezelinname in je dieet

Een ander belangrijk advies heeft met de vezelinname in je dieet te maken. Deze niet-verteerbare stof heeft het vermogen om het gevoel van verzadiging te verhogen, blijkt uit een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition (Engelse link).

Dit verkleint de kans op ongezonde tussendoortjes en het beginnen met het consumeren van zoete smakelijke producten die maar weinig voedingswaarde voor ons lichaam hebben. Ze leveren alleen veel calorieën.

3. Vermijd afleiding tijdens de maaltijden

Het is belangrijk om niet te eten terwijl je televisie kijkt of elektronische apparaten gebruikt. Anders verlies je uit het oog hoeveel je eet. Dit kan ertoe leiden dat je meer eet dan de benodigde hoeveelheid van een bepaald voedingsmiddel, alleen maar omdat het je wensen en smaakpapillen bevredigt.

Dit dooreten wordt echter niet veroorzaakt doordat er een echte fysiologische honger of een voedingsbehoefte is. Als je eet, dan is het belangrijk om al je zintuigen hierbij te gebruiken en je bewust te zijn van de producten die je consumeert.

4. Drink geen frisdrank

Het regelmatig consumeren van suiker kan een bepaalde verslaving veroorzaken. Dit proces heeft met overeten te maken. In die zin worden frisdranken door een grote hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten gekenmerkt, die ingenomen worden in vloeibare vorm.

De impact hiervan op je lichaam zal negatiever zijn en dus is het mogelijk dat het lichaam in de toekomst een constante toevoer van suiker zal vragen. Deze vraag zal altijd veel groter zijn dan wat het lichaam werkelijk nodig heeft.

Het is mogelijk om overeten te overwinnen

Vrouw met een bord ongezonde snacks

Hoewel het soms best moeilijk is, kun je overeten overwinnen. Het eerste dat je moet doen, is je bewust zijn van het probleem, anders kun je niet met het oplossen ervan beginnen. Vanaf dit punt raden we je aan om de hierboven genoemde tips in de praktijk te brengen, omdat ze op middellange termijn effectief zullen zijn.

Bedenk dat we het over een actie hebben die veel met psychologie te maken heeft, dus soms kan het handig zijn om voedingscoaching of therapie te regelen. Het belangrijkste is dat dit soort gedrag geen vaste gewoonte in je eetpatroon wordt.

Het is essentieel om altijd in gedachten te houden dat honger een gevoel is dat een behoefte aangeeft. Wanneer deze prikkel verdwijnt, dan is het het beste om te stoppen met eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.