30 mooie citaten over verdriet en emotioneel lijden

Een paar mooie woorden die op het juiste moment gelezen worden kunnen je een levenslange les nalaten. In dit artikel hebben we de beste citaten over verdriet en lijden verzameld om over na te denken.
30 mooie citaten over verdriet en emotioneel lijden

Laatste update: 09 augustus, 2022

Verdriet hoort bij onze catalogus van emoties. Het is net zo’n geldig gevoel als vreugde of boosheid, dus het heeft geen zin je ervoor te schamen of te proberen het te onderdrukken. Hoewel matigheid er natuurlijk wel bij hoort, kan het niet kanaliseren van je emoties averechts werken. Vandaag hebben we 30 mooie citaten over verdriet en emotioneel lijden verzameld om je proces te begeleiden.

Mensen vinden op verschillende manieren verlichting van hun emoties. Als basisemotie is verdriet een van de krachtigste gevoelens die we kunnen ervaren. Beheersen is niet gemakkelijk en houdt vaak in dat je het laat manifesteren terwijl je het sust met je positieve emoties.

Dat gezegd hebbende, laten we je achter met enkele citaten over verdriet en lijden die je over deze krachtige emotie zullen doen nadenken.

Mooie citaten over verdriet en emotioneel lijden

Volgens onderzoekers (Engelse link) hebben verdriet en rouw verschillende kenmerken met elkaar gemeen. In feite lijken de triggers in je lichaam als reactie op een situatie die je verdrietig maakt op die welke optreden als je pijn ervaart.

Sommige deskundigen zeggen (Engelse link) dat verdriet en lijden in de juiste mate en gekanaliseerd op de juiste manier je leven positief kunnen beïnvloeden. Natuurlijk is dit iets wat je je vaak niet realiseert midden in de wervelwind, maar wel nadat je erin geslaagd bent er uit te komen. We hopen dat onze mooie citaten over verdriet en lijden je stof tot nadenken geven.

1. “Verdriet is niets meer dan een muur tussen twee tuinen” (Khalil Gibran)

Het is er eentje die soms zo hoog zal zijn als je zelf wilt. De keuze om in de ene of de andere tuin te blijven hangt af van je inzet voor jezelf.

2. “We moeten begrijpen dat verdriet een oceaan is, en dat we sommige dagen verdrinken, terwijl we op andere dagen gedwongen zijn te zwemmen” (R. M. Drake)

In elk geval is het een oceaan die er altijd is. Dat geldt voor iedereen, dus denk niet dat dit een exclusieve emotie is waar je mee te maken hebt. Dit inzien is een van de beste lessen van verdriet en lijden.

We denken dat je dit artikel ook graag wilt lezen:
Zeven tips om je ware passie te ontdekken

3. “Pijn gaat nooit echt weg: je staat er alleen maar op en went eraan, waardoor je sterker wordt” (Ritu Ghatourey)

Dit mooie citaat is de waarheid als een koe. Je kunt tenslotte niet veranderen wat je verdrietig heeft gemaakt. Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel de houding veranderen die je kiest om de toekomst tegemoet te treden.

4. “Als je met je pijn kunt zitten, naar je pijn kunt luisteren en je pijn kunt respecteren, kun je uiteindelijk over je pijn heen komen” (Bryant McGill)

Als je het de rug toekeert, kom je er nooit overheen. Verdriet moet je frontaal bestrijden, soms zelfs met opgeheven borst.

5. “Voor iemand met een gebroken hart zijn herinneringen het levensbloed van zijn ellende” (Munia Khan)

In feite zijn het de herinneringen die je verdrietig maken. Of, beter gezegd, het is je ongecontroleerde bezorgdheid jegens hen die deze reactie veroorzaakt.

6. “Wat ons laat huilen zal ons naar genade leiden. Onze pijn is nooit verspild” (Bob Goff)

Zoals we aan het begin van dit artikel over mooie citaten over lijden en verdriet opmerkten, is dit niet iets wat je in het begin voor de hand ligt, maar aan het eind wel. Zolang je er maar van leert, zal je lijden niet tevergeefs zijn.

7. “Soms is er verdriet nodig om geluk te leren kennen, lawaai om stilte te waarderen, en afwezigheid om aanwezigheid te waarderen” (Onbekend)

Hoe zou je leren gelukkige momenten te waarderen als je niet eerst verdrietige situaties zou meemaken?

8. “Ieder mens heeft zijn geheime smarten die de wereld niet kent, en we noemen een man vaak koud terwijl hij alleen maar verdrietig is” (Henry Longfellow)

Las frases de tristeza y sufrimiento hablan sobre empatía
Het ontwikkelen van empathie is fundamenteel om vooruit te komen in sociale relaties. Het begrijpen van het verdriet van anderen hoort daarbij.

Immers, soms is het camoufleren van verdriet heel gemakkelijk. Een glimlach is niet altijd synoniem met geluk. Soms is het gewoon een masker.

9. “Het is triest als iemand die je kent iemand wordt die je kende” (Henry Rollins)

Dit citaat van Henry Rollins is een van de meest levendige en trieste van de mooie citaten in onze selectie.

Je zult dit artikel zeker leuk vinden:
Leer de kenmerken van een sterke persoonlijkheid kennen

10. “Je verdriet is een geschenk. Wijs het niet af. Overhaast het niet. Leef het ten volle en gebruik het als brandstof om te veranderen en te groeien” (Máxime Lagacé)

In de juiste mate, natuurlijk! Als we zeggen dat je het niet moet onderdrukken, bedoelen we niet dat je het gevoel moet laten beheersen. Huilen is goed, maar het is nog beter om te weten wanneer je moet ophouden.

11. “Er zijn momenten waarop ik zou willen dat ik de klok kon terugdraaien en al het verdriet kon wegnemen, maar ik heb het gevoel dat als ik dat zou doen de vreugde ook zou verdwijnen” (Nicholas Sparks)

De lessen die die momenten je geleerd hebben zouden ook verdwijnen. Je bent nooit meer dezelfde nadat je je hoofd hebt opgeheven en uit de storm bent gekomen.

12. “Het leven is niet verplicht ons te geven wat we verwachten” (Margaret Mitchell)

Dit is iets dat je, hoe eerder je het begrijpt, bespaard zal blijven van situaties die je onnodig verdrietig maken.

13. “Dus het is waar, als puntje bij paaltje komt, is pijn de prijs die we betalen voor liefde” (E. A. Bucchianeri)

immers, liefhebben impliceert stilzwijgend dat je in de toekomst met liefdesverdriet moet leven.

14. “De bitterste tranen die over graven vergoten worden zijn voor ongezegde woorden en ongedaan gemaakte daden” (Harriet Beecher)

Ook dit is een les uit de mooie citaten over verdriet en lijden die je in je leven moet toepassen om toekomstige spijt te voorkomen.

15. “Pijn is niet zo zwaar als schuld, maar het vergt meer van je” (Veronica Roth)

Plus, het laat een afdruk op je achter die nooit uitgewist kan worden.

16. “Weet je, het hart kan breken, maar het blijft toch kloppen” (Fannie Flagg)

Omdat het leven doorgaat, wat je vertelt dat je er vroeg of laat overheen zult moeten komen.

17. “Huilen is op zijn manier goed, zolang het duurt. Maar je moet er vroeg of laat mee ophouden, en dan moet je nog beslissen wat je gaat doen” (C. S. Lewis)

In dit laatste ligt de sleutel: beslissen wat je gaat doen. Het is aan jou om te kiezen hoe je je leven wilt sturen en welke richting je er mee op wilt.

18. “Je verloren voelen, gek en wanhopig horen evenzeer bij een goed leven als bij optimisme, zekerheid en verstand” (Alain de Botton)

Verdriet is een volkomen geldig gevoel. Zij die verdrietig is, doet niet onder voor zij die blij is.

19. “Je hebt geen water nodig om het gevoel te hebben dat je verdrinkt, toch?” (Jodi Picoult)

Dit is iets waar we zeker van zijn dat veel lezers het mee eens zullen kunnen zijn.

20. “Ik loop altijd graag in de regen, zodat niemand me kan zien huilen” (Charles Chaplin)

Dit zijn een paar woorden die elke ongelukkige gebeurtenis extra pit geven.

21. “Er is geen grotere pijn dan ons het moment te herinneren waarop we blij waren met ellende” (Dante)

Zoals we al opmerkten bij andere mooie citaten over verdriet en lijden, zijn herinneringen de meststof die je verdriet doet groeien.

22. “Tranen zijn woorden die de mond niet kan spreken en het hart niet kan dragen” (Joshua Wisenbaker)

Ze zijn een taal die we gebruiken als onze emoties onze woorden overspoelen.

23. “Eén ding kun je niet verbergen als je van binnen kreupel bent” (John Lennon)

Je kunt het maskeren en onopgemerkt laten voor sommigen, maar als je geen vrede hebt gesloten met je pijn, zal die zich vroeg of laat manifesteren.

24. “Het goede leven is niet immuun voor verdriet, maar ons lijden draagt bij tot onze ontwikkeling” (Alain de Button)

Accepteer dat je leven verdrietige en gelukkige momenten kent. Het contrast tussen die twee maakt dat je verder wilt leven.

25. “Elke dwaas kan gelukkig zijn. Er is een man met een echt hart voor nodig om schoonheid te maken van de dingen die ons aan het huilen maken” (Clive Barker)

Sommigen nemen pijn als een test om zichzelf te bewijzen dat ze elk obstakel kunnen overwinnen en ondanks alle tegenslagen kunnen floreren.

26. “Elk leven heeft een mate van pijn, en soms is dat wat ons wakker schudt” (Steven Tyler)

30 mooie citaten over verdriet en emotioneel lijden
De pijn van negatieve ervaringen is deel van de motor die ons kan helpen in de toekomst betere mensen te worden.

Het doet dit op zo’n tijdloze manier dat je er voor altijd wakker van blijft.

27. “Verveling, boosheid, verdriet en angst zijn niet van jou; ze zijn niet persoonlijk. Het zijn toestanden van de menselijke geest. Ze komen en gaan. Niets van wat komt en gaat ben jij” (Eckhart Tolle)

Dit zijn emoties die we allemaal ervaren, dus vermijd te denken dat jouw leven het enige is dat met onaangename momenten te maken heeft. Elk gezicht verbergt zijn eigen verhaal van frustratie, verdriet en lijden. Maak ze niet tot een deel van je identiteit.

28. “In het hart van elke frustratie ligt een basisstructuur: de botsing van een verlangen met een onwrikbare werkelijkheid” (Alain de Botton)

Veel momenten van verdriet worden zo verklaard: ze zijn een illusie die een rendez-vous met de werkelijkheid heeft gehad.

29. “Mensen huilen niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk zijn geweest” (Johnny Depp)

Onthoud dit als je denkt dat huilen een teken van zwakte is.

30. “Vroeger dacht ik dat het ergste in het leven was om alleen te eindigen. Dat is niet zo. Het ergste in het leven is om bij mensen terecht te komen die je het gevoel geven dat je alleen bent (Robin Williams)

We eindigen onze lijst van mooie citaten over verdriet en lijden met deze overdenking over je kring van mensen die je vertrouwt. Ongetwijfeld kun je deze emoties beter hanteren als je bij de juiste mensen bent.

Mogen deze laatste woorden als leidraad dienen, zodat je besluit hulp te zoeken bij vrienden en familie als je deze emoties je voelt overweldigen. Een schouder om op uit te huilen, de warmte van een knuffel, en eerlijk advies kunnen een enorm verschil maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bonanno, G. A., Goorin, L., & Coifman, K. G. Sadness and grief. 2008.
  • Forgas, J. P. Can sadness be good for you?. Australian Psychologist. 2017; 52(1): 3-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.