10 schoonheidstips voor lupus-patiënten

Lupus-patiënten kunnen make-up gebruiken als alternatief om de roodheid van hun huid te verdoezelen. Ontdek hier andere handige schoonheidstrucs om met de lichamelijke gevolgen van de ziekte om te gaan.
10 schoonheidstips voor lupus-patiënten
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Het camoufleren van de lichamelijke tekenen van een auto-immuunziekte is niet altijd gemakkelijk; het hangt af van het type en de graad van de ziekte. Zo kunnen lupus-patiënten, mensen met systemische lupus erythematosus (SLE) hun voordeel doen met schoonheidstrucjes die de aandoening verhullen en bijdragen tot het gevoel van eigenwaarde.

Het alternatief heet therapeutische make-up, in het tijdschrift Enfermería Dermatológica belicht (Spaanse link) als een hulpmiddel om lelijke laesies te bedekken met producten die de medische behandeling begunstigen en onzekerheden bij de persoon voorkomen.

Cijfers van de Lupus Foundation of America (Engelse link) tonen aan  dat 90% van de diagnoses bij vrouwen voorkomt en dat cutane lupus 10% van alle gevallen uitmaakt. Hoewel het gebruik van cosmetica niet geneest, draagt het verbergen van de door de aandoening veroorzaakte huidschade bij tot zelfvertrouwen.

Wat is lupus?

Lupus is een chronische ziekte die wijdverspreide ontstekingen en weefselschade in de aangetaste organen veroorzaakt. Volgens de definitie van de Lupus Research Alliance (Engelse link) kunnen lupus-patiënten behalve aan de huid ook schade ondervinden aan de longen, de gewrichten, de hersenen, de nieren en de bloedvaten.

Het ontstaan ervan kan beïnvloed worden door het volgende:

  • Genetica
  • Omgevingsfactoren
  • Virussen en infecties
  • Epigenetica  (Engelse link)

Uitslag op de huid

Mensen met cutane lupus volgen een behandeling die het uiterlijk van de lederhuid verbetert, littekens verzacht en het ontstaan van nieuwe voorkomt. Vlindervormige uitslag, zichtbaar op de wangen en de brug van de neus, moet uit de zon of van kunstlicht gehouden worden.

Uitbraken komen niet alleen op de huid voor, maar ook op andere delen van het lichaam. Het beeld heeft de neiging de aangetaste plekken te verkleuren of te hyperpigmenteren. Het is om deze reden dat veel lupus-patiënten hun toevlucht nemen tot cosmetica die de laesies verbergen.

We denken dat je dit artikel ook interessant zult vinden:
Waarom vieren we Wereld Lupus Dag?

Schoonheidstips voor lupus-patiënten

Wanhopige vrouw
Lupus tast de kwaliteit van leven en het gevoel van eigenwaarde van de patiënten aan, dus is het belangrijk te zoeken naar alternatieven die deze aspecten kunnen verbeteren.

Volgens de Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie (AEDV), krijgt de patiënt door dermocorrectie (Spaanse link) weer een positief beeld en kan hij/zij zich met meer zekerheid verhouden. De verstrekking van elk product moet de goedkeuring van de behandelende arts hebben.

Bovendien dringt de AEDV erop aan dat het essentieel is niet-dichte, hypoallergene, niet-comedogene en eenvoudige formules te gebruiken. Met de aanbevelingen van de deskundigen in het achterhoofd, bekijken we nu de beste schoonheidstips voor lupus-patiënten.

1. Breng dagelijks moisturizer aan

De huid hydrateren is essentieel. Dat doe je voordat je zonnebrandcrème en andere cosmetica aanbrengt. Er zijn vochtinbrengers met ontstekingsremmende bestanddelen. Ook waardeert de huid met SLE de eenvoud van vochtinbrengers in spuitbusjes.

2. Kies de beste zonnebrandcrème

Cosmetica hebben geen effect als de huid niet goed verzorgd wordt. Bedek de huid met zonnebrandcrème vóór het aanbrengen van de make-up. Breedspectrum zonnebrandcrèmes zijn de beste optie, en je moet de doses elke 80 minuten herhalen met minerale poeders die antioxidanten en zinkoxide bevatten.

3. Zoek kleding van speciale stof

Het is mogelijk kleding te vinden die de huid beschermt en je er goed uit laat zien. De Lupus Foundation of America (Engelse link) raadt strak geweven stoffen en felle, levendige kleuren aan omdat die meer Uv-straling absorberen.

Dezelfde instelling zegt dat zulke kleding vaak verkocht wordt bij sportwinkels en bedrijven voor zonbeschermende kleding, die ze labelen met de afkorting SPF, verwijzend naar de ultraviolette beschermingsfactor. Bij deze winkels kun je ook accessoires krijgen zoals zonnebrillen en hoeden.

4. Gebruik niet-irriterende make-up

Die bedekt roodheid zonder de transpiratie van de huid te belemmeren. Vraag naar make-up met een maximale dekking die zo lang mogelijk blijft zitten, maar de huid niet irriteert. Lichte samenstellingen zorgen voor een betere teint.

5. Combineer primer en concealer

Vrouw met lupus
Behalve de directe effecten van de aandoening op de huid, moet je er rekening mee houden dat bepaalde medicijnen ook veranderingen in je teint veroorzaken.

Primer en groene concealer camoufleren roodheid. De eerste is voor het hele gezicht en minimaliseert de poriegrootte, terwijl de tweede na de primer gaat en alleen op de plekken die je wilt camoufleren.

6. Kies de juiste foundation

Foundation is de sleutel tot het camoufleren van onvolkomenheden. Als de irritatie niet hevig is, werken gewone stoffen.

Ernstige uitbarstingen vereisen echter een product zoals dat gebruikt wordt om tatoeages te verbergen, dat geschikt is voor de huid en elk ander deel van het lichaam.

7. Contour je gezicht

Een deel van de behandeling om lupus onder controle te krijgen bestaat uit het innemen van corticosteroïden. Onder de bijwerkingen laat dit soort medicijn een rondheid van het gezicht achter die typisch is voor het syndroom van Cushing, zoals aangegeven door de Endocrine Society (Engelse link).

De make-up techniek om een dunner gezicht te lijken is om de kaaklijn en de zijkanten te contouren met bronzer. Daarnaast kun je met blush en een highlighter de teint van licht voorzien.

8. Kies een goede kwast

In plaats van een willekeurige kwast, breng je make-up aan met kwasten die ontworpen zijn voor concealer of kwasten voor een volledige dekking.

9. Doe je voordeel met ontharingsstrips

Steroïden veroorzaken ook een voortdurende groei van gezichtshaar. Vraag je specialist of het in jouw geval handig is om het te verwijderen met ontharingsstrips of -crèmes. Gebruik geen scheermesjes.

10. Behandel oneffenheden op je huid

Als je tijdens de behandeling oneffenheden ervaart, doen lotions met hydrochinon goed werk. Als de ziekte in remissie is en altijd met toestemming van de arts, kun je ook laser depigmentatie-sessies aanvragen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook interessant om te lezen:
Wat is SLE oftewel Systematische Lupus Erythematosus?

Eigenwaarde en schoonheid bij lupus-patiënten

Het is niet verplicht make-up te dragen; doe het alleen als het je eigenwaarde en gevoel van welbehagen een boost geeft. Bedenk daarbij dat het normaal is om wat verdriet of frustratie te ervaren, vooral door het verschijnen van symptomen die het uiterlijk veranderen.

Je gevoel van eigenwaarde aanpakken bij specialisten vergemakkelijkt de waarneming van gebeurtenissen zodat ze minder stressvol zijn en je kwetsbaarheid verminderen, zoals uitgelegd (Spaanse link) in een artikel in de Revista Cubana de Reumatología (Cuban Rheumatology Review).

Net zoals schoonheidstips voor lupus-patiënten het uiterlijk van de huid verbeteren, maakt het hebben van een steunsysteem de overgang draaglijk. Familie, vrienden en huisdieren kunnen de persoon allemaal helpen. De tijd nemen om de ziekte te aanvaarden komt ook iemands begrip van de diagnose ten goede en opent de weg naar je op je gemak voelen met de cosmetische alternatieven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.