11 thuisremedies voor stinkende oksels

22 oktober, 2018
Wist je dat sla kan helpen om de bacterie die stinkende oksels veroorzaakt kwijt te raken? Het verfrist het gebied, wat ideaal kan zijn als je last hebt van irritatie.

Als het warm is buiten, of als je aan het sporten bent, of als je kleding te straks zit, dan heb je meer kans dat je gaat zweten en stinkende oksels krijgt.

Naast het ongemak van het hebben van vocht op je lichaam en vlekken in je kleding, kan de geur van zweet het vervelendst zijn.

Daarom willen we je in het artikel van vandaag de beste thuisremedies voor stinkende oksels leren kennen.

Probeer ze uit!

Hoe kom je af van stinkende oksels?

Niemand wil door het leven gaan met de stank van zweet…en al helemaal niet als het van het gebied rond je oksels komt.

De sleutel is om de ontwikkeling van bacteriën die deze specifieke geur afgeven te beperken.

Als je geen deodorant of antiperspirant wilt gebruiken die vol chemicaliën zitten of stoffen die de huid kunnen irriteren, dan raden we de volgende thuisremedies aan:

Lees ook: Zes problemen die een verstoorde darmflora kan veroorzaken

1. Antibacteriële zeep

zeep

Het is erg belangrijk om dit gebied goed schoon te houden. Je armen een aantal keren per dag wassen met antibacteriële zeep kan zeker helpen.

We raden je geen geparfumeerde zeep aan want dat kan hetzelfde effect hebben als deodorant.

Een andere interessante optie is natuurlijke zeep. Vergeet je armen niet goed te drogen om een muffe geur te voorkomen.

 • Als je zoekt naar natuurlijke opties, koop dan zeep die gemaakt is van geitenmelk en amandelen. Of van andere natuurlijke kruiden zoals calendula of lavendel.

2. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is zo nuttig dat iedereen er een fles van in huis zou moeten hebben.

Naast dat het een goede eerstehulp behandeling is voor snijwonden of andere wondjes, helpt het ook goed als je geuren van je armen of voeten wilt verwijderen.

Het kan ook de vlekken verwijderen die door deodorant of zweet zijn veroorzaakt.

Wat moet je doen?

 • Week een wattenschijfje in waterstofperoxide en breng het aan op je oksels nadat je gedoucht hebt.

3. Sla

Stinkende oksels en sla

Dit is een uitstekende deodorant die niet alleen de bacteriën verwijderd van je armen en oksels, het verzacht ook dit gedeelte van het lichaam. Het is ideaal voor mensen die een gevoelige huid of last van irritatie hebben.

Wat moet je doen?

 • Was twee slabladeren en doe eentje onder elke oksel nadat je gedoucht hebt en het gebied hebt afgedroogd.
 • Laat het zitten totdat de bladeren de kamertemperatuur hebben bereikt. Spoel niet af.4. Azijn

Omdat de stank van onder je armen veroorzaakt wordt door de aanmaak van bacteriën, moet je dat probleem elimineren. Een effectieve manier om dat te doen is om azijn te gebruiken.

Omdat de specifieke geur van azijn je kan storen moet je het echter alleen ’s avonds gebruiken voor je gaat slapen.

Wat moet je doen?

 • Breng een beetje azijn aan op het gebied onder je armen met een katoenen doekje.
 • Spoel het ’s ochtends af en was het gebied daarna met antibacteriële zeep.

5. Citroen

Stinkende oksels en citroen

Naast dat dit het gebied reinigt, vermindert het zuur in deze citrusvrucht ook stank door de bacteriën te elimineren.

Wat moet je doen?

 • Snijd een citroen doormidden en wrijf elke helft onder je armen. Wacht 15 minuten en spoel het dan af met genoeg warm water.
 • Als het een branderig gevoel geeft dan kan dat komen door irritatie in het gebied. Spoel het meteen af als dat gebeurt.
 • Herhaal deze behandeling elke avond.  Onthoud echter wel dat citroensap vlekken op de huid kan veroorzaken als het blootgesteld wordt aan zonlicht.

Wil je meer weten? Lees dan ook: Tien geweldige manieren om citroen te gebruiken

6. Aardappelschijfjes

Hoewel ze van zichzelf vochtig zijn, kunnen aardappelschijfjes de stank van het teveel aan bacteriën verminderen.

Wat moet je doen?

 • Het enige dat je hoeft te doen is een aardappel in schijfjes van gemiddelde grootte snijden (ruim een centimeter dik) en ze onder je stinkende oksels stoppen.
 • Laat ze 20 minuten zitten of tot de schijfjes droog zijn.

7. Baking soda

Stinkende oksels en baking soda

Dit is een van je beste vrienden als het op gezondheid en schoonheid aankomt.

Wat moet je doen?

 • Vervang talkpoeder door baking soda.
 • Als je helemaal droog bent na het douchen, breng dan een beetje baking soda aan op het gebied onder je armen en laat het de hele nacht zitten.
 • Spoel het ’s ochtends af met warm water en was het met antibacteriële zeep.
 • Je kunt er ook een pasta van maken met een beetje water en die aanbrengen. Spoel het na een minuut of 20 af met warm water.

8. Maïzena

Dit ingrediënt heeft vergelijkbare eigenschappen als baking soda en is misschien zelfs effectiever wat betreft het absorberen van vocht.

Wat moet je doen?

 • Meng maïzena en baking soda in gelijke hoeveelheden en breng het elke avond aan op je stinkende oksels.
 • Laat het tot de ochtend zitten.

9. Tea tree olie

Stinkende oksels en tea-tree-olie

Deze essentiële olie is zeer bekend vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Als je het mengt met essentiële lavendelolie (gelijke delen), elimineer je niet alleen vervelende geuren in het gebied, maar je krijgt ook een plezierig en natuurlijk parfum die je de hele dag plezier geeft.

Probeer het iedere morgen te gebruiken en ook als je een bad genomen hebt of gedoucht hebt.

10. Aloëvera

Geen lijstje zou compleet zijn zonder dat Aloëvera erop staat. Dit is een veel geteste en goede remedie voor mensen die de neiging hebben om het hele jaar veel te zweten. Vooral als het heet is buiten.

Wat moet je doen?

 • Het is niet ingewikkelder dan een blad van de aloëvera plant opensnijden en de gel aan te brengen op je stinkende oksels.
 • Laat het een paar minuten intrekken en spoel de gel niet af. Je zult je gelijk frisser voelen.

Bekijk ook het artikel: Hoe maak je een gezonde aloëveragelei

11. Salie

Dit is ook een prima manier om overmatig zweten tegen te gaan.

Wat moet je doen?

 • Je kunt de essentiële olie gebruiken of je kunt er thee van zetten. Bij beide opties breng je het aan met een wattenschijfje nadat je in bad bent geweest of gedoucht hebt. Laat het daarna drogen. 
 • Bensafi, M., Pouliot, S., & Sobel, N. (2005). Odorant-specific patterns of sniffing during imagery distinguish “Bad” and “Good” Olfactory Imagers. Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/bji045
 • Urban, J., Fergus, D. J., Savage, A. M., Ehlers, M., Menninger, H. L., Dunn, R. R., & Horvath, J. E. (2016). The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. PeerJ. https://doi.org/10.7717/peerj.1605
 • Egert, M., Schmidt, I., Höhne, H. M., Lachnit, T., Schmitz, R. A., & Breves, R. (2011). rRNA-based profiling of bacteria in the axilla of healthymales suggests right-left asymmetry in bacterial activity. FEMS Microbiology Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1574-6941.2011.01097.x
 • VV.AA. (2012). Trichobacteriosis: case report and dermoscopic study.http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962012000200023
 • VV.AA. (2017). Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de la Salud, Sociedad Chilena de Infectología. (2017).https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182017000200010
 • Jiménez Arias, María Elena. Olores agradables y desagradables en las exposiciones científicas orales.http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192014000400020
 • Otang, WM.,Afolayan, A.J. (2015).Antimicrobial and antioxidant efficacy of Citrus limon L. peel extracts used for skin diseases by Xhosa tribe of Amathole District, Eastern Cape, South Africa.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629915003610
 • VV.AA. (2017).Successful production of the potato antimicrobial peptide Snakin-1 in baculovirus-infected insect cells and development of specific antibodies.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5679188/
 • Carretero Accame, María Emilia. El árbol del té. https://botplusweb.portalfarma.com/Documentos/2008/12/17/36962.pdf
 • VV.AA. (2015).The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676988/
 • Athiban, Prakash.,Jyoti Borthakur, Bikash.,Ganesan, S.,Swathika, B. (2012).Evaluation of antimicrobial efficacy of Aloe vera and its effectiveness in decontaminating gutta percha cones.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410334/