Ontdek 5 ideeën voor huisjes voor huisdieren

Wil je een mooi huis voor je huisdier maken? Ontdek in dit artikel enkele praktische en mooie ideeën voor huisjes voor huisdieren.
Ontdek 5 ideeën voor huisjes voor huisdieren

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel de markt voor huisdieren vrij groot is en je verschillende huisjes kunt vinden, kun je met wat creativiteit en vindingrijkheid je eigen huisje voor je huisdier maken. In dit artikel zullen we vijf ideeën voor huisjes voor huisdieren delen die je huisdier een comfortabele en geschikte rustplek zullen geven.

Het hebben van huisdieren kan je gezin op veel manieren ten goede komen, omdat ze de verantwoordelijkheid bij kinderen bevorderen, angst helpen verminderen, gezelschap en genegenheid bieden en in het geval van honden, je aanmoedigen om te bewegen, aangezien je ze mee uit wandelen moet nemen.

Ze zijn echter een grote verantwoordelijkheid, aangezien je voor hen moet zorgen om hun welzijn te garanderen. Volgens het dataplatform Statista (Spaanse link) zijn katten en honden de meest populaire huisdieren in Europa. Het geldt zelfs voor de rest van de wereld.

Volgens informatie van de American Veterinary Medical Association (Engelse link) waren er bijvoorbeeld in 2018 meer dan 76 miljoen honden en 58 miljoen katten in de Verenigde Staten.

Waarom is het belangrijk dat je huisdier een eigen huisje heeft?

Vlo tussen haren

Ten eerste moet je onthouden dat huisdieren geen mensen zijn. Elk dier heeft verschillende behoeften. Als eigenaar van je huisdier moet je ervoor zorgen dat je aan hun behoeften voldoet.

Hiërarchie en territorium zijn belangrijk voor honden, daarom waarderen ze leiderschap en hun eigen ruimte. Katten zijn meestal onafhankelijk en genieten er ook van om hun eigen ruimte te hebben.

Over het algemeen bieden dierenverblijven, zoals huisjes of bedden, hen een veilige ruimte waar ze zich op hun gemak, beschermd en kalm voelen. Het biedt hen bovendien het nodige comfort om uit te rusten en ze kunnen zichzelf tegen kou of hitte beschermen.

Net zoals je kamer en bed je een eigen plek bieden om lekker te slapen, moeten huisdieren hun eigen ruimte hebben om uit te rusten, te slapen en hun speelgoed op te bergen.

Huisdieren moeten ook hun eigen bed hebben om de verspreiding van ziekten te voorkomen, zoals die mijten en vlooien veroorzaken. De Spaanse Vereniging voor Pediatrische Klinische Immunologie en Allergologie (Spaanse link) geeft aan dat allergenen van honden en katten lang in de lucht blijven hangen en voornamelijk in hun ontlasting worden aangetroffen.

Om de verspreiding van deze allergenen te voorkomen, mogen huisdieren niet in hetzelfde bed als mensen slapen en moeten ze ook vaak gewassen worden. Daarnaast moet je je huis grondig schoonmaken als je een huisdier hebt.

Ideeën voor huisjes voor huisdieren

Met de groeiende populariteit van huisdieren zijn veel producten voor huisdieren erg duur geworden. Als je er echter zin in hebt, dan kun je een mooi en origineel dierenhuis voor je beste vriend maken. Wat is een betere manier om je huisdier te laten zien hoeveel je van hem houdt dan door er zelf een huis van te maken?

Ongeacht wat je kiest, zorg ervoor dat je het huis van je huisdier op een comfortabele plek plaatst die niet aan regen en overmatige hitte of kou wordt blootgesteld. Je kunt het op een plek in je huis zetten waar je huisdier contact met het gezin kan hebben en zich een onderdeel van de dagelijkse activiteiten kan voelen.

1. Tipi stijl

Je kunt een tipi of driehoekig huis maken dat een zeer goede optie voor katten is. Je hebt gewoon twee houten rechthoeken en een houten vierkant nodig. Het vierkant is de basis en je moet de twee rechthoeken met elkaar verbinden om de dakdriehoek te vormen.

Om dit te doen, maak je gewoon een snede van dezelfde grootte en op dezelfde plaats in beide rechthoeken. Voeg vervolgens beide stukken samen om de driehoek te vormen.

Lijm daarna de driehoek op de vierkante basis vast. Om het voor katten te optimaliseren, kun je wat sisaltouw of hennep toevoegen om geweldige krabpalen te maken.

2. Met een oude jas

Het is heel gemakkelijk om een jas of trui te gebruiken om een huis voor huisdieren te maken. Met dit idee kun je ook oude kledingstukken recyclen! Aangezien je kleding doordrenkt is met jouw geur, zal je huisdier er zeker dol op zijn.

  • Pak eerst een kussen met vulling, die je van andere gerecyclede kledingstoffen kunt maken.
  • Steek vervolgens het kussen door het brede deel van de jas en maak de randen dicht.
  • Vul vervolgens de mouwen en voeg ze in de vorm van een cirkel samen, waarbij je de rand van het kussen volgt dat je er in de vorige stap hebt ingebracht.
  • Om het stabieler te maken, kun je de mouwen aan het kussen lijmen.

3. Met pallets

Een pallet is een frame van hout dat in laadruimten wordt gebruikt. Je kunt ze in supermarkten of bouwmarkten vinden. Ze zijn erg functioneel, omdat ze de vorm hebben van een lattenbodem hebben. Gebruik een paar spijkers of sterke houtlijm om er meerdere samen te voegen tot een mooi meubelstuk.

Schilder vervolgens de naam van je huisdier op het hout om het huis te decoreren. Vorm kleine lades met openingen in de structuur om de spullen van je huisdier in op te bergen.

4. Met een oude band

Banden om mee te recyclen

Banden zijn een van de meest vervuilende elementen en het duurt lang voordat ze vergaan. Je kunt je oude banden echter een langere levensduur geven door er een huisjes voor huisdieren van te maken. Het ziet er geweldig uit als je er een comfortabel kussen in stopt en het goed decoreert.

Als het je echter niet bevalt hoe banden eruitzien, dan kun je er ook voor kiezen om er een te vullen en vervolgens te bedekken. Op deze manier kan niemand zien wat het werkelijk is.

5. Met een gerecycled dressoir

Er zijn twee manieren om van een oud dressoir te profiteren om er een huis voor huisdieren van te maken. Ten eerste kun je de lades eruit halen en een kussen op de basis leggen. Maak vervolgens een gordijn dat zowel het huis van het huisdier zal afdekken als decoreren.

De tweede optie is om een van de lades te verwijderen en deze te gebruiken om het bed van je huisdier te bouwen. Koop een schuimrubber van een geschikte maat om erin te plaatsen en bedek het met een mooi stuk stof. Waterdichte stoffen zijn goede opties, omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn.

Het is belangrijk om de huisjes van je huisdieren schoon te maken

Nadat je klaar bent met het maken van het huisje voor huisdieren, moet je weten dat je werk niet daar ophoudt. Onthoud dat het regelmatig onderhoud nodig heeft.

Op dezelfde manier is het erg belangrijk om het schoon te houden, de kussens te desinfecteren en het beddengoed regelmatig te wassen. Zo voorkom je nare geurtjes en de groei van bacteriën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.