10 groente- en fruitsoorten die vochtretentie behandelen

Voor de behandeling van vochtretentie is het belangrijk dat je fruit met een hoog watergehalte consumeert, zodat je de urineproductie stimuleert en gifstoffen uit het lichaam kunt verwijderen.
10 groente- en fruitsoorten die vochtretentie behandelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je op zoek bent naar manieren die vochtretentie behandelen kunnen dan is het van groot belang dat je voor een goed voedingspatroon kiest.

Sommige groente- en fruitsoorten bestaan voor een grote deel uit water en dat helpt om overtollige vloeistoffen door middel van urine te elimineren. Lees dit artikel om meer te weten te komen!

Hoe werkt vochtafdrijvende voeding?

De elementen die over de mogelijkheid beschikken om de urineproductie te verhogen worden diuretica genoemd, of vochtafdrijvende middelen. Door een hogere urineproductie kunnen ze helpen om een deel van het water van het lichaam kwijt raken.

Ze worden aanbevolen voor mensen die lijden aan overmatige vochtretentie of oedeem.

Het goede nieuws is dat dit voedsel niet alleen het afdrijven van vocht mogelijk maakt. Het stimuleert ook de functies van de nieren. Deze organen zijn verantwoordelijk voor het filteren van het bloed en het elimineren van gifstoffen.

Overtollige vloeistoffen zijn niet goed voor ons lichaam omdat ze de bloeddruk kunnen verhogen en de gezondheid van ons hart kunnen beïnvloeden. We kunnen profiteren van de vochtafdrijvende voordelen van veel  groente- en fruitsoorten zonder medicatie.

Groente- en fruitsoorten die helpen bij het verminderen van vochtretentie

Het beste diureticum dat er zonder twijfel bestaat is water. We weten dus zeker dat je meer dan eens hebt gelezen of gehoord hoe belangrijk het is om minstens 2 liter water per dag te drinken.

Ook kunnen we natuurlijke vloeistoffen toevoegen en onszelf van voedingstoffen voorzien. Hoe? Door natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit te consumeren.

Als je een probleem hebt met vochtretentie, aarzel dan niet om de volgende voedingsmiddelen toe te voegen aan je voedingspatroon.

1. Vochtretentie behandelen met ananas

Vochtretentie behandelen met ananas

Deze heerlijke gele vrucht bevat veel voedingsstoffen. Die helpen niet alleen om vloeistoffen te elimineren, maar ook om de lever, het hart en de longen te versterken.

 • Ananas biedt vitaminen (A, B6, B6, B9, C en K) en mineralen (natrium, kalium, ijzer, calcium en magnesium).
 • Alsof dat nog niet genoeg is, is het door zijn vochtafdrijvende eigenschappen ook een laxeermiddel. Zo helpt het als je last hebt van constipatie. Het is zonder twijfel een krachtig reinigend middel en ontgift het het lichaam.

Aarzel niet om een plak ananas per dag te eten. Of het nu als ontbijt, midden in de ochtend of als toetje bij de andere maaltijden is.

2. Vochtretentie behandelen met tomaat

 • We gebruiken vaak tomaten in onze favoriete gerechten. Ze helpen bij het verwijderen van overtollige vloeistof. Daarnaast leveren ze ons lichaam een grote hoeveelheid kalium. Dit helpt om de werking van natrium (een van de oorzaken van oedeem) tegen te gaan.
 • Tomaten beschikken ook over vitamine C, wat de nieren helpt om de productie van urine te verhogen. Ze bevatten ook weinig calorieën.

Je moet ze rauw eten om optimaal van deze voordelen te profiteren.

3. Vochtretentie behandelen met watermeloen

Vochtretentie behandelen met watermeloen
 • Watermeloen bestaat voor een zeer hoog percentage uit water.
 • Deze vrucht bevat weinig calorieën. Daarom is het sterk aan te raden voor diëten die dienen om gewicht te verliezen. Het ontgift en elimineert vloeistoffen.
 • Watermeloen bevat ook veel vitamine A en kalium.

Niets is verfrissender dan een plak watermeloen op een zomermiddag.

4. Vochtretentie behandelen met spinazie

Hij geeft ons niet alleen Popeye-achtige kracht. Deze bladgroente is ook rijk aan magnesium, vitamine B en heeft zeer interessante vochtafdrijvende eigenschappen.

Tegelijkertijd levert spinazie de noodzakelijke vezels om het darmkanaal te stimuleren en constipatie tegen te gaan.

Eet het rauw in salades om van alle voordelen te profiteren.

5. Vochtretentie behandelen met meloen

Vochtretentie behandelen met meloen

Dit is nog een vrucht die voornamelijk uit water bestaat en die we zeker aanraden bij het behandelen van vochtretentie.

 • Het stimuleert de productie en afdrijving van urine waardoor het lichaam van afval en gifstoffen wordt gereinigd.
 • Meloen bevat nauwelijks calorieën en is zeer verzadigend.
 • Het geeft je ook kalium om de balans van vloeistoffen in het lichaam te helpen reguleren.

6. Vochtretentie behandelen met artisjok

Het is een groente met ontgiftende en vochtafdrijvende eigenschappen die je niet mag verspillen.

Artisjokken kan op honderd verschillende manieren worden gegeten. Het beste aan deze groente is dat het het lichaam voldoende kalium levert. Het lichaam heeft dit mineraal nodig heeft om overtollige vloeistoffen te verwijderen.

7. Vochtretentie behandelen met appel

Vochtretentie behandelen met appels

Als we een hapje nemen van een heerlijke rode of groene appel realiseren we ons hoeveel vocht deze vruchten bevatten. Daarom is het in de zomer zo verfrissend.

Ook is het een vrucht met reinigende eigenschappen. Ze bevatten vezels, die het darmkanaal verbeteren. Daarnaast leveren ze de noodzakelijke voedingsstoffen om vloeistoffen te verwijderen door de urine.

8. Vochtretentie behandelen met avocado

Deze vrucht is rijk aan essentiële vetzuren van uitstekende kwaliteit. Ook kan hij dienen als vervanger van mayonaise en andere soortgelijke smaakmakers.

Ook bevat het vitamine C, magnesium en kalium. Daarom raden wij aan avocado te eten als je problemen hebt met het vasthouden van vocht.

9. Vochtretentie behandelen met grapefruit

Bochtretentie behandelen met grapefruit

In feite bevatten alle citrusvruchten over een grote hoeveelheid water. Bovendien kunnen ze verlichting bieden aan mensen die lijden aan oedeem. Ook leveren ze vitamine C. Vaak is een gebrek aan deze vitamine een oorzaak van vochtretentie.

Samen met grapefruit raden wij aan om verdeeld over de dag sinaasappels en mandarijnen te eten. Het beste moment om hiermee te beginnen is bij het ontbijt. Zo geef je je lichaam al meteen deze voedingsstoffen.

10. Vochtretentie behandelen met peer

Peer is een vrucht met veel goede eigenschappen. Hij remt ontstekingen, helpt de spijsvertering en en heeft vochtafdrijvende eigenschappen.

 • Ze helpen ook om het bloed te zuiveren. Daarnaast leveren ze ons oplosbare vezels die de functies van de darmen regelen en het cholesterol verlagen.
 • Alsof dat nog niet genoeg is, bevatten peren veel water en leveren ze vitamine C.

Vochtretentie behandelen kan ook met andere fruit- en groentensoorten zoals papaja’s, asperges, bananen, peterselie, paarse druiven en selderij.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.