10 sleutels om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken
Deze 10 sleutels om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken, zijn erg handig als je van plan bent om op vakantie te gaan of als je gewoon denkt dat je geen stress meer aankunt.
Het is geen toeval dat veel mensen hebben besloten om een ‘mobiele telefoon detox’ te starten, althans voor een paar uur, om zo beter voor hun mentale en emotionele gezondheid te zorgen.
De waarheid is dat mobiele telefoons zo veeleisend kunnen zijn dat ze kunnen voorkomen dat mensen een paar minuten van hun rust genieten, omdat ze veel meldingen op social media ontvangen.
Het kan ook zijn dat je of zakelijke e-mails ontvangt terwijl je werkdag misschien al is afgelopen. Door al die meldingen wordt je steeds gestoord en ze kunnen je ervan weerhouden om van je vrije tijd te genieten.
Op basis hiervan hebben studies benadrukt (Spaanse link) dat het gebruik van mobiele telefoons, samen met vele andere technologische apparaten, een obsessieve routine wordt die een dwangmatig ritueel omvat om ze elke minuut van de dag te controleren. Ontdek in dit artikel wat je kunt doen om dit tegen te gaan.
Waarom je de verbinding met je mobiele telefoon moet verbreken
De enorme hoeveelheid informatie die technologie biedt, legt ons nieuwe uitdagingen op met betrekking tot het gebruik ervan om ervoor te zorgen dat het geen gezondheidsrisico met zich meebrengt. De nieuwe gedragingen die bij het gebruik van technologie ontstaan zijn niet altijd gezond.
Onderzoek ondersteunt dit (Spaanse link). Naarmate de technologieën worden verbeterd, verschijnen er namelijk nieuwe termen. Er is bijvoorbeeld nomofobie, de irrationele angst om zonder mobiele telefoon van huis te gaan, wat angst veroorzaakt bij degenen die eraan lijden.
Er is ook een constante behoefte om te willen weten wat je contacten doen, wat bekend staat als FOMO of ‘angst om iets te missen‘. Ondanks alle voordelen van technologische apparaten is het daarom vaak nodig om te leren om los te koppelen. Hieronder delen we 10 sleutels om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken, zodat je een stressvrij leven kunt leiden.
Ontdek ook:
Begrijp de negatieve effecten van stress
10 sleutels om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken
Zonder het te beseffen, kun je een afhankelijkheid van je mobiele telefoon ontwikkelen. Je moet daarom enkele strategieën beoefenen om de verbinding te kunnen verbreken.
1. Bewaar alleen de handigste apps
Dit omvat bijvoorbeeld de agenda. Verwijder vervolgens de apps die vanwege hun talrijke meldingen alleen jou en de batterij van je mobiele telefoon leegmaken. Om te selecteren welke applicaties je wilt behouden of verwijderen, moet je bedenken hoe vaak je ze allemaal gebruikt.
2. Deel de uitdaging met iemand anders
Dit kan je partner, een vriend of familielid zijn. Als iemand die dicht bij je staat ook probeert om de verbinding te verbreken, voel je je misschien wat meer gemotiveerd. Op deze manier kun je, in plaats van aandacht te besteden aan je mobiele telefoon, samen uitstapjes plannen of van recreatieve activiteiten genieten.
Een heel nuttig idee is om de regel toe te passen om je mobiele telefoon op stil te zetten wanneer je samen buitenshuis tijd doorbrengt. Op deze manier kun je van aangename momenten genieten, terwijl je tegelijkertijd je relatie versterkt.
Altijd op de meldingen op je telefoon letten, is een vorm van je zorgen maken die ertoe kunnen leiden dat je de interessante dingen die in je dagelijks leven gebeuren misloopt.
3. Vermijdt het om je account te synchroniseren
Stel in plaats daarvan een schema op. Als je je zakelijke e-mailaccounts synchroniseert, dan zal het moeilijker voor je zijn om de verbinding te verbreken, aangezien een klant je altijd nodig zal hebben of je moet op elk moment een probleem oplossen.
Gebruik een schema om jezelf te organiseren en laat al je werk achter je wanneer je het kantoor verlaat. Hierdoor kun je ook van meer uren met rust genieten.
Misschien ook interessant om te lezen:
6 tips voor een lang leven… en een geheim recept!
4. Leg je mobiele telefoon opzij
Het is de moeite waard om je mobiele telefoon een tijdje aan de kant te leggen. Die tijd kun je gebruiken om andere plezierige activiteiten te doen. De telefoon hoeft niet tijdens het avondeten op tafel te liggen.
Je hoeft hem ook niet overal mee naartoe te nemen als je thuis bent. Leg hem opzij en geniet van je eten, lees, drink een kopje thee en besteed wat tijd aan jezelf. Houd in gedachten dat, als er iets dringends opduikt, je het hoe dan ook gaat weten, want we zijn in deze wereld nooit helemaal afgesneden.
5. Stel een bepaalde tijd in om je mobiele telefoon te gebruiken
Het is duidelijk dat je altijd iets moet oplossen of doen. Probeer echter alleen je mobiele telefoon gedurende een bepaalde tijd te gebruiken en leg hem dan opzij. Net zoals je weet dat je enkele uren moet rusten, kun je ook een specifieke tijd besteden om je mobiele telefoon te gebruiken en vervolgens andere activiteiten uit te voeren.
6. Zet je mobiele telefoon op de stille modus
Als je telefoon niet trilt of piept, dan kun je jezelf met andere activiteiten afleiden en volledig aanwezig zijn. Je geest zal zich dan daarop concentreren, zonder aan iets anders te denken. Je moet daarom vaak voor deze optie kiezen, vooral voor het slapengaan.
7. Gebruik een traditioneel horloge
Gebruik je mobiele telefoon niet als wekker. Hierdoor kun je wakker worden en een paar minuten volledig ontspannen in bed doorbrengen, zonder de druk van al je openstaande meldingen te voelen.
8. Doe eens wat anders
Leer een nieuwe taal, probeer een boek te schrijven, verf of wijdt je aan de dingen waar je altijd al van gedroomd hebt. Om dit te bereiken, moet je de verbinding met je mobiele telefoon een tijdje verbreken.
Sommige mensen brengen uren door met het delen van grappen of nieuws wanneer ze die tijd zouden kunnen gebruiken voor andere dingen waar ze een echte passie voor hebben.
9. Zet je mobiele telefoon in vliegtuigmodus
Leer je mobiele telefoon in de vliegtuigmodus te laten staan wanneer je je op andere belangrijke activiteiten wilt concentreren. Dit is een goede keuze als je aan het sporten bent of jezelf aan iets anders toewijdt. Als je klaar bent, kun je de vliegtuigmodus uitschakelen en alles controleren.
10. Zet hem uit
Als je ondanks alles moeite hebt om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken, zet je hem dan gewoon uit en denk je na over de tijd die je aan het apparaat besteedt.
Conclusie
Als je na het implementeren van deze 10 sleutels om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken denkt dat je het niet kunt, dan is het misschien tijd om een psycholoog om hulp te vragen. Dit is nodig, omdat je misschien aan een verslaving lijdt.
Het belangrijkste is om kalm te blijven. In het begin kan het moeilijk zijn om de verbinding met je mobiele telefoon te verbreken. Je zult echter geleidelijk beseffen dat je ook zonder telefoon kunt leven.
Beoefen mindfulness of yoga om stilte in je leven aan te trekken. Onthoud dat het belangrijkste is om gelukkig met jezelf te zijn. Als je denkt dat je wat extra hulp en ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om die van een getrainde therapeut te vragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carbonell, X., Fúster, H., Chamarro, A., & Oberst, U. (2012). Adicción a internet y móvil: Una revisión de estudios empíricos Españoles. Papeles Del Psicologo.
- Chóliz Montañés, M., & Villanueva Silvestre, V. (2011). Evaluación de la adicción al móvil en la adolescencia. Chóliz Montañés, Mariano ; Villanueva Silvestre, Verónica. Evaluación de La Adicción Al Móvil En La Adolescencia. En: Revista Española de Drogodependencias, 2011, Vol. 36, No. 2: 165.
- PEDRERO PÉREZ, E. J., RODRÍGUEZ MONJE, M. T., & RUIZ SÁNCHEZ DE LEÓN, J. M. (2012). Adicción o abuso del teléfono móvil . Revisión de la literatura . Mobile phone abuse or addiction . A review of the literature . Adicciones.
- Sánchez-Carbonell, X., Beranuy, M., Castellana, M., Chamarro, A., & Oberst, U. (2008). La adicción a Internet y al móvil: ¿moda o trastorno? Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.279
- Sanchez-Carbonell, Xavier;Beranuy, Marta; Castellana, MOntserrat; Chamarro, Ander; Oberst, U. (2008). La Adiccion a Internet y al móvil. Adicciones.