10 voordelen van water op een lege maag drinken

Een van de beste gewoonten is iedere dag een glas water op een lege maag drinken. Voor velen lijkt dit niet belangrijk, maar het is zo dat een glas water zodra je opstaat beter is dan op ieder ander moment van de dag.
10 voordelen van water op een lege maag drinken

Laatste update: 05 november, 2018

Terwijl je slaapt, voert je lichaam belangrijke taken uit. Het herstelt bijvoorbeeld beschadigde cellen filtert gifstoffen. Daarom is het zo belangrijk om water op een lege maag te drinken. Slechts één glas de verwijdering van de gifstoffen kan bevorderen die het lichaam gedurende de nacht heeft gefilterd.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om andere vloeistoffen te drinken nadat ze zijn opgestaan. Water wordt echter het meest aangeraden, omdat het zoveel voordelen biedt voor het lichaam. Hieronder laten we tien voordelen zien van water op een lege maag drinken.

Ontdek de voordelen van water op een lege maag

Het is goed voor de huid

Gezicht Wassen

Water op een lege maag is goed voor de gezondheid en het uiterlijk van je huid. Je lichaam moet goed gehydrateerd zijn, zodat het ‘s ochtends kan beginnen aan zijn taken, zoals het versterken van de huidcellen, gifstoffen verwijderen en het zorgen dat de huid zijn elasticiteit en frisheid behoudt en vrij blijft van rimpels.

Het werkt als diureticum

Om gif- en afvalstoffen te verwijderen, is het belangrijk dat je de nierfunctie stimuleert door voldoende vloeistoffen te drinken. Water op een lege maag helpt bij het verwijderen van verzamelde afvalstoffen in de nieren en stimuleert de verwijdering van gifstoffen door de urine.

Het hydradeert het lymfesysteem

Water op een lege maag is de sleutel tot het hydrateren van het lymfesysteem en het voorkomen van uitputting van de bijnieren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van cortisol, het stresshormoon.

Het verbetert de spijsvertering

Spijsvertering

Als je water drinkt op een lege maag stimuleert dat het spijsverteringssysteem (waardoor het zichzelf kan reinigen van gifstoffen), het verbeteren van de stoelgang en het voorbereiden op het ontvangen en verteren van voedsel.

Het bevordert je metabolisme

Water drinken is essentieel voor het goed functioneren van het nierstelsel, wat verantwoordelijk is voor de verbranding van vet. Als er niet voldoende water is in het lichaam, wordt deze taak overgenomen door de lever. Dat kan leiden tot leverproblemen, ziektes en vertraagde stofwisseling.

Het verbetert lichamelijke prestaties

Water is belangrijk voor het smeren van de gewrichten, spieren en ligamenten. Het wordt aangeraden om ‘s ochtends water te drinken om het lichaam te hydrateren en het energie te geven. Mensen die aan sport of beweging doen, moeten meer water drinken om de vloeistoffen die verloren gaan tijdens de training weer aan te vullen.

Het voorkomt urineweginfecties

Urineweginfectie

Water op een lege maag is geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van urineweginfecties zoals blaasontsteking. Er is een groter risico op verschillende soorten urineweginfecties bij personen die niet genoeg gehydrateerd zijn.

Het bestrijdt het vasthouden van vocht

Het vasthouden van vocht is een probleem dat vaak veroorzaakt wordt door te veel natrium in het lichaam en andere oorzaken die afhankelijk zijn van het dieet. Water op een lege maag helpt bij het verwijderen van opgeslagen vocht, vermindert ontstekingen en voorkomt een aantal aandoeningen.

Het vermindert pijn

Water wordt geassocieerd met een vermindering van pijn. Dat is van toepassing op aandoeningen zoals artritis, hartproblemen zoals tachycardie, astma, bronchitis, nierstoornissen, constipatie, PMS en migraine.

Het reguleert de lichaamstemperatuur

Water op een lege maag drinken helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Daardoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen.

Denk eraan!

  • De voordelen van water zijn niet te ontkennen. Het is echter belangrijk om minstens twee liter water per dag te drinken. Doet dat de hele dag door, zodat de voordelen continu zijn.
  • Je moet ook niet veel meer drinken dan deze hoeveelheid, omdat dat een negatieve invloed op de nieren kan hebben. Terwijl water goed is voor het lichaam, kan te veel ervan overhydratatie en overbelasting voor de nieren veroorzaken.
  • Een goede manier om altijd de juiste hoeveelheid water per dag te drinken is om deze formule te onthouden: je gewicht (in ponden) gedeeld door 66 = het aantal liters water dat je moet drinken. Bijvoorbeeld een persoon van  130 pond (59 kilo) moet ongeveer 2 liter water per dag drinken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Wittbrodt MT, Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive Performance: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2018 Nov;50(11):2360-2368. doi: 10.1249/MSS.0000000000001682. PMID: 29933347.
  • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 3;8:413-21. doi: 10.2147/CCID.S86822. PMID: 26345226; PMCID: PMC4529263.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.