10 voedingsmiddelen voor het reinigen van je aders

Alle bessen zijn rijk aan antioxidanten, maar granaatappel heeft de hoogste concentratie. Door het reinigen van je slagaders en aders kan je helpen om aderverkalking tegen te gaan.
10 voedingsmiddelen voor het reinigen van je aders

Laatste update: 25 februari, 2019

Voeding heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de gezondheid, zowel om die beter of juist slechter te maken. Bepaalde elementen kunnen namelijk na een tijdje opstoppingen in je aders veroorzaken, wat zorgt voor circulatieproblemen en andere cardiovasculaire ziektes, die zelfs kunnen lijden tot de dood.

Het goede nieuws is dat er ook voedingsmiddelen zijn die juist helpen om je slagaders en aders te reinigen. Deze voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet kan daarom helpen om een hoop ziektes te voorkomen.

Volgens onderzoeken is aderverkalking een van de ziektes die ieder jaar wereldwijd de meeste sterfgevallen veroorzaakt. Deze ziekte is heel erg ernstig, omdat het er onder andere voor zorgt dat de patiënt een zwak immuunsysteem, infecties en incompatibiliteit heeft.

Naast aderverkalking kunnen verstopte slagaders en aders ook hypertensie en hartziektes veroorzaken.

Aangezien je dieet zo’n belangrijke rol speelt bij het voorkomen van alle hierboven genoemde ziektes, gaan we in dit artikel je 10 voedingsmiddelen laten zien die je kan eten om je aders en slagaders te helpen reinigen.

Knoflook om je aders te reinigen

Knoflook om je aders te reinigen

Knoflook komt op de eerste plaats wanneer we het hebben over voedingsmiddelen om de slagaders te reinigen. Dit komt omdat het erg sterke antioxidante eigenschappen heeft. Deze kunnen vrije radicalen in je lichaam bestrijden.

Tegelijkertijd helpt knoflook ook om slechte cholesterolwaarden te verminderen en goede cholesterol te verhogen. Dit enorme voordeel bevordert zo de bloedstroom en helpt om hypertensie te bestrijden.

Havermout

We raden voornamelijk dit voedingsmiddel aan als onderdeel van je ontbijt, omdat het naast het bevorderen van je spijsvertering je ook de gehele dag energie geeft.

Eén van de geweldige voordelen van het eten van havermout is bijvoorbeeld dat het helpt voorkomen dat cholesterol aan de aderwanden blijft plakken. Daardoor kan de ontwikkeling van aderverkalking en andere hartproblemen worden voorkomen.

Appels

Appels om je aders te helpen reinigen

Appels bevatten een stof die pectine heet. Volgens Liz Applegate, Ph.D. faculteitslid en voedingsdeskundige aan de Universiteit van Californië in Davis, is dit een vezel die zich aan cholesterol bindt. Daarnaast bevatten appels flavonoïden, wat de kans op hartproblemen tot wel 50% kan verminderen.

Vis

Vette vis is een geweldige bron van omega 3-vetzuren, ook wel bekend als ‘goede vetten’. Ons lichaam heeft deze nodig om goed te functioneren en je aders en slagaders te ontstoppen. De beste vissen om dit doel te bereiken zijn bijvoorbeeld:

 • zalm
 • makreel
 • tonijn
 • forel
 • haring
 • sardientjes

Kurkuma

Kurkuma is erg effectief bij het reinigen van je aders

Een van de hoofdcomponenten van kurkuma is curcumine, dat een geweldige hartbeschermer is. Onderzoeken hebben namelijk laten zien dat dankzij dit element kurkuma de aderschade die vaak geassocieerd wordt met verstoppingen kan helpen voorkomen.

Spinazie

Deze groene bladgroente is rijk aan vitaminen A en C, wat volgens verscheidene onderzoeken cholesteroloxidatie en problemen zoals aderverkalking kan helpen voorkomen.

Noten

Noten om je aders te helpen reinigen

Noten zijn ook geweldig om je lichaam te helpen bij het voorkomen van slagaderverstoppingen en stimuleren daarnaast ook het reinigingsproces van je aders.

Deze geweldige eigenschappen zijn een gevolg van de mono verzadigde vetten en omega 3-vetzuren die noten bevatten. Deze zijn namelijk cruciaal voor de gezondheid van je slagaders. Een aantal van de beste noten zijn:

 • hazelnoten
 • amandelen
 • pecannoten
 • pinda’s

Olijfolie

Extra vierge olijfolie heeft ook een hoop bevorderende eigenschappen voor je gezondheid en de vaardigheid om hartziekten te voorkomen is daar één van. Dit product is een mono-verzadigd vet dat minder snel oxideert, wat helpt voorkomen dat cholesterol aan de slagaderwanden blijft plakken.

Tomaten

Tomaten kunnen ook helpen bij het reinigen van je aders

Tomaten zijn een belangrijke bron van lycopeen, dat een antioxidant is die voorkomt dat slechte cholesterol aan je slagaderwanden blijft plakken. Volgens onderzoeken kan de dagelijkse consumptie van tomaten daardoor het risico van ophopingen in je slagaders verkleinen.

Granaatappelsap

Het is wetenschappelijk bewezen dat granaatappelsap meer antioxidanten bevat dan andere sappen, zoals braambessen-, blauwebessen- en sinaasappelsap. Volgens een onderzoek uitgevoerd op ratten, is granaatappelsap dankzij deze eigenschap daardoor erg goed voor het behandelen van arteriosclerose, wat ook wel bekend staat als aderverharding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bhowmik, et al. (2012). Tomato-A Natural Medicine and Its Health Benefits. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry Tomato-A.
 • Slowing, K., Ganado, P., Sanz, M., Ruiz, E., & Tejerina, T. (2001). Study of garlic extracts and fractions on cholesterol plasma levels and vascular reactivity in cholesterol-fed rats. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1080/01635589109514116
 • Meydani, M. (2014). Bioactivity of oats avenanthramides. In 247th American Chemical Society National Meeting.
 • Lim, S. H., Kim, M. Y., & Lee, J. (2014). Apple pectin, a dietary fiber, ameliorates myocardial injury by inhibiting apoptosis in a rat model of ischemia/reperfusion. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2014.8.4.391
 • Xu, P. H., Long, Y., Dai, F., & Liu, Z. L. (2007). The relaxant effect of curcumin on porcine coronary arterial ring segments. Vascular Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.vph.2007.03.003
 • Hosseini, M., & Asgary, S. (2012). Effects of dietary supplementation with ghee, hydrogenated oil, or olive oil on lipid profile and fatty streak formation in rabbits. ARYA Atherosclerosis.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.