10 perfecte voedingsmiddelen voor vrouwen

Yoghurt bevat probiotica die helpen bij het herstellen van de darmen en het voorkomen van schimmelinfecties, die ons weefsel kunnen binnendringen wanneer onze verdediging te laag is.
10 perfecte voedingsmiddelen voor vrouwen

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 05 november, 2022

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die belangrijk zijn tijdens elke fase van ons leven en ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen voor vrouwen die perfect zijn, aangezien ze speciale voedingseigenschappen bevatten. Dit artikel zal 10 voedingsmiddelen onthullen die perfect zijn voor vrouwen.

Voedingsmiddelen voor vrouwen

1. Appels

Appels bieden verschillende bekende voordelen voor de gezondheid voor mensen. Het beste is om de appels met de schil te eten. Aangezien dit het gedeelte is waar het grootste deel van de vitamine C zich bevindt. Afgezien hiervan biedt de schil ook een goede bron van onoplosbare vezels, die geweldig zijn voor darmgezondheid.

Vezels

Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en ze helpen ook problemen zoals constipatie voorkomen. Aangezien veel vrouwen last hebben van problemen met de spijsvertering, zijn appels belangrijk in het dieet van elke vrouw. Appels bevatten oplosbare vezels genaamd pectine, die helpen de hoeveelheid cholesterol in het bloed terug te dringen.

2. Yoghurt

Yoghurt met Fruit

Yoghurt is een uitstekende bron van:

 • Eiwitten
 • Calcium
 • Kalium
 • Zink
 • Vitamine B6 en B12.

Deze zijn allemaal goed voor de spijsvertering en de gezondheid van de botten. Dat is ook waarom het wordt aanbevolen dat vrouwen drie producten met lactose per dag eten. Zo kan een vrouw bijvoorbeeld drie koppen yoghurt eten.

Anibiotica

Het eten is ook goed voor iedereen die antibiotica neemt, omdat het systeem beschikt over een aantal gezonde bacteriën die worden hersteld naar hun natuurlijke niveaus wanneer je yoghurt met probiotica eet. Tevens voorkomt het eten van yoghurt infecties die veroorzaakt worden door schimmel die het weefsel  kan binnendringen, vooral in de vaginale regio van de vrouw.

3. Vette vis

Vette vis zoals zalm, sardines en makreel bevatten veel omega 3-vetzuren. Een grote bron van omega 3 kan helpen bij het voorkomen van hartziekten en is een goede bron van vitamine D, een vetoplossende vitamine die de gezondheid van de botten bevordert.

Ondanks dat er geen sluitend bewijs is suggereren studies ook dat het eten van vette vis je kan beschermen tegen maculadegeneratie, die blindheid op oudere leeftijd veroorzaakt.

Het beste is om ten minste één portie vette vis per week te eten en voor vrouwen die zwanger zijn, van plan zijn om zwanger te worden of borstvoeding geven, wordt aangeraden niet meer dan twee porties per week te eten.

Kleine vissen worden aanbevolen omdat er zich minder aantallen zware metalen in het vlees bevinden.

4. Groenten

Peulvruchten

Groenten zijn een goede bron van eiwitten en vetten die weinig koolhydraten, vezels en ijzer leveren. Zij helpen de darmen om spijsverteringsproblemen op lange termijn te voorkomen. De vezels in groenten kunnen ook helpen de bloeddruk te verlagen.

Andere voordelen van groenten zijn, volgens studies gepubliceerd in het International Journal of Cancer, dat bonen in het algemeen en linzen effecten kunnen hebben die vrouwen kunnen beschermen tegen borstkanker.

5. Bessen

Cranberry’s, aardbeien en frambozen zijn niet alleen heerlijke vruchten, maar ze zijn ook erg goed voor de gezondheid, in het bijzonder de gezondheid van vrouwen. Ze hebben een hoog gehalte aan foliumzuur en vitamine C, die werken als antioxidanten.

Er wordt aangenomen dat deze antioxidanten eigenschappen bevatten die helpen bij de bestrijding van kanker. Er zijn een groot aantal studies gedaan die dit ondersteunen, hoewel de medische gezondheidszorg nog niet alle eigenschappen en voordelen begrijpen op dit moment.

Het feit is dat cranberry’s en aardbeien flavonoïden bevatten die kunnen helpen bij de gezondheid van het hart en het oog door de werking als antioxidant. Cranberry’s kunnen ook helpen om urineweginfecties te genezen en te voorkomen. Het is zeer nuttig voor degenen die hieraan lijden, in het bijzonder vrouwen, die vaak last hebben van deze infecties.

6. Volkoren granen

De volkoren granen zijn een hoeksteen voor een gezonde voeding en omvatten voedingsmiddelen zoals rijst, volkoren brood, volkoren pasta en volkoren ontbijtgranen.

Volkoren graan wil zeggen dat er ten minste drie lagen graan in het product verwerkt zijn. Deze lagen zijn de buitenste laag die rijk is aan vezels, de binnenlaag die vol zit met voedingsstoffen en de belangrijkste, zetmeel. Deze lagen werken samen om het risico op het krijgen van ziekten zoals hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en type 2 diabetes te verlagen.

Volkoren granen zijn ook goed voor de darmgezondheid, naast het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van de cholesterol. Veel ervan zijn versterkt met foliumzuur en ijzer en die zijn vooral goed voor vrouwen, omdat ze meer kans hebben om te lijden aan bloedarmoede.

7. Bananen

De banaan is een smakelijke oplossing die overal kan worden gegeten en is een stuk gezonder dan een zak chips of een reep chocolade. Het kan wellicht minder calorieën bevatten dan fruit, maar bananen zijn rijk aan kalium, dat kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Ze bevatten ook vitamine B6, die goed is voor de huid en het haar.

8. Groene groenten

Broccoli

Het is goed om groene groente te eten, zoals broccoli, spinazie en groene bonen. Bladgroenten zijn laag in calorieën en vet, maar rijk aan vezels en ijzer. Ze zitten ook vol vitaminen en mineralen zoals magnesium en vitamine C en K.

Zes studies die zijn uitgevoerd door de Universiteit van Leicester vonden dat het eten van een grotere hoeveelheid bladgroenten wordt geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Dit is bijzonder belangrijk voor vrouwen vanwege het ijzergehalte, dat ze kan beschermen tegen tekorten.

Andere bevindingen

Volgens een studie van dit jaar door de University College of London zijn groenten en fruit zeker belangrijk voor je dieet. Gevonden werd dat het eten van zeven of meer porties fruit en groenten per dag het risico van overlijden door kanker en hartziekten vermindert met 25% en 31% respectievelijk. De studie wees uit dat groenten aanzienlijk meer voordelen hebben dan fruit.

9. Eieren

Eieren zijn een aantal van de meest voedzame voedingsmiddelen die je maar kunt eten. Het eiwit van eieren zit vol voedingsstoffen zoals vitamine D, A, B2 en ijzer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het goed om eieren in het dagelijkse dieet op te nemen. Er zijn namelijk geen beperkingen aan hoeveel er kunnen worden opgenomen in een evenwichtige voeding.

10. Water

Water

Water, meer nog dan voedsel, is een vloeistof die zeer belangrijk is voor de menselijke gezondheid. Dit geldt vooral voor vrouwen, aangezien veel vrouwen overtollige vloeistoffen vasthouden, last hebben van urineweginfecties, en andere problemen hebben die in verband worden gebracht met een laag waterverbruik.

Gehydrateerd blijven is erg belangrijk, omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat.

Daarnaast zijn de chemische signalen van honger en uitdroging in onze hersenen zijn zeer vergelijkbaar, dus het is zeer belangrijk om een glas water te drinken in plaats van een snack te nemen wanneer je honger hebt, voor het geval je honger met dorst verwart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Batra, P., & Sharma, A. K. (2013). Anti-cancer potential of flavonoids: recent trends and future perspectives. 3 Biotech. https://doi.org/10.1007/s13205-013-0117-5
 • Sæterdal, I., Underland, V., & Nilsen, E. S. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001321.pub4
 • Liu, R. H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.06.010
 • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
 • Lee ES., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
 • Bolland MJ., Grey A., Reid IR., Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric, 2015. 2: 22-31.
 • Nabavi SF., Sureda A., Daglia M., Izadi M., Nabavi SM., Cranberry for urinay tract infrection: from bench to bedside. Curr Top Med Chem, 2017. 17 (3): 331-339.
 • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart diesease: are eggs working for or against you?. Nutrients, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.