Zorg voor je hersenen met dit rodebietensap
Rode bieten hebben een intense, verse en aardse smaak. Veel mensen vinden deze smaak lekker. Zij willen deze graag toevoegen aan gezonde recepten en geweldige natuurlijke sapjes. Rodebietensap is namelijk ook heel gezond voor je hersenen.
Onderzoeken lijken aan te tonen dat je maar een glas rodebietensap per dag hoeft te drinken om de bloedtoevoer naar je hersenen te verhogen. Iets zo makkelijk als dit kan dementie verminderen of andere degeneratieve ziekten met een interessant percentage.
In het artikel van vandaag willen we je alle informatie hier over geven.
Lees ook:
Waarom moet je bieten eten?
Rodebietensap: een geweldige remedie voor de gezondheid van je hersenen
Rode bieten komen oorspronkelijk van ver, van aan de kust van Afrika. Het duurde niet lang voor het ook verkrijgbaar was is Azië en Europa.
Geloof het of niet, de oorzaak van de snelle verspreiding is niet alleen vanwege zijn knol: de bladeren waren ook, en zijn nog steeds, erg gewild. Ze werden zo erg gewaardeerd, dat in het oude Rome ze veel voorkwamen in gerechten.
Napoleon maakte later met behulp van bieten een bron van suiker. Dit was nadat de Engelsen de Fransen de toegang verboden aan de suikerplantage.
Rode bieten zijn nog steeds een belangrijke substantie voor de productie van suiker. Dit is erg nuttig om te weten als je diabetes hebt.
Betekent dit dat dankzij de suikerwaarde bietjes gevaarlijk kunnen zijn? Absoluut niet. Er is belangrijk informatie die je moet onthouden:
- je hersenen hebben glucose nodig voor de energie, net als alle erg speciale voedingswaarde die in rode bieten worden gevonden.
We leggen het uit.
Nitraten
Rode bieten bevatten een hoge concentratie nitraten. Deze nitraten hebben een erg speciale kracht. Ze openen namelijk je bloedvaten en ondersteunen de bloedtoevoer. Dit verhoogt ook het zuurstofgehalte.
Deze interessante eigenschap wordt ook gevonden (in een lagere hoeveelheid) in:
- knoflook
- boerenkool
- andere groene bladgroenten zoals spinazie
Dankzij de nitraten die in rode bieten zitten, heb je een geweldige hulp tot je beschikking. Zij kunnen je helpen om de kans op beroertes te verminderen.
Met al deze voordelen in gedachten, is het het waard om aan de smaak gewend te raken. Daarnaast kan je ook opzoek gaan naar geweldige combinaties zodat je nog meer voordelen eruit kan halen.
Rode bieten vechten tegen chronische ontstekingen
Naast nitraten, bevatten rode bieten ook nog veel andere bioactieve verbindingen. Deze helpen chronische ontstekingen te verminderen.
Ontstekingen zijn de voornaamste oorzaak van veel hartziekten en beroertes. Hoe meer ontstekingen je hebt, hoe moeilijker de doorbloeding het heeft. Dit vermindert het zuurstofgehalte en veroorzaakt ophopingen van gifstoffen.
Weinig problemen zijn zo gevaarlijk voor de gezondheid als neuro-ontsteking.
Het twee of drie keer per week eten van rode bieten is een geweldige gewoonte. Als je hier gewend aan kan raken, verminder je het risico op vochtophopingen en aderverkalking. Tegelijkertijd ondersteunt het cognitieve processen.
Misschien ook interessant:
Rode bieten helpen om de bloeddruk te verlagen
Hoe maak je rodebietensap?
Ingrediënten
- 3 verse bieten
- 2 wortels
- 25 gram rode kool
- 7 mandarijnen
- 500 ml water
Instructies
- Was de rode bieten en de wortels goed.
- Vervolgens snijd je ze in kleine stukjes zodat deze makkelijk te blenden zijn. Schil tevens ook de rode kool.
- Voeg de gesneden groente toe aan je blender of sapcentrifuge.
- Blend het totdat je een glad sap hebt en zet deze aan de kant.
- Voeg de mandarijnensap samen met het water en voeg dit toe aan je smoothie. Het is heerlijk!
Onthoud dat je dit gedurende de dag kan drinken. Drink het als ontbijt en vervolgens bij je hoofdmaaltijd.
Als je wilt, kan je gedurende de week een middelgrote rode biet met een glas water mengen. Op deze manier behoud je de voordelen op een snelle en makkelijke manier.
Je hersenen zullen ervan profiteren!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
- B.H., C., V., B., S., P., V.R., G., Y.A., V., K., K., & R.M., M. (2016). Effects of a dietary beetroot juice treatment on systemic and cerebral haemodynamics-A pilot study. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.7860/JCDR/2016/20049.8113