3 natuurlijke therapieën bij afhankelijkheid van nicotine

Wist je dat het mogelijk is om nicotineafhankelijkheid te overwinnen met natuurlijke remedies? Ontdek in dit artikel enkele geweldige opties.
3 natuurlijke therapieën bij afhankelijkheid van nicotine

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Afhankelijkheid van nicotine is een ernstig probleem. Hoewel veel rokers willen stoppen met deze schadelijke gewoonte, maakt de afhankelijkheid van deze stof die in sigaretten zit het voor hen erg moeilijk om het te doen.

Vandaag vertellen we je alles over drie natuurlijke therapieën om je te helpen stoppen met roken en van je afhankelijkheid van nicotine af te komen. Deze opties kunnen je helpen je doel te bereiken.

Natuurlijke therapieën bij afhankelijkheid van nicotine

Natuurlijke therapieën zijn uitstekende alternatieven om de afhankelijkheid van nicotine te overwinnen. Hieronder leggen we enkele van de beste opties uit. Bepaalde planten en andere verbindingen kunnen zeer effectief zijn.

Naast het gebruik van natuurlijke therapieën, zijn medisch toezicht en wilskracht de hoekstenen van het stoppen met deze slechte gewoonte.

1.  Cytisine

Cytisine

Hoewel cytisine een natuurlijk complement is, moet de consumptie ervan altijd onder toezicht van een arts plaatsvinden. Het Engelse artikel stoppen met roken en de cardiovasculaire patiënt merkt op dat cytisine een natuurlijke keuze is om een afhankelijkheid van nicotine het hoofd te bieden. Deze bewering werd ondersteund door een klinische proef.

Cytisine is een extract dat voorkomt in de zaden van een boom die de goudenregen (Cytisus laburnum) wordt genoemd. Het werd door landen als de Sovjet-Unie reeds gebruikt om mensen te helpen om te stoppen met roken. Deze natuurlijke remedie moet als volgt gebruikt worden:

  • Raadpleeg eerst je arts voor zijn of haar advies.
  • Vervolgens kun je cytisine in tabletvorm kopen.
  • Tijdens de eerste twee dagen moet je zes tabletten per dag innemen.
  • Vanaf de derde dag moet je de dosis geleidelijk aan verlagen.

Je mag het extract van deze plant slechts 25 dagen nemen, omdat dat de geschatte tijd is die je zal helpen je afhankelijkheid van nicotine te overwinnen. Wees consistent. Het is echter belangrijk om je arts te raadplegen voordat je het inneemt.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Het perfecte moment vinden om te stoppen met roken

2. Kudzu

Kudzu ( Pueraria lobata) is een andere optie voor het bestrijden van nicotineafhankelijkheid. Het gedeelte van de plant dat hiervoor wordt gebruikt, is de wortel. De eigenschappen remmen de beloningscircuits in de hersenen en maken het minderen van nicotine gemakkelijker.

Er zijn verschillende manieren om deze natuurlijke remedie te gebruiken en om je nicotineafhankelijkheid te overwinnen. We raden je aan de optie te kiezen die het beste bij je levensstijl past. Daarnaast moet je eerst je arts raadplegen voordat je aan deze remedie begint.

  • Tabletten. Begin met het innemen van vijf tot zes tabletten per dag en verminder dan geleidelijk je inname .
  • Poeder. Je kunt het poeder aan je voedsel toevoegen of het poeder oplossen in een glas vruchtensap. We raden af om dit in een glas water te doen, omdat de smaak onaangenaam kan zijn.
  • Extract. Je kunt Kudzu-druppels oplossen in een glas water of ze direct consumeren.

3. Homeopathie

stoppen met roken

De laatste tip om je afhankelijkheid van nicotine te overwinnen is een natuurlijke therapie die bekend staat als homeopathie. Dit is een complementaire geneeswijze. Dit betekent dat je deze remedie over het algemeen kunt gebruiken terwijl je ook een van de andere opties gebruikt die we hierboven hebben gedeeld.

Zoals vermeld in het Engelstalige artikel Toepassing van homeopathie bij rokerspatiënten, kan deze optie geweldige resultaten opleveren. Neem echter wel eerst contact met je arts op voor een persoonlijk advies voordat je hieraan begint.

Bij dit soort geneesmiddelen worden medicamenten met en sterk verdunde dosis van het te bestrijden element zonder contra-indicaties voor de gezondheid voorgeschreven. Je kunt ook elementen zoals Bachbloesems proberen, bijvoorbeeld.

Opmerking: het nut van alternatieve geneesmiddelen om te stoppen met roken is (nog) niet aangetoond door wetenschappelijke studies. Daarom adviseren we de supervisie van een medisch specialist om je hierbij te begeleiden.

Lees verder voor meer informatie:
Hulp bij stoppen met roken: vijftien psychologische tips

Wilskracht helpt!

Geloven dat deze natuurlijke opties je afhankelijkheid van nicotine te overwinnen zonder dat je verder iets hoeft te doen is een grote fout. Het is belangrijk dat je bereid bent om te stoppen met roken en je ervan bewust te zijn dat je op een gegeven moment stress en de drang om te roken zult ervaren.

In deze gevallen moet je vertrouwen op je wilskracht en de natuurlijke remedies die we hierboven hebben vermeld. Echt geloven dat je kunt stoppen en dat de remedies je zullen helpen je afhankelijkheid van nicotine te overwinnen is van vitaal belang om dit daadwerkelijk te bereiken.

Het is niet eenvoudig om te stoppen met roken. Daarom raden we ook aan plaatsen te vermijden die ervoor kunnen zorgen dat je terugvalt in deze gewoonte. Ga bijvoorbeeld niet naar rookruimtes wanneer je bars bezoekt. Dit kan je helpen om deze gewoonte af te leren.

We hopen dat dit artikel je helpt om je afhankelijkheid van nicotine te overwinnen, zodat je kunt stoppen met roken. Wat is voor jou het moeilijkste geweest? Ben je teruggevallen in de gewoonte zonder dat je het door had? Heb je tips om te delen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beck, A., Newman, C. F., & Wright, F. D. (1999). Terapia cognitiva de las drogodependencias. Barcelona: Paidós.
  • Guangcheng, Z., & Siming, F. (1997). Antioxidation of Pueraria lobata Isoflavones (PLIs)[J]. Journal of Chinese Medicinal Materials7.
  • Pérez Cruz, Nuvia, Pérez Cruz, Hayvin, & Fernández Manchón, Eduardo J.. (2007). NICOTINA Y ADICCIÓN: UN ENFOQUE MOLECULAR DEL TABAQUISMO. Revista Habanera de Ciencias Médicas6(1) Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2007000100006&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.