3 tips om te herstellen van slechte tijden

Hoewel je misschien niemand wilt zien of niet van huis wilt gaan, zijn enkele van de manieren om te herstellen van slechte tijden onder de mensen komen en sporten in de buitenlucht. Leer hoe je een positieve mentaliteit kunt behouden om moeilijke tijden te doorstaan.
3 tips om te herstellen van slechte tijden

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

De stress van het dagelijkse leven, menselijke relaties en teleurstellingen in het algemeen zijn enkele van de redenen waarom mensen in een depressie kunnen raken. Het is echter mogelijk om te herstellen van de slechte tijden en alle obstakels te overwinnen die je in de weg staan.

Gedurende ons leven maken we allemaal wel goede en slechte tijden mee. Maar soms kunnen de slechte tijden een depressie veroorzaken die je dagelijks leven en relaties met andere mensen beïnvloedt. Daarom presenteren we in dit artikel drie manieren om te herstellen van de slechte tijden. Ze zullen je zeker helpen!

Wat zijn de manieren om te herstellen van slechte tijden?

Hieronder geven we je enkele tips om te herstellen van slechte tijden. We zijn ervan overtuigd dat als je erin slaagt ze in gedachten te houden,  je alles zult overwinnen wat je maar wilt.

1. Positieve instelling

tips om te herstellen van slechte tijden door bijvoorbeeld een positieve instelling

Het eerste advies om te herstellen van slechte tijden is het hebben van een positieve instelling. Soms dringt depressie door in je gedachten, in hoe je jezelf en je verwachtingen voor de toekomst ziet. Wanneer dit soort gedachten opduiken, bedenk dan dat het vertekenen van de werkelijkheid een symptoom is van depressie.

Vergeet ook niet dat het onmogelijk is om de cyclus te doorbreken als je mentaliteit niet verandert. Een positieve houding is essentieel om de negatieve gedachten die je depressie voeren te elimineren. Door evenwichtiger te denken zal dit je helpen te begrijpen dat de dingen niet zo erg zijn als je dacht.

Als je het zo bekijkt, moet je om een positieve instelling te versterken jezelf ervan te overtuigen dat je in een overgangsfase zit die je kunt overwinnen en dat je verwacht dat het beter wordt in de toekomst.

Je zult niet alleen de nederlagen overwinnen dankzij een positieve mindset,  je zult ook veel sterker naar voren komen als het je lukt om je denkpatronen over het leven te veranderen.

2. Socialiseer tijdens slechte tijden

Besteed tijd met je vrienden

Ten tweede moet je weten dat socialiseren een van de sleutels is om te herstellen van slechte tijden. Hoewel het wat moeite kost, moet je proberen je sociale activiteiten te behouden. We weten dat je op deze momenten misschien even je eigen ruimte wilt hebben en weg wilt van de mensen die je een beter gevoel kunnen geven.

Persoonlijke interactie zou vanaf nu echter een prioriteit moeten zijn. Dit betekent dat, ondanks dat sociale media en telefoongesprekken een uitstekende manier zijn om contact te houden, ze niet dezelfde soort quality time bieden als activiteiten met elkaar.

Op dit moment kun je door simpelweg met je vrienden te praten aan hen uitleggen hoe je je voelt, zodat je passend advies kunt krijgen. Onthoud dat de tijd daar is om de ondersteuning te krijgen die je nodig hebt. Dus voel je er niet slecht over en bedank je vrienden en geliefden voor het goede advies.

Dit artikel mag je ook niet missen:
Depressie bij een vriend, hoe het te detecteren

3. Ga bewegen!

Ga hardlopen om je slechte tijden te vergeten

Tot slot, als je je depressief voelt, is het belangrijk om te proberen te bewegen en te gaan sporten. Jezelf thuis opsluiten is één van de ergste dingen die je kunt doen, omdat het je alleen maar verdrietiger zal maken.

Lichaamsbeweging is een krachtig hulpmiddel om depressie te bestrijden en het is een van de belangrijkste hulpmiddelen voor je herstel. Probeer minimaal 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen om je humeur te helpen verbeteren. Het sporten zal je helpen om je weer vol energie te voelen.

We raden je aan om oefeningen te doen die continu en ritmisch zijn, waarbij je je armen en benen beweegt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hardlopen
  • dansen
  • zwemmen
  • gewichtheffen 
  • fietsen

Denk ook eens aan het trainen met anderen. Dit zal je namelijk helpen gemotiveerd te blijven. Tot slot, onthoud dat de manieren die we hier hebben gepresenteerd om te herstellen van slechte tijden, bedoeld zijn als gids over hoe te handelen wanneer je een moeilijke tijd doormaakt.

Als je ernstig depressief bent of zelfmoordgedachten hebt, moet je een arts of een specialist in de geestelijke gezondheidszorg raadplegen. Onthoud dat je positief moet blijven en weet dat dit deel uitmaakt van een proces om je te helpen je weer veel beter te voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boyle, M. (2018). Art Therapy for Major Depression: Positive Psychology and the Therapeutic Alliance.
  • Shapira, L. B., & Mongrain, M. (2010). The benefits of self-compassion and optimism exercises for individuals vulnerable to depression. The Journal of Positive Psychology, 5(5), 377-389.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.