Blijf tijdens de lockdown niet de hele dag in je pyjama lopen

Door de huidige pandemie is het grootste deel van de bevolking gedwongen om thuis te blijven. De gedachte om de hele dag in je pyjama te blijven lopen is verleidelijk, daar is geen twijfel over. Vandaag gaan we echter uitleggen waarom dit geen goed idee is en enkele gewoonten voorstellen om de quarantaine op de best mogelijke manier het hoofd te bieden.
Blijf tijdens de lockdown niet de hele dag in je pyjama lopen

Laatste update: 21 mei, 2020

De lockdown heeft ons gedwongen om bijna van de ene op de andere dag onze gewoonten te veranderen. Onze geest is niet voorbereid op een dergelijke ervaring en daarom kan het erg moeilijk zijn om te weten hoe we ons aan onze nieuwe realiteit aan moeten passen. Eén ding is echter zeker: de hele dag in je pyjama blijven lopen is geen goed idee.

Vandaag vertellen we je waarom. Het is gemakkelijk om thuis blijven met een gebrek aan routine te associëren… vooral, omdat onze gebruikelijke routines van werken, naar school gaan, uit eten gaan, enz. zo goed als verdwenen zijn.

Toch is het in onze huidige omstandigheden belangrijk om alle gewoonten te behouden die we kunnen. Als je dit doet, dan voel je je kalm, veilig en geborgen.

Waarom is het contraproductief om de hele dag in je pyjama te lopen?

Relaxen op de bank

De hele dag in je pyjama blijven lopen is op zich niet slecht. Als je op een dag tijdens je normale routine thuis blijft en jezelf toestaat om in huis te loungen, dan is dat geen probleem. De volgende dag ga je zonder grote gevolgen terug naar je normale routine.

De huidige lockdown-situatie die we momenteel doormaken, is echter alles behalve gewoon. Wekenlang de hele dag in je pyjama blijven lopen kan een negatief effect (Engelse link) op de hersenen hebben. Het is alsof je je hersenen verteld dat het tijd is om te gaan slapen of om helemaal niets te doen, dag na dag.

Het is daarom tijdens de quarantaine belangrijk dat we onszelf dwingen om een reeks gewoonten te volgen. Deze routinematige gewoonten helpen ons onderscheid te maken tussen de verschillende momenten van de dag. Op die manier heb je tijd om te:

Het besteden van tijd aan je uiterlijk kan in tijden als deze iets heel secundair lijken. Als je dit doet, dan draag je bij aan een beter gevoel over jezelf en dat is een heel belangrijk detail.

Welke routines moeten we tijdens de lockdown handhaven om ons beter te voelen?

De routines die je tijdens de lockdown besluit te volgen, zijn sterk afhankelijk van hoe je dag eruitziet. We moeten in ieder geval allemaal de onderstaande basisrichtlijnen volgen:

  • Dagelijks douchen. Dagelijks wassen activeert ons metabolisme en houdt de huid en het haar schoon. Bovendien helpt het je om ‘s ochtends wakker te worden en aan de slag te gaan. Als je liever ‘s avond doucht, dan is het ook een handige manier om te ontspannen voordat je gaat slapen.
  • Kleed je om. In plaats van de hele dag in je pyjama te blijven lopen, is het belangrijk om voor elke gelegenheid de juiste kleding te gebruiken, ook als je thuis bent. Op die manier stuur je een specifiek bericht naar je hersenen. Het is tijd om aan het werk te gaan… Het is tijd om te trainen… Nu is het tijd om te rusten, enz.
  • Borstel je haar en verzorg jezelf. Wat je precies doet, hangt af van wat je een goed gevoel geeft. Een nieuw kapsel, je nagels lakken, lotion aanbrengen, make-up dragen, scheren… Een goed gevoel over je fysieke uiterlijk zal je helpen om je in het algemeen beter te voelen over de dingen.
  • Poets je tanden na elke maaltijd. Dit is niet alleen een belangrijke gewoonte als het gaat om je lichamelijke gezondheid. Mondhygiëne (Engelse link) geeft de boodschap dat we voor onszelf zorgen, wat ook ons mentale welzijn bevordert.

Misschien ook interessant om te lezen:
Met elkaar overweg kunnen tijdens de lockdown

Laatste aanbevelingen voor tijdens de lockdown

Gezin brengt tijd met elkaar door

Hoewel specifieke omstandigheden zullen verschillen, brengen we nu al ongeveer een maand het grootste deel van onze tijd thuis door. Op een bepaald moment zullen de maatregelen flexibeler worden. Voorlopig kunnen we echter nog een aantal weken in een intelligente lockdown doorbrengen.

We moeten daarom nieuwe routines opstellen die zo dicht mogelijk bij ons normale dagelijkse leven liggen. Hoewel er veel dingen zijn die we niet kunnen doen, moeten we alle mogelijke stappen ondernemen om de normaliteit te behouden. Voor jezelf zorgen is uiterst belangrijk en zowel je lichaam als je geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Aandacht besteden aan je fysieke uiterlijk en wat je draagt, kan op zulke momenten erg lichtzinnig en oppervlakkig lijken. Het is echter een eenvoudige en effectieve manier om zelfliefde te oefenen en je goed te voelen. Tijdens deze quarantaine-periode is dat een van de beste berichten die je naar jezelf en anderen kunt sturen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.