6 tips voor een lang leven... en een geheim recept!

Ben je op zoek naar het recept van een goed en gezond lang leven? Ontdek hier wat je zelf kan doen om op een gezonde en fitte manier oud te worden.
6 tips voor een lang leven... en een geheim recept!

Laatste update: 03 februari, 2019

Velen onder ons hebben zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd wat nu precies het recept is voor een lang en gezond leven. De waarheid is dat er niet één eenvoudig recept bestaat, maar dat het vooral belangrijk is er goede gewoontes op na te houden.

Zo houd je je lichaam namelijk in goede conditie en slaag je er vast in een aantal jaartjes aan je levensduur toe te voegen.

Weet jij wat je elke dag eet? Beweeg je voldoende? Ga je met een positieve blik door het leven? Weet je wat de gezondste voedingsstoffen zijn voor je lichaam? Heb je geen antwoorden op deze vragen, dan weet je waarschijnlijk nog niet wat het geheim is voor een langer leven.

Ontdek in dit artikel wat je kan eten en wat jij zelf dus kan doen om een aantal jaartjes langer te leven.

Tips om langer te leven

Volg een gezond dieet

De belangrijkste tip om langer te leven en gezond oud te worden, is ongetwijfeld het volgen van een gezond dieet. Neem de beslissing om vanaf vandaag voor voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan antioxidanten. Kies voor onder andere:

 • Meer fruit
 • Groenten
 • Volkoren granen
 • Mager vlees

Houd eveneens de opname van het aantal calorieën in de gaten en vermijd het eten van suikers, geraffineerde bloem en andere geraffineerde voedingsmiddelen.

Start de dag met een gezond ontbijt

Gezond Ontbijt

Je kon hierboven reeds lezen dat een gezond dieet van het allerhoogste belang is, maar onthoud ook dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Verschillende studies hebben aangetoond dat elke dag een gezond ontbijt het ontstaan van zwaarlijvigheid en diabetes kan tegenhouden.

De eerste maaltijd van de dag geeft je stofwisseling namelijk een heuse kickstart, bevordert de spijsvertering gedurende het verdere verloop van de dag en geeft je alle energie die je nodig hebt om je dag optimaal te laten verlopen.

Neem voldoende lichaamsbeweging

Meer dan eens heb je op deze blog kunnen lezen dat ook regelmatig bewegen bovenaan het lijstje staat als je een gezond gewicht wilt behouden en je lichaam in goede conditie wilt houden. Je hoeft hiervoor dus echt geen uren in de sportschool door te brengen.

Medische experts ontdekten dat een half uurtje bewegen per dag al voldoende is om drie extra jaren aan je normale levensverwachting toe te voegen.

Slaap je genoeg uurtjes elke nacht?

Slapen

Wist je dat een gebrek aan slaap de kwaliteit van je leven aanzienlijk kan verminderen? Sta eventjes stil bij je slaapgewoontes en bekijk wat je kan doen om deze verbeteren.

Heel wat lichamelijke en psychische klachten kunnen hierdoor vermeden worden en vaak zijn enkele kleine, eenvoudige veranderingen genoeg om de slaapkwaliteit te verbeteren. Studies toonden aan dat een voortdurend gebrek aan slaap het ontstaan van een aantal ziektes in de hand kan werken, zoals:

 • Kanker
 • Hartziekten
 • Zwaarlijvigheid
 • Diabetes 

Zorg voor een goede mondhygiëne

Dr. Michael Roizen schrijft in zijn boek ‘The Real Age Makeover’ dat een goede mondverzorging zes jaar aan je leven kan toevoegen. De reden hiervoor is dat een slechte mondverzorging vaak leidt tot tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis.

Deze mondkwaaltjes staan in nauw verband met het vernauwen van de aders, wat een van de belangrijkste oorzaken is van het ontstaan van hart- en vaatziekten. Poets je tanden drie keer per dag en vergeet ook niet te flossen.

Doe aan hersengymnastiek

Geheugen

Natuurlijk wil je graag fit en gezond van je oude dag genieten. Vergeet dan ook niet je geest en geheugen actief te houden en je zal tot op hoge leeftijd pienter en positief blijven.

Oefen regelmatig je geheugen met een leuke puzzel of een woordspelletje. Blijf nieuwsgierig en gemotiveerd om nieuwe dingen aan te leren, zodat je up-to-date en jong van geest blijft.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes geweldige hersenoefeningen

De geheime cocktail voor een langer leven

Naast het volgen van alle tips voor een langer leven, verklappen we je ook een verrassend recept voor een drankje boordevol gezonde nutriënten.

Je kan deze cocktail elke dag op je nuchtere maag drinken om hart- en bloedvaten te beschermen. Het drankje is makkelijk klaar te maken en zal dus vast en zeker helpen om enkele goede jaren aan je leven toe te voegen.

Ingrediënten

 • 2 liter rode wijn
 • 2oo gram honing
 • 200 gram verse brandnetelbladeren

Bereidingswijze

 • Meng eerst alle ingrediënten in een grote kom.
 • Laat het daarna 24 uur rusten.
 • Giet de drank door een zeef en verwarm het vervolgens op een matig vuurtje.
 • Als de drank het kookpunt bereikt, voeg dan de honing toe en haal het van het vuur.
 • Giet dit elixir daarna over in een glazen fles en drink elke dag een klein kopje op een nuchtere maag.

De smaak is heerlijk en je merkt vast na een aantal weken dat je lichaam gezonder en fitter aanvoelt


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.