10 tips om tijdens de lockdown voor je geestelijke gezondheid te zorgen

Het grootste deel van de planeet zit in quarantaine vanwege de COVID-19-crisis. Tijdens de lockdown voor je mentale gezondheid zorgen is belangrijk om stress en angst te voorkomen. Ontdek in het artikel van vandaag enkele tips.
10 tips om tijdens de lockdown voor je geestelijke gezondheid te zorgen

Laatste update: 21 mei, 2020

Vandaag gaan we het hebben hoe je in deze tijd van crisis voor je geestelijke gezondheid kunt zorgen. De crisis waarmee de wereld vandaag als gevolg van de COVID-19-pandemie mee wordt geconfronteerd, heeft de bevolking gedwongen om zich snel aan abrupte veranderingen in levensstijl aan te passen.

Als gevolg hiervan hebben veel mensen last van stress, angst en paniek. Gebeurt dit met jou? Zo ja, mis dan het volgende advies niet om je te helpen om tijdens de lockdown voor je geestelijke gezondheid te zorgen.

Weten hoe je op emotioneel niveau met deze situatie om moet gaan, is doorslaggevend om nadelige gevolgen te voorkomen. Het is daarom een goed idee om retrospectie-activiteiten te leren uitvoeren waarmee je kalm kunt blijven en met je innerlijke zelf verbonden kunt blijven.

10 tips om tijdens de lockdown voor je geestelijke gezondheid te zorgen

De constante stroom van negatief nieuws over COVID-19 heeft bij de bevolking tot verschillende psychische problemen geleid. En natuurlijk helpt de lockdown niet. Sommige mensen slagen erin om het het hoofd te bieden, anderen hebben te maken met onder andere:

Het probleem is echter dat de geest overweldigd raakt door zoveel nieuws over ziekte en de noodzaak om met een lockdown om te gaan die nog nooit eerder is gezien.

Als gevolg hiervan moeten velen nu leren hoe ze voor hun geest kunnen zorgen en hun emoties kunnen beheersen. We zullen in het onderstaande artikel enkele aanbevelingen doen voor de zorg voor je mentale gezondheid tijdens de lockdown.

1. Deel met anderen

Vrouw met een winkelwagen

Dit zal je helpen om uit je eigen mentale lockdown te komen. Sommige mensen voelen zich in deze tijd erg kwetsbaar, vooral mensen zoals:

  • ouderen
  • ondernemers
  • alleenstaande ouders
  • et cetera

Het delen van je eigen bronnen met hen is een geweldige manier om mensen in nood te helpen. Het helpt je bovendien tegelijkertijd om je eigen specifieke situatie te vergeten.

Als je de kans hebt, breng dan voedsel en andere zaken naar degenen die een helpende hand nodig hebben. Dit zal je helpen om uit je eigen mentale isolatie te komen.

2. Maak opnieuw contact met je familie

Ook al zit je fysiek opgesloten, dat is geen reden om jezelf sociaal af te sluiten. In feite is het tegenovergestelde juist nodig! Vrienden en familie zijn in tijden als deze een fundamenteel ondersteunend netwerk en een bron van aanmoediging.

Er zijn zoveel sociale netwerken en technologische apparaten die je kunt gebruiken om met je dierbaren in contact te blijven. Maak er gebruik van!

3. Zorg voor frisse lucht voor een betere mentale gezondheid tijdens de lockdown

Probeer elke dag minstens een half uur zon te krijgen, of ten minste daglicht. Je krijgt dan niet alleen een mooi kleurtje, het inademen van frisse lucht is een geweldige manier om tijdens de lockdown voor je mentale gezondheid te zorgen.

  • Vitamine D is niet alleen belangrijk voor je emotionele gezondheid, het is ook belangrijk voor je fysieke gezondheid.
  • Als je geen tuin hebt, ga dan naar je balkon of ga bij een open raam zitten.
  • En vergeet je zonnebrandcrème niet!

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontspanningstechnieken tijdens de lockdown

4. Creëer een ruimte voor jezelf

Zoek een ruimte in je huis die wat aandacht nodig heeft en maak er een gezellige hoek voor jezelf van. Opruimen heeft een positief effect op de geest en dat geldt ook voor een prachtig ingerichte en comfortabele ruimte. Je kunt bijvoorbeeld:

5. Doe wat aan tuinieren voor een betere mentale gezondheid tijdens de lockdown

Of je nu een grote tuin hebt of een eenvoudige vensterbank, elke dag voor je planten zorgen helpt je om je geest leeg te maken. Als je bijzonder avontuurlijk bent, kun je bovendien je eigen voedsel gaan verbouwen!

6. Pak een boek

Vrouw zit met een kopje thee te lezen

Verdwaal in de pagina’s van een nieuwe roman. Er is namelijk geen betere manier om je los te maken van het heden en je problemen te vergeten dan op een literaire reis te gaan.

Door te lezen, kun je ook tijdens de quarantaine negatieve gedachten verminderen en op die manier voor je geestelijke gezondheid zorgen.

7. Beoefen meditatie

Mediteren betekent niet dat je je geest moet legen. Het betekent eerder concentreren op het hier en nu. Als je in eerste instantie niet weet hoe je dit moet doen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Je kunt eerst met meditaties onder begeleiding beginnen. Er zijn er genoeg beschikbaar op internet. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je je eigen ritme bepalen.

8. Probeer pilates voor een betere mentale gezondheid tijdens de lockdown

Pilates is een geweldige oefentechniek om je stressbelasting te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Volgens een studie gepubliceerd in Muscles, Ligaments, and Tendons Journal (Engelse link), helpt het je zelfs om fysiek in vorm te blijven.

Pilates kan met name je flexibiliteit en de gezondheid van je gewrichten verbeteren. Dit is op dit moment geen onbelangrijk punt, aangezien quarantaine gemakkelijk tot sedentarisme kan leiden.

9. Leer mindfulness

Mindfulness-technieken zijn een ander hulpmiddel dat je kunt gebruiken om mentale overbelasting te voorkomen. Met deze methoden verbreek je namelijk gewoon even de verbinding met alles wat er om je heen gebeurt en kijk je in jezelf voor de rust die je nodig hebt.

10. Breng tijd met jezelf door

Ontspannen voor je geestelijke gezondheid

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je nooit tijd hebt om met jezelf door te brengen, dan is dit het moment voor wat verwennerij. Thuis zijn is immers het perfecte excuus om eens extra goed voor jezelf te zorgen. Maak tijd vrij voor bijvoorbeeld:

  • lichaamsbeweging.
  • esthetische behandelingen.
  • andere activiteiten waardoor je je goed voelt.

Een gezichtsbehandeling of een bubbelbad is misschien precies wat je nodig hebt om je geest te zuiveren en tegelijkertijd jezelf ook te verwennen.

Zorg tijdens de lockdown voor je geestelijke gezondheid

Neem tot slot even de tijd om tijdens de lockdown over je geestelijke gezondheid na te denken. Je kunt deze situatie als een kans zien om bijvoorbeeld:

De huidige omstandigheden zullen niet eeuwig duren. Houd dus in gedachten dat er een tijd zal komen dat je terug kunt kijken op deze tijden zonder de angst te voelen die je nu ervaart.

Probeer te ontspannen, vermijd te veel naar het nieuws te kijken en profiteer ook van de tijd die je hebt om dingen te doen die aan een gevoel van welzijn bijdragen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.