12 films over diversiteit en inclusie die je gezien moet hebben

Hou je van films die inclusieve en tot nadenken stemmende boodschappen hebben? Zo ja, dan is deze lijst iets voor jou!
12 films over diversiteit en inclusie die je gezien moet hebben
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 05 november, 2022

Diversiteit komt van het Latijnse diversitas, dat verwijst naar verscheidenheid of het bestaan van verschillende dingen. Bij mensen relateren we het aan mensen van verschillende afkomst, rassen, religies, seksuele geaardheid, achtergronden, vermogens, en ook manieren van denken. In dit artikel vind je films over diversiteit en inclusie die iedereen zou moeten bekijken om over deze thema’s na te denken.

Diversiteit bestaat en ze verrijkt daardoor samenlevingen. In de loop van de geschiedenis (ook in onze huidige tijd) zijn er echter tijden geweest van onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover mensen die anders zijn.

In deze zin speelt inclusie een fundamentele rol en verwijst naar het vermogen om alle mensen als gelijkwaardig te erkennen en daarnaast hun deelname aan verschillende scenario’s aan te moedigen. De UNESCO (Engelse link) moedigt inclusieve onderwijssystemen aan die rekening houden met de diversiteit van de leerlingen en hun behoeften, mogelijkheden en bijzonderheden.

Films zijn artistieke middelen die gebruikt kunnen worden om over de geschiedenis te leren en over verschillende situaties na te denken.

In die zin worden ze uitstekende instrumenten om waarden over te dragen en mensen ook bewust te maken van onbekende situaties. De volgende films zijn ideaal om als vermaak te dienen en daarnaast na te denken over diversiteit en het belang van inclusie in de samenleving.

12 films over diversiteit en inclusie die je gezien moet hebben

Rassenverschillen zijn in de loop van de geschiedenis een bron van onrechtvaardigheid geweest. Films die de vriendschap tussen mensen van verschillende culturen vieren helpen de haat te bestrijden.

1. The Theory of Everything

Dit is een van de beste films over diversiteit en inclusie, want het vertelt het verhaal van een van de meest briljante geesten aller tijden: de natuurkundige Stephen Hawking. Deze man is onder andere bekend om zijn bijdrage aan de kennis van de natuurkundige wetten die het universum beheersen.

Op jonge leeftijd werd bij hem amyotrofische laterale sclerose geconstateerd. In deze film zien we het verhaal van zijn leven, zowel op persoonlijk als op academisch niveau.

We raden aan om dit artikel ook te lezen:
Leer alles over de zeldzame ziektendag

2. Les Intouchables

Dit is een erg grappige Franse komedie die een verhaal vertelt over vriendschap tussen twee mensen met totaal verschillende afkomst en achtergrond. Het is geïnspireerd op graaf Philippe Pozzo di Borgo, die na een ongeluk quadriplegisch werd, en Abdel Yasmin Sellou, een Afrikaanse immigrante die zijn persoonlijke assistente was.

Het is een film die je hardop laat lachen en tegelijk ook laat nadenken over de rijkdom van diversiteit. Hij laat ook zien hoe het mogelijk is dat twee mensen met twee verschillende achtergronden, een aristocraat en een ex-president, grote vrienden worden.

3. Forrest Gump

Dit is een van de populairste films ooit. Het vertelt het verhaal van een jongen uit Alabama die een cognitieve handicap heeft. Daardoor ondergaat hij veel spot en afwijzing. De film vertelt echter hoe deze man zijn leven verandert en een aantal buitengewone prestaties verricht.

Bovendien toont de film historische episodes, zoals de Vietnamoorlog en het Watergateschandaal, het is dus ook een verhaal dat zich verdiept in relatief recente historische gebeurtenissen. Het wordt door het filmportaal IMDb beschouwd als een van de 100 beste films uit de geschiedenis (Engelse link).

4. Hidden Figures

Zwarte vrouwen zijn een van de meest uitgesloten groepen in de geschiedenis van de mensheid geweest. Behalve dat ze te lijden hebben onder machismo, behoren ze ook tot een groep die door de geschiedenis heen gediscrimineerd is vanwege de kleur van hun huid.

De film Hidden Figures vertelt het verhaal van een groep Afro-Amerikaanse vrouwelijke wetenschappers die in de jaren ’60 bij de NASA werkten. Tegelijk verhaalt het ook iets over gebeurtenissen in de strijd voor burgerrechten in de Verenigde Staten.

5. Wonder

Dit is een komedie-drama dat het verhaal vertelt van August Pullman, een jongen die geboren werd met een reeks misvormingen in zijn gezicht. Daardoor werd hij gedwongen tientallen operaties te ondergaan.

August’s ouders besloten dat het voor hun zoon het beste was om gewoon naar school te gaan. Dat geeft hem de mogelijkheid om met andere kinderen om te gaan. Maar het was zeker geen gemakkelijke situatie voor de familie.

Het is een verhaal met een gelukkig en ontroerend einde dat het belang laat zien van mensen leren om diversiteit te respecteren en te omarmen. De film is geïnspireerd op een boek dat eenvoudigweg August heet.

6. Milk

Homoseksuele mensen zijn door de geschiedenis heen het slachtoffer geweest van onderdrukking en discriminatie vanwege hun seksuele geaardheid. Beetje bij beetje hebben ze aanspraak kunnen maken op hun rechten en zijn ze erkend.

Dit is echter een strijd geweest met veel ups en downs. Milk is een film die het verhaal vertelt van de politicus Harvey Milk, die een activist was voor homorechten in de Verenigde Staten en de eerste homo die officieel een openbaar ambt bekleedde.

De film werd uitgebracht in 2008 en werd genomineerd voor verschillende prijzen. Het won een Oscar in zowel de categorie Best Original Screenplay als Best Actor voor de hoofdrol van Sean Penn. Het is een geweldige film om iets te leren over de geschiedenis van LGTBQ+ rechten.

7. A Brilliant Mind

Dit is een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over het leven van wiskundige John Forbes Nash, die in 1994 de Nobelprijswinnaar voor de wiskunde werd.

Het vertelt hoe deze vermaarde geleerde omgaat met zijn schizofrenie terwijl hij geschiedenis schrijft met de studie van getallen. Het is een zeer interessante film om taboes over geestelijke gezondheidsproblemen te overwinnen. Hij werd bovendien genomineerd voor negen Oscars, waarvan hij er 4 won.

8. Monsters University

Dit is een van de beste films over diversiteit en inclusie om met kinderen te bekijken. Deze Pixar-productie helpt ons te begrijpen hoe de beste monsters van verschillende grootte en kleur kunnen zijn. Daarmee staat het ook stil bij hoe bedrieglijk uiterlijk is, en hoe gevaarlijk vooroordelen kunnen zijn.

9. Adú

Dit is een ontroerend verhaal dat de trieste situaties vertelt waarmee migrantenkinderen te maken krijgen. Terwijl de film zich concentreert op Adú, een 6-jarig jongetje dat veel kilometers aflegt om in Spanje te komen en daarbij allerlei moeilijke situaties meemaakt, laat hij ook andere parallelle situaties zien over een grenswachter en een milieuactiviste.

Het is een film die ons helpt de harde realiteit van ongelijkheid en armoede in veel landen te begrijpen, en ook het hele migratievraagstuk.

10. Champions

Sport and discapacity.
Sport en handicap kunnen hand in hand gaan. Hoewel de film Champions zich concentreert op basketbal, zijn de lessen ook van toepassing op andere activiteiten.

Champions is een dramatische komedie die het verhaal vertelt van een coach die een basketbalteam komt leiden. Dat team bestaat echter uit mensen met verschillende verstandelijke beperkingen. Het is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het team Aderes-Burjassot, dat twaalf Spaanse kampioenschappen won.

Hoewel de coach, Marco, aanvankelijk erg bevooroordeeld is en weigert hen te coachen, overwint hij zijn vooroordelen om de waarde van de spelers in te zien en al de dingen die hij van hen kan leren.

11. The Diving Bell and the Butterfly

Deze film vertelt een boeiend verhaal dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Jean Dominique Bauby. Het vertelt hoe een man een ongeluk krijgt waardoor hij een vreemde aandoening ontwikkelt, die bekend staat als het gevangenissyndroom, waardoor hij totaal verlamd raakt.

De hoofdpersoon, een voormalige redacteur van het tijdschrift Elle, leert een manier van communiceren door alleen met zijn linkeroog te knipperen en zo letter voor letter verhalen te dicteren.

12. Encanto

Deze Disney-film is niet alleen leuk om te kijken. Het is ook ideaal om kinderen de waarde van diversiteit in gezinnen bij te brengen. Het vertelt het verhaal van de Madrigalen.

Het is een Colombiaans gezin waarin elk lid een superkracht heeft, behalve Mirabel, een avontuurlijk en intelligent meisje. Door animatie kunnen we begrijpen hoe elk mens bijzonder is om wie hij is. Het leert ons dat iedereen verbazingwekkende innerlijke kracht heeft.

Bekijk deze films over diversiteit en inclusie met het hele gezin

Bioscoop kan een heel positief tijdverdrijf voor het gezin zijn. In feite is het scheppen van mogelijkheden tot reflectie over films een uitstekende, onderhoudende en daarnaast vormende manier om kinderen iets bij te brengen.

In die zin zijn films over diversiteit en inclusie geweldig om als gezin te bekijken, vooral met tieners. Het is wel belangrijk de aanbevolen leeftijd van elke film te controleren om te zien of hij geschikt zal zijn voor je kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.