Mineraliserende behandeling voor witte tanden

· 9 februari 2016
Om je orale gezondheid te verbeteren, is het belangrijk dat je goed oplet wat je eet, maar je zou ook het gebruik van commerciële tandpasta's en mondwater moeten verminderen en ze moeten vervangen met natuurlijke recepten.

Je wist dit misschien nog niet, maar de tandpasta en het mondwater die in winkels worden verkocht zijn niet 100% goed voor je orale gezondheid. Dit komt omdat ze chemicaliën bevatten die het beschermende glazuur van je tanden kunnen beschadigen.

Je hebt waarschijnlijk gelezen dat commerciële tandpasta’s beloven om je tanden wit te maken en de opbouw van tandplak verwijderen en dit klopt, maar de prijs die je betaalt is erg hoog (en we hebben het hier niet alleen over het prijskaartje in de winkel). Wil je leren hoe je mondwater kan maken dat je tanden wit zal maken en je glazuur beschermt? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat is remineralisatie?

Om het beter uit te leggen willen we het werk van Weston A. Price citeren, die in de jaren 30 van de twintigste eeuw rond de wereld reisde om primitieve beschavingen te vinden die tanden hadden zonder verval en degeneratieve ziektes. Hij ontdekte ze niet alleen, maar vond ook bepaalde verbanden tussen de gezondste.

Vitaminen oplosbaar in vet was het antwoord. Bij elke van de veertien culturen die hij bestudeerde (deze waren verspreid over de wereld en hadden nog nooit van elkaar gehoord) ontdekte hij een vergelijkbaar dieet, namelijk: vis, schelpdieren, rauwe melk en kaas.

Dr. Price ontdekte later dat deze voedingsmiddelen een hogere concentratie van vitaminen die oplosbaar zijn in vet bevatten, zoals vitaminen A, D, E en voornamelijk vitamine K2. Deze zijn belangrijk voor de opslag van mineralen in de tanden (mineralisatie). Vitamine K2 heeft de erg belangrijke rol om het ‘lichaam te vertellen’ waar die mineralen opgeslagen moeten worden (in de tanden en botten) en waar niet (de slagaders).

Witte Tanden

Waarom denken de moderne tandartsen van vandaag de dag dat remineralisatie niet mogelijk is? Er zijn een hoop verschillende meningen hierover, wat mogelijk komt door de invloed van de tandpasta-industrie en de commercialisering van mondverzorgingsproducten.

In onze maatschappij worden vetten over het algemeen gevonden in boter, worst, spek, vis, zeevruchten etc. Dus als je een gezond gewicht wilt behouden, dan moet je gezond eten en als je sterke tanden wilt hebben die rijk zijn aan mineralen, dan moet je het gebruik van commerciële tandpasta’s en mondwater verminderen en in plaats daarvan kiezen voor natuurlijke of zelfgemaakte recepten.

Recept voor zelfgemaakt mondwater dat je tanden wit zal maken, zal remineraliseren en versterken

Zelfs als je natuurlijk mondwater koopt, zou je het label moeten bekijken, want waarschijnlijk bevat het glycerine. Je doel is om een gladde en homogene vloeistof te maken, maar als je het te sterk maakt, kan het juist het remineralisatieproces hinderen.

Volgens Dr. Ramiel Nagel is het mogelijk om binnen dertig dagen het natuurlijke glazuur van je tanden volledig te verwijderen. Alles hangt af van je dieet (en het soort vet dat je eet), stresswaarden, slaap, metabolisme en algehele gezondheid. Het is belangrijk om veranderingen te maken in je dieet en dagelijkse gewoontes om het verlies van tandglazuur te verminderen.

Wil je sterke tanden hebben? Wend je dan tot de natuur. Wist je dat dieren die gevoed worden met een dieet van rauw vlees perfecte tanden hebben zonder gaatjes? Hetzelfde geld voor mensen. We hebben ons inheemse dieet nodig. Wij zijn omnivoren, dus we moeten een verscheidenheid aan voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan voedingsstoffen van zowel planten als dieren.

De natuur heeft ons het effectiefste zelfgemaakte mondwater gegeven om glazuur intact en ongevoelig voor verval te houden. Het is belangrijk om een dieet te consumeren dat rijk is aan calcium, fosfor en oplosbare vitaminen en samengestelde voedingsmiddelen te vermijden.

Zo maak je zelfgemaakt mondwater voor witte tanden

Ingrediënten:

 • 2 theelepels calciumcarbonaat in poedervorm
 • 1 theelepel xylitolkristallen
 • 10 druppels geconcentreerde vloeistof met mineralen en sporenelementen
 • 10 druppels essentiële pepermuntolie
 • 5 druppels essentiële citroenolie
 • 2 kopjes gefilterd water (500 ml)

Meng calciumcarbonaat en xylitol in een grote kom. Voeg de vloeibare mineralen, essentiële oliën en water toe en meng dit goed. Giet het mengsel in een fles of glazen pot. Sluit het deksel goed en schud de ingrediënten samen gedurende ongeveer 30-60 seconden, totdat de xylitol opgelost is. Schud het elke keer goed voordat je het gebruikt. Je kan het maximaal twee weken bewaren in de koelkast.

Tandenpoetsen

Waarom deze ingrediënten?

 • Calciumcarbonaat in poedervorm: om de tanden te remineraliseren
 • Xylitolkristallen: om de tanden en het tandvlees te beschermen
 • Geconcentreerde vloeibare mineralen: om de tanden te remineraliseren
 • Essentiële pepermuntolie: voor de smaak en een frisse adem
 • Essentiële citroenolie: voor wittere en heldere tanden

Wat moet zelfgemaakt mondwater bevatten?

 • Het moet munt bevatten. Sommige personen kiezen voor andere essentiële oliën, zoals eucalyptus en dat kan ook een goed idee zijn. Onthoud dat een frisse adem erg belangrijk is.
 • Er moet iets zoets inzitten. Hiermee bedoelen we uiteraard niet dat het vol met suiker moet zitten (want dat zou meer gaatjes veroorzaken), maar genoeg om het een aangename smaak te geven.
 • Het moet remineraliseren. Speeksel maakt onze tanden schoon en biedt ze mineralen die verloren gaan door voedingsmiddelen, drinken, sigaretten etc. Goed mondwater zou dus mineralen moeten bieden om het speeksel te helpen.
 • Het moet wit maken. Je wilt een heldere, witte glimlach hebben, maar zonder het gebruik van een chemische bleekbehandeling.
 • Het moet beschermen tegen gaatjes. Het moet ook grondig voedselresten verwijderen die mogelijk vastzitten in de kiezen en tanden.
 • Het zou natuurlijk moeten zijn. Dit betekent dat we het thuis moeten maken. Gebruik het recept dat we hierboven beschreven hebben en geniet van betere resultaten dan tandpasta’s en mondwater die in winkels worden verkocht.