Een vriend verliezen voelt als een gebroken hart

Banden van vriendschap kunnen nog sterker zijn dan die van een liefdesrelatie en soms wordt je hart bij het verliezen van een vriend nog erger gebroken dan bij het verliezen van je partner.
Een vriend verliezen voelt als een gebroken hart

Laatste update: 10 oktober, 2021

Nog iets dat je vast wel al weet is dat er verschillende soorten vriendschappen bestaan. Je hart kan een intieme en krachtige eenheid vormen met een bepaald persoon, waardoor deze persoon een steunpilaar wordt in je dagelijkse leven. Daarom doet een vriend verliezen zoveel pijn.

Dit gegeven is misschien nog meer van toepassing op vrouwen.

Volgens een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Epidemiology and Community Health hebben familierelaties meer invloed op het leven en de gezondheid van mannen, terwijl bij vrouwen juist de steun van hun vrienden veel verbetering kan bieden voor hun lichamelijke en emotionele gezondheid.

Daarom kan een vriend verliezen door een ruzie of een ander probleem soms dezelfde invloed hebben als wanneer een romantische relatie beëindigd wordt. Laat we hier even wat dieper op ingaan.

Een vriendschap, een schat, een dagelijkse steun

Vriendschap tussen kinderen

Misschien vind je het interessant om te weten dat vriendschappen niet alleen bij mensen voorkomen. Volgens een studie die gepubliceerd werd in Time Magazine hebben onderzoekers ontdekt dat dieren ook een paar ‘beste vrienden’ hebben, zoals:

 • chimpansees
 • bavianen
 • paarden
 • hyena’s
 • olifanten
 • dolfijnen

De invloed die een vriendschap heeft op de emotionele wereld van een persoon is immens. Wat je vast ook wel weet, is dat niet alle vriendschappen dezelfde basis hebben en waarschijnlijk kun je je ware vriendschappen op één hand tellen.

Daarom heb je waarschijnlijk zelf ook de volgende verschillende dimensies binnen je vriendschappen ervaren.

Vrienden helpen je voor je gezondheid te zorgen

Volgens een studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Virginia kunnen twee vrienden, wanneer hun band oprecht en wederzijds is, dezelfde emoties gaan ervaren.

 • Deze empathische kracht is zo sterk, dat hij zelfs kan worden waargenomen door middel van medische onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een MRI-scan.
 • Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat iemand in gevaar is en je vriend(in) zich ook bewust is van deze situatie, dan is de kans groot dat jullie hier op dezelfde manier op reageren.
 • De delen van de hersenen die verbonden zijn aan angst en bedreiging worden bij beide vrienden op dezelfde manier geactiveerd.
 • Een vriendschap is een dagelijkse vorm van versterking, een uitlaatklep waar je verlichting, advies en troost kan vinden.
 • Een vriend kan je helpen om je problemen los te laten, stress en spanning te verlichten, te ontspannen en je wereld een stuk zorgelozer te maken.
 • Wanneer je nadenkt over de vele voordelen die een ‘ware’ vriendschap kan bieden, zul je ook beter in staat zijn om te begrijpen wat voor enorme invloed het kan hebben wanneer deze persoon om de één of andere reden uit je leven verdwijnt.

Als je beste vriend en jij uit elkaar gaan

Paardenbloem met pluis

Wanneer je de hechte band van een vriendschap moet verbreken of wanneer je je rug moet keren naar je beste vriend, dan zijn hier vaak verschillende redenen voor.

 • Jullie hebben plotseling andere interesses gekregen, of er is sprake van ruzie om wat voor reden dan ook. Er zijn genoeg redenen die ervoor kunnen zorgen dat je een vriend kwijtraakt. Jullie ervaren de gevolgen die deze redenen hebben echter op dezelfde manier.
 • Het verliezen van een vriend dwingt je om door dezelfde soort pijnlijke periode te gaan als wanneer je te maken hebt gehad met een relatiebreuk.
 • Je gaat door een periode van woede en ontkenning en begrijpt niet goed wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd is.
 • Na deze periode ga je over in de fase waarin je met allerlei vragen in je hoofd zit, omdat je probeert te achterhalen waarom de vriendschap tot zijn einde is gekomen.
 • Geleidelijk aan ga je over in de rouwfase, waarna eindelijk de fase van acceptatie komt.

Voor veel mensen is het bijna onmogelijk om het verlies van een vriend te vergelijken met het verlies van een partner. Er zijn echter ook genoeg mensen die wel een vriend hebben met wie ze de intense emotionele band ervaren die we hierboven hebben besproken, waardoor het voor hen uitermate moeilijk is wanneer deze vriend uit hun leven verdwijnt.

Een vriend verliezen: hoe ga je verder

Je weet dat vrienden zullen komen en gaan. Ze kunnen je helpen om te groeien, maar zullen ook een deel van je met zich meenemen wanneer ze uit je leven gaan.

Een vriend verliezen als die persoon werkelijk een speciaal plekje in je hart had, veroorzaakt een open wond die voor altijd voelbaar zal zijn.

 • Blijf als het mogelijk is vasthouden aan de positieve herinneringen die jullie met elkaar delen. Wanneer je namelijk alleen maar bezig bent met hetgeen jullie vriendschap verscheurd heeft, zal de wrok die je voelt alleen maar groeien, waardoor je nog minder zin zult hebben om nieuwe vriendschappen op te bouwen.
 • Het leven biedt je genoeg lessen en je moet leren om deze lessen te accepteren. Wat je ook hebt meegemaakt, sluit je hart nooit af voor genegenheid of de kans om nieuwe en prachtige vrienden te vinden.

Vriendschap is het beste medicijn dat je maar kunt vinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.