11 tips om je huis te organiseren die echt werken
Soms lijkt het een gebed zonder eind om je huis te organiseren. Hoeveel je ook opruimt en schoonmaakt, je hebt waarschijnlijk het gevoel dat het binnen de kortste keren weer rommelig is en dat je huis altijd ongeorganiseerd is.
Er is niet een enkele strategie om je huis te organiseren, omdat alles afhankelijk is van je persoonlijkheid. Sommige tips zijn echter essentieel voor iedereen en als je ze toepast, kun je je huis beter organiseren.
Voordat je begint met je huis te organiseren
Het eerste dat je moet doen, is bepalen welke delen van je huis je het meest irriteren. Analyseer ze zorgvuldig en bedenk vervolgens de mogelijke oplossingen. Probeer niet je hele huis in een keer te organiseren. Besteed wat tijd aan elke ruimte. Pak ze één voor één aan, ook al duurt het meerdere dagen.
Het is ook belangrijk dat jij en je gezin de beslissingen die jullie nemen volhouden, zodat je niet dezelfde fout maakt als je een ongeorganiseerd huis hebt. Met deze overwegingen in gedachten, kun je de volgende tips toepassen om je huis te organiseren.
1. Bewaar geen dingen die je niet gebruikt
Kasten staan vaak vol met spullen ‘voor het geval dat’. Als je iets niet gebruikt, is het tijd om het weg te gooien. Je hebt vast wel talloze dingen die je niet meer gebruikt opgeborgen in een kast of dozen.
Dit komt vaak omdat je hoopt of denkt dat je ze in de toekomst (opnieuw) gaat gebruiken of omdat ze goede herinneringen oproepen. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:
- boeken.
- ornamenten.
- documenten.
- oude kleren.
- platen waar je niet meer naar luistert omdat we tegenwoordig vaak alleen naar muziek luisteren op een mobiele telefoon.
Al deze dingen die je niet meer gebruikt maar ergens opbergt, nemen ruimte in beslag. Die ruimte kun je niet meer voor anders gebruiken. Als iets in een doos of kast zit, zal het daar waarschijnlijk lang blijven staan en ruimte blijven innemen.
Je ziet het alleen elke keer dat je je huis probeert te organiseren en je bewaart het gewoon weer. Vaak voor maanden of jaren. Je kunt sommige dingen dus het beste gewoon meteen weggooien.
Als iemand je cadeaus geeft of als je iets nieuws voor jezelf koopt, verwijder dan onmiddellijk iets dat oud is. Doneer het, geef het weg of gooi het weg als het niet meer werkt. Bewaar het niet ‘voor het geval dat’.
Dit artikel kan je interesseren:
Hoe maak je een organisatiebord voor je keuken?
2. Zet dingen op dezelfde plek om je huis te organiseren
Zorg ervoor dat je je sleutels en portemonnee altijd op dezelfde plaats achterlaat. Er komen elke dag veel voorwerpen in je huis terecht, van sleutels en portemonnees tot aankopen, post en tassen.
Zoek voor alles een geschikte plek, ongeacht of je familie deze zaken weer meeneemt wanneer ze vertrekken. Plaats bijvoorbeeld een sleutelhouder naast de deur of een plank voor post en een rek voor tijdschriften. Laat niet alles op een tafel of stoel ophopen.
“Voor elke minuut die je organiseert, wordt een uur verdiend.”
3. Bewaar zaken op basis van hun gebruiksfrequentie
Organiseer je kasten en lades op een intelligente manier. Zorg ervoor dat wat je elke dag gebruikt, handig bereikbaar is. Wat je zelden gebruikt, kun je opbergen op de plank van de kast die je alleen met een stoel kunt bereiken.
Als je de dingen die je zelden gebruikt opslaat bij de dingen die je vaak gebruikt, moet je ze waarschijnlijk allemaal van de plank halen als je iets nodig hebt. Dat kost veel tijd en energie.
4. Verdeel je laden en planken om je huis te ordenen
Bewaar niet al je spullen bij elkaar in laden en op planken. Het gebruik van ladeverdelingen helpt ze georganiseerd te houden. Hierdoor kun je de ruimte beter benutten zonder dat je hoeft te stapelen.
“Alle lades in je huis moeten een indeling hebben.”
– Christopher Lower –
5. Bewaar geen dingen op tafels
Mensen leggen vaak voorwerpen op een tafel neer die ze later op willen opbergen. Dit gebeurt echter nooit. Het is een van de meestvoorkomende verleidingen om alles op tafel te leggen. Hoewel het de bedoeling is om dit tijdelijk te doen, zal de tafel uiteindelijk altijd rommelig zijn.
- Maak er een huisregel van dat dit niet mag gebeuren.
- Als dit niet werkt, blokkeer dan op een of andere manier je tafel met een decoratie zoals bijvoorbeeld een vaas.
Julie Isaac, de auteur van de blog Our Uncluttered Home, raadt aan om bloemen of kleine decoraties op je tafels te zetten of zelfs om je eettafel altijd met borden en bestek te dekken, zodat je er geen dingen op kunt stapelen.
6. Koop geen opbergdozen totdat je alles wat je niet nodig hebt weggooid
Voordat je een doos of een meubel koopt om spullen in op te bergen, moet je ervoor zorgen dat je al alles hebt weg gegooid wat je niet nodig hebt. De reden hiervoor is omdat, als je meer opslagruimte hebt dan je eigenlijk nodig hebt, je waarschijnlijk veel onnodige dingen zult verzamelen. Hierdoor creëer je een ander organisatorisch probleem.
7. Verdeel de taken om je huis te organiseren
Het plannen van je huishoudelijke taken is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je huis altijd schoon en georganiseerd is. Als je familie je niet al helpt met de klusjes, wijs dan aan elk gezinslid bepaalde taken toe.
- Iemand moet dus de borden van de tafel halen, een ander moet ze afwassen en weer een ander moet ze opbergen.
- De een maakt de badkamers schoon, de ander de keuken.
Ook moet iedereen verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van zijn of haar eigen kamer en het opmaken van het eigen bed. Deze regel moet strikt worden gehandhaafd. Als een familielid zich hier niet aan houdt, vinden de anderen dat misschien een excuus om hun deel niet te doen.
Dit artikel kan je ook interesseren:
7 ideeën om je kleding op te ruimen als je geen kast hebt
8. Ruim spullen op nadat je ze hebt gebruikt
Een gemakkelijke maar slechte gewoonte is om spullen na gebruik te laten liggen om later op te ruimen. Het probleem is dat ‘later’ nooit komt. Daarom moet je je kinderen hun speelgoed laten opruimen nadat ze klaar zijn met spelen.
Sta ook niet toe dat ze de borden op tafel laten staan nadat ze klaar zijn met eten, en was je kookgerei en bestek meteen af nadat je klaar bent met koken en eten.
- De taken die je aan elk gezinslid toewijst, moeten meteen worden gedaan, niet later.
9. Verzamel geen kleerhangers
Kleerhangers nemen alleen ruimte in beslag in je kast die je vervolgens kunt gebruiken voor opslag. Als jij je kleding van de wasserette mee naar huis neemt of nieuwe kleding koopt, neem je vaak een hanger mee om het op te hangen. Dus zonder het te beseffen, krijg je meer hangers dan kleding en wordt je kast met de dag voller.
- Breng de hangers terug naar de wasserette of laat ze achter op recyclinglocaties.
10. Gebruik de garage of zolder niet om alles op te bergen
Garages of zolders zijn ook nuttige ruimtes, daarom zou je ze niet alleen als ‘rommelhok’ moeten gebruiken. Je garage en zolder maken ook deel uit van je huis. Verander ze dus niet in een opslagplaats.
Als je in een huis met een garage of zolder woont, denk je vaak dat je in deze ruimtes altijd ruimte hebt om dingen op te bergen die je niet gebruikt. Met die gedachte zul je ze uiteindelijk overbelasten en veranderen in ongeorganiseerde ruimtes waarvan je baalt. Verwijder gewoon de oude dingen uit je huis zoals we hierboven hebben uitgelegd.
11. Besteed één dag per jaar aan je huis te organiseren
Zelfs als je de beste strategieën toepast om je huis te organiseren, is het onvermijdelijk dat er weer rommel ontstaat. Het maakt niet uit of je het gevoel hebt dat je huis eindelijk zo georganiseerd is als je had gedroomd.
Daarom zou je één dag per jaar moeten gebruiken om te controleren en ervoor te zorgen dat je geen onnodige dingen hebt verzameld, dat je planken en laden op orde zijn en dat alles op zijn plaats ligt. Nu is het tijd om je huis te organiseren! Controleer elke ruimte en beslis waar te beginnen. Je zult jezelf later bedanken!