Hoe je kind te helpen bij de dood van een huisdier

Het verlies van een huisdier is een grote emotionele klap voor kinderen. Je moet je kind tijdens dit proces begeleiden en hem of haar helpen om met deze situatie om te gaan.
Hoe je kind te helpen bij de dood van een huisdier

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De dood van een huisdier is ontzettend hartverscheurend. Naast de pijn die je kind voelt, maak je je als ouder ook zorgen om je kind. Dit is namelijk meestal zijn of haar eerste ervaring met de dood. In dit artikel leer je hoe je je kind kunt helpen om over de dood van zijn huisdier heen te komen.

Hoe help je je kind over de dood van een huisdier heen te komen?

Het maakt niet uit hoe het is gebeurd. Of het nu te wijten is aan een lange ziekte of een tragisch ongeval, hoe groot het huisdier is of hoe lang het bij de familie heeft geleefd.

Het is een feit dat de dood van het huisdier van je kind erg moeilijk zal zijn om te begrijpen, te accepteren en te overwinnen. Huisdieren maken namelijk deel uit van het gezin. Ze zijn speelkameraadjes en partners in avonturen en met grappen die we uithalen.

Als het gaat om hun dood, hebben kinderen de neiging emotioneel in de war te raken, zich verlaten te voelen en zelfs de angst te ontwikkelen om iemand anders te verliezen. Blijf dus lezen om te leren hoe je je kind door deze moeilijke ervaring heen kunt helpen.

1. Begrijp de liefde die je kind voor zijn of haar huisdier voelt

Een huisdier hoort bij de familie

De eerste stap om je kind bij dit proces te helpen, is proberen te begrijpen wat hij doormaakt. Misschien zie je het gezelschapsdier als alleen dat: een gezelschapsdier. Voor de meeste kinderen is een huisdier echter veel meer dan dat. Het is hun beste vriend, ze zien hun huisdier soms zelfs als broer of zus, een familielid.

Rouwen om het verlies van een huisdier is dus moeilijk, net zoals dit het is bij het verlies van een familielid. Dit komt omdat, ongeacht wat voor soort huisdier het was, je kind ervan hield als onderdeel van het gezin.

2. Leef mee met je kind

Verplaats jezelf in je kind. Probeer je in te leven in je kind en te begrijpen hoe jij je zou voelen als je in zijn schoenen stond. Let goed op je kind, het gaat hier namelijk over acceptatie, niet over pijn. Het verlies van iemand van wie je houdt doet hoe dan ook pijn.

Als het huisdier na een lange ziekte is overleden, is zijn dood waarschijnlijk gemakkelijker te accepteren dan wanneer de doodsoorzaak het gevolg was van een ongeval. Wanneer een kind weet dat een huisdier ziek is, kan de dood immers voorspelbaarder zijn.

De onvoorspelbaarheid van bepaalde situaties, zoals een dodelijk ongeval, kan de eerste keer zijn dat een kind ontdekt dat niet alles kan worden beheerst. Dit kan er vervolgens toe leiden dat ze veel angst ontwikkelen.

3. Verzacht hun realiteit niet bij de dood van een huisdier

In een poging om je kinderen te beschermen, kiezen sommige ouders ervoor om te zeggen dat het huisdier ‘ontsnapt’ is in plaats van uit te leggen dat het een ongeluk heeft gehad en is overleden. Doe dat echter niet. Je kind verdient het namelijk om de waarheid te weten.

4. Speel met je kind

Help je kind door het rouwproces heen te komen door spelletjes met hem te spelen. Sommige kinderen doen bijvoorbeeld zelfs alsof hun knuffeldier ziek wordt en sterft. Dit rollenspel kan krachtig en genezend zijn. Doe er je voordeel mee en gebruik het als een spel voor je kind om een verlies in het gezin te begrijpen en accepteren.

5. Lees met je kind om over de dood van een huisdier te komen

Lees met je kind

Via kinderverhalen kun je met je kind proberen om te gaan met het rouwen om een overlijden. Er zijn veel verhalen over de dood van een familielid of huisdier, zoals ‘Voor altijd in je hart’ door Sumara Marletta Guimbra. Neem de tijd om een verhaal over de dood te lezen met je kind en er vervolgens over te praten.

6. Druk je gevoelens uit

Sommige kinderen vinden het moeilijk om de pijn die ze voelen uit te drukken. Word de katalysator van je kind door te laten zien dat het verlies van het huisdier jou ook heeft beïnvloed. Leer je kind dat het oké is om verdrietig te zijn, dat het normaal is om te huilen en dat er niets mis is met het missen van iemand van wie je houdt.

7. Praat met je kind

Als het om de dood gaat stellen kinderen meestal een eindeloos aantal vragen. Wees erop voorbereid om ze op een zo eerlijk mogelijke manier te beantwoorden, op een geschikte manier die past bij de leeftijd van je kind.

8. Eer het leven van het huisdier

Eer het leven van het huisdier

Praat met je kind over de beste herinneringen aan hun huisdier om deze goede herinneringen terug te brengen. Het is immers belangrijk voor je kind om erover te praten en de goede tijd te herinneren die het gezin met het huisdier heeft gehad. Een kleine begrafenis kan ook een goede manier zijn om je kind te helpen over het verlies heen te komen.

Afscheid nemen van hun huisdier kan net dat ene zijn wat je kind nodig heeft om zich een beetje beter te voelen. Dit betekent echter niet dat de pijn zal verdwijnen en dat je kind zal stoppen met het missen van zijn  huisdier.

Een andere optie is om een fotoalbum te maken met foto’s van het huisdier. of jullie kunnen een boom planten ter ere van het huisdier. Met je kind nadenken over de mooie tijden zal hem helpen zich een beetje beter te voelen.

9. Geef je kind niet meteen een ander huisdier

Je kind heeft tijd nodig om zijn verlies te verwerken en te accepteren dat zijn vriend niet meer in de buurt is. Probeer zijn leegte echter niet te vullen met een nieuw dier. Geef je kind de tijd om over zijn verlies heen te komen voordat je erover denkt om een ander huisdier te adopteren.

10. Hou je kind in de gaten na de dood van een huisdier

Momenten van tranen en verdriet zijn normaal. Als je echter merkt dat je kind bijvoorbeeld nachtmerries heeft, niet kan slapen of last van angst heeft, raadpleeg dan de kinderarts. Het kan namelijk nodig zijn dat je kind begeleiding krijgt om hem over de dood van zijn huisdier te helpen.

De dood van een huisdier is vaak de eerste ervaring die kinderen hebben met de dood. Wees geduldig, breng tijd door met elkaar en laat zien hoeveel je van hem houdt. Help je kind om geleidelijk aan over de dood van zijn huisdier te komen, alsof het om de dood van een persoon gaat. Het huisdier van je kind was namelijk zijn beste vriend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.